maloprodaja-trendovi-midiU ovom članku IGD-ovog glavnog ekonomista Jamesa Waltona, promotrit ćemo ključne  inovacije i prilike u sektoru trgovine robom široke potrošnje u Ujedinjenom Kraljevstvu u 2016. godini

Za trgovce robe široke potrošnje u Ujedinjenom Kraljevstvu godina 2015. završila je kako je i počela: bespoštednom konkurencijom, deflacijom koja je potkopala rezultate i slabašnim ukupnim rastom. Čini se kao da će se ti pritisci nastaviti i u 2016. godini.

Šire strateško okruženje za tvrtke iz Ujedinjenog Kraljevstva vjerojatno će i dalje biti izazovno pa će tržište i dalje biti izloženo riziku međunarodnih kretanja, kao što su napetosti u Europi, loši dugovi u Aziji i širenje sukoba na Bliskom istoku.

zadovoljstvo ponudom u glavnim trgovinama mješovitom robomMeđutim, trgovci na malo hranom i pićem imaju i razloga za slavlje. Iako su rast i dobit teško dostižni, u ovoj se djelatnosti ostvaruju i velike dobiti za kupce. Većina kupaca, njih šest od deset, lani je uživalo u kupnji, a tek je manjina izjavila suprotno. Čini se, stoga, da su kupci zadovoljni ključnim elementima ponude trgovina robom široke potrošnje. Ali, što nas očekuje u maloprodaji hranom i pićem u 2016.? Pet trendova koji slijede.

1. Mikro-samoposluge
Sainsburys-localNakon godina smanjivanja, portfelj malih samoposluga u Ujedinjenom Kraljevstvu iznova se širi i otvorenja novih trgovina premašuju zatvaranja starih u čemu prednjače Tesco Express i Sainsbury’s Local.

Na što obratiti pažnju:
 – Većina najboljih lokacija za otvaranje modernih samoposluga već su zauzete i iskorištene.

– Cijene preostalih mogle bi biti nepovoljne pa operateri moraju biti fleksibilni i inventivni žele li se dalje širiti.

Novootvorene trgovine mogle bi biti u rangu mikro-samoposluga od oko 100 m2 koje će biti manje od uobičajenih čija je površina do 300 m2.

Takve su trgovine već uobičajene drugdje u svijetu (Hong Kong, Japan), ali njihovo uspješno vođenje traži naprednu logistiku, promišljen odabir asortimana i vještu organizaciju prostora.

2. Hibridizacija maloprodaje
asada-storeMikro-samoposluge pružaju platformu i za drugi ključni trend – “hibridizaciju” maloprodaje, pri kojoj se fizičke trgovine koriste za spajanje digitalnog i poslovanja u stvarnom svijetu; primjer su punktovi za podizanje robe naručene putem interneta. Terminom hibridizacije maloprodaje opisuje se i razvoj trgovina koje nude i maloprodaju i uslugu brze gotove hrane, bilo kroz partnerstva sa specijalistima ili samostalno. Ponudom gotove hrane kupcima se nudi mogućnost prilagodbe proizvoda i trenutačno zadovoljenje njihovih potreba zbog čega rast u tom sektoru trenutačno nadmašuje maloprodaju hrane.

3. Brže, puno brže!
brze-puno-brzeInternet prodaja nastavlja se razvijati kroz višestruka tržišta pri čemu se osobita pažnja posvećuje brzom i fleksibilnom ispunjenju narudžbe. Pravi primjeri razvoja brze dostave su usluge poput Argos Fast Track i Amazon Prime. Argos nudi dostavu manjih narudžbi u istom danu za 90 posto kućanstava, sedam dana u tjednu.

Amazon, pak, hranu i pića dostavlja za manje od sat vremena po cijeni od 6,99 funti ili za manje od dva sata besplatno njihovim Prime članovima na određenim lokacijama, uz minimalnu vrijednost besplatne narudžbe.

Ovi primjeri pokazuju da se Amazon širi u područje kojim su prethodno dominirale male samoposluge i operateri brze prehrane (npr. dostava pizze) i moguće je da će ubuduće online dostava biti brža i praktičnija od kupnje u trgovinama – barem ponekad.

Stvarni primjer: Ocado nudi dostavu isti dan i za sat vremena te pokriva 70 posto kućanstava.

4. Kamioni-roboti
kamioni-robotiTrošak dostave mnogima je glavna prepreka profitabilnom vođenju online kupnje, posebno na vrlo transparentnom tržištu konkurentnih cijena.

Većina troškova logistike odlazi na zadnji dio putovanja proizvoda, koji je ujedno i najduži dio te slagalice te zahtijeva najviše posla pa automatizacija koja bi uključivala robotsko osoblje i vozila bez vozača nudi rješenje ovih poteškoća.

Ujedinjeno Kraljevstvo vodeća je zemlja u razvoju vozila bez vozača koja su već prošla i cestovne testove. Pogledamo li u budućnost lako je zamisliti kako će većinu posla u nabavnim lancima hrane i pića obavljati vozni parkovi ovakvih vozila – velikih na autocestama i malih koja će pokrivati zadnji dio puta do vrata kupaca.

5. Zdravlje
zdravljeZdravlje i dobra prehrana i dalje su ključni prioriteti, ne samo za kupce već i za britansku vladu. U 2016. očekuje se nova vladina strategija borbe protiv pretilosti. Još nije jasno što će sve sadržavati, ali mogu se očekivati mjere za smanjenje unosa kalorija. Ovo se možda čini kao prijetnja tvrtkama koje se bave hranom i pićem, ali može jednako tako predstavljati i priliku za inovacije i poboljšanje proizvoda.

potpis-igd