Kategorija gazirane mineralne vode odiše zdravljem i stabilnošću pri čemu na hrvatskom tržištu priča počinje i završava sa svega šest relevantnih brendova

Neke asocira na zdravlje i ljekovite izvore, neke na snažne regionalne brendove (Jamnicu, Radensku, Sarajevski Kiseljak i/ili Studenac), neke na laku zaradu i komercijalizaciju zajedničkih resursa vodenih rezervi, no smatrali ju mi božanskim darom, ljekovitim napitkom ili blefom koji nam korporacije uspješno serviraju, činjenice su da se mineralna voda uspješno nosi s izazovima sve veće konkurencije u kategoriji pića, da je broj brendova na globalnoj razini veći od 3000, da 90% hrvatskih kućanstava kupuje mineralne vode te da u Hrvatskoj bilježimo trend rasta kućne konzumacije mineralnih voda.

STABILNE CIJENE
GfK Consumer Panel prati kupovine kućanstava u Hrvatskoj u posljednjih 13 godina. Analizirali smo kupovinu mineralnih voda u razdoblju ožujak 2012. – veljača 2013. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

Budući da se za potrebe kućne konzumacije znatno više kupuje gazirana voda, iz analize smo izostavili negazirane vode.

Riječ je o uistinu posebnoj kategoriji, a njena posebnost ogleda se u sljedećim činjenicama: 1) mineralne vode ne slijede logiku cjenovnih ratova te su uspjele zadržati isti cjenovni nivo iz prethodne godine; 2) za razliku od brojnih FMCG kategorija u kojima je učestalost kupovine smanjena jer kupci čekaju promocije, mineralne vode neznatno su povećale učestalost kupovine kao i količinu po kupovini; 3) Jamnica kao vodeći brend zauzima gotovo tri četvrtine tržišta; 4) trgovačke marke s 2% udjela marginalan su čimbenik u kategoriji; 5) na hrvatskom tržištu priča počinje i završava sa svega šest relevantnih brendova.

STUDENAC U PORASTU
Iako smo već izdvojili Jamnicu kao vladara kategorije, treba istaknuti Studenac kao brend s najvećim rastom u promatranom razdoblju. Koja je tajna Studenca?

Usprkos rastu cijena, lojalnost kupaca Studenca se povećala, a također uspijeva privući nove kupce, najviše preuzimajući od Donat Mg-a i Jamnice. Gornja dva kvadranta matrice (Napredak i Uspjeh) prikazuju brendove od kojih Studenac uzima vrijednost. Drugi prikaz pokazuje da Studenac kupuje oko 29% kućanstava te da kupci Studenca 23% novca koji troše na mineralne vode ostavljaju Studencu, a ostalih 77% novca raspodjeljuju na način da najviše troše na Jamnicu, ali manje nego bismo očekivali, dok je drugi najveći konkurent Sarajevski kiseljak na kojeg troše više no što bi se očekivalo.

U vremenu cjenovnih ratova primjer Studenca pokazuje da se može rasti i kada ste izazivač s višim rastom cjenovnog nivoa u odnosu na lidera kategorije i ostale izazivače.

Mladen Kožić, Sales Manager