logistika-globalna-kretanja-ftd-777Dronovi što lete nebom i roboti koji hodaju ulicama. Hoće li ove inovacije u opskrbnom lancu ostati među nama?

Suzannah Murphy posvetila se vijestima o dronovima, koje posljednjih mjeseci lete naokolo, ne bi li istražila o čemu se zapravo radi u toj trci za eliminiranjem logističkih troškova na samom kraju dostave.

Čini se kao da se ovih dana opskrbnim lancem više ne možemo baviti bez spominjanja Amazona pa onda i nije neko iznenađenje da upravo Amazon sa svojom Prime-Air flotom služi kao uvodnik ovoj raspravi o dronovima.

DOSTAVA ZA 30 MINUTA
Amazon će svojom uslugom Prime Air dostavljati pakete težine do 2,26 kg uz pomoć – da, pogađate – dronova!

Budu li uspješne, ove dostave moći će se izvršiti 30 minuta nakon narudžbe proizvoda i preuzet će oko 86 posto paketa koje Amazon trenutačno dostavlja uobičajenim načinima.

SIZIFOV POSAO?
Dok u teoriji to sve zvuči dobro, ipak ima nekoliko prepreka koje valja svladati (ili preletjeti). U SAD-u je na primjer ovaj online trgovac na malo naišao na poteškoće pri testiranju dronova jer stupanj do kojeg je opremu moguće testirati ovisi o strogim pravilima Američke savezne uprave za zrakoplovstvo (FAA) o letenju dronovima u komercijalne svrhe.

logistika-globalna-kretanja-bulletMeđutim, u Ujedinjenom Kraljevstvu, Agencija za civilno zrakoplovstvo (CAA) Amazonu je upravo dopustila testiranje triju novih inovacija:
• kretanje izvan vidokruga u ruralnim i prigradskim područjima;
• testiranje toga mogu li dronovi prepoznati i izbjeći prepreke;
• letove na kojima jedna osoba istovremeno nadzire nekoliko dronova.

Krajem srpnja čuli smo da je Amazon napravio još jedan korak u razvoju svog sustava dostave tj. da je dobio patent za slijetanje dronova na priključne stanice koje bi se nalazile na visokim građevinama kao što su rasvjetni stupovi ili crkveni tornjevi.

Te priključne stanice mogle bi ne samo istovarivati pošiljke i puniti dronove energijom, već ih i preusmjeravati u slučaju lošeg vremena. Naravno, ovaj patent možda nikada ne zaživi, ali u pitanju je zanimljiva mogućnost koja još jednom pokazuje kako u Amazonu doista razmišljaju izvan okvira kad je u pitanju njihov nabavni lanac.

UNAPRIJEĐENJE “PARCELCOPTERA”
Ne iznenađuje da se istovremeno u svijetu logistike DHL posvetio unaprjeđenju “parcelcoptera”, svoje verzije ove tehnologije.

Model prve generacije pokrenut je 2013., mogao je letjeti jedan kilometar brzinom od 43 km/h i prenijeti pakete težine do 1,2 kg.

Pogonjen je ručno i nije mogao svladavati visinske razlike. Već u prvom kvartalu ove godine, DHL-ova (potpuno automatizirana) verzija treće generacije ovih bespilotnih letjelica može prenijeti dvostruku težinu tereta u odnosu na prvu generaciju, prelazi osam kilometara brzinom od 70 km/h i može se nositi čak i s visinskim razlikama u planinskim područjima.

SMANJIVANJE TROŠKOVA ZADNJEG DIJELA DOSTAVE
Znatan je to i zapanjujuć napredak DHL-a. Njihov dron ne samo da je potpuno automatiziran, već može letjeti i nad terenom koji bi za čovjeka bio vrlo izazovan.

dhl-parcelocopterTo znači da DHL može značajno smanjiti troškove za posljednju etapu dostave, koji su u ruralnim područjima posebno visoki.

Bilo bi sjajno vidjeti testiranje parcelcoptera i njegovih sposobnosti automatskog preuzimanja i istovarivanja pošiljki u urbanim područjima. Možda u okružjima u kojima prednosti nadmašuju rizike, dronovi barem na neko vrijeme pronađu svoju nišu.

PRVA DOSTAVA NAMIRNICA U SAD-u
Jedan trgovac na malo uspio je učiniti nešto što još nikome nije pošlo za rukom: u zadnjem tjednu srpnja Seven & I Holdings prvi je puta dronom napravio dostavu do doma kupca u SAD-u.

Dron tvrtke Flirtey, vodeće nezavisne tvrtke za dostavu dronovima, u nekoliko je minuta samostalno do vrta kupca dostavio i vruću i ohlađenu hranu iz obližnje prodavaonice 7-Eleven.

To je povijesni trenutak ne samo za Seven & I Holdings i Flirtey, već i za kupce, koji su ovaj sustav dostave opisali kao najpraktičniji do sada.

Ove dvije tvrtke planiraju proširiti testiranje dronova te nastaviti svoju blisku suradnju kako bi robu za trenutačnu konzumaciju mogli dostavljati iz trgovine do kuće kupca i u tome biti prvi!

VIŠE OD DRONOVA
U trci za optimizaciju zadnjeg kilometra dostave ne sudjeluju samo dronovi. U Greenwichu u Londonu, tvrtka Starship Technologies testira robote koji se kreću samostalno.

Poput Amazonovog Prime Aira, DHL-ova Parcelcoptera i Flirteyjevih dronova i ovi su roboti posve automatizirani, ali oni ne lete već se služe pločnikom, baš poput pješaka, kreću se prilično niskim brzinama, nose težinu nekoliko napunjenih vrećica i prelaze tek nešto više od 3 km.

starship-technologies-delivery-robotIz Starshipa za cijelu ovu dostavnu platformu kažu da je učinkovita i što se tiče energije i troškova i ciljaju robotiziranu dostavu učiniti potpuno besplatnom.

To su sjajne vijesti za male tvrtke koje žele krenuti u e-trgovinu u kojoj su troškovi dostave trenutačno vrlo visoki. Starship Technologies predstavit će se na IGD-ovoj konferenciji Supply Chain Summit u studenom.

INOVACIJA I ISTRAŽIVANJE
Očito je prijetnja povećanih troškova za zadnji kilometar dostave dovela do značajne razine inovacije i istraživanja.

Nije izgledno da će svaka od ovih inovacija zaživjeti, ali tko bi prije deset godina i pomišljao na to da ćemo robu naručivati online za dostavu unutar jednog sata?

Međutim, ni to možda nije dovoljno brzo pa je moguće da će glad kupaca za bržom i jeftinijom dostavom nastaviti povećavati troškove logistike, ali i pružiti priliku onima koji to prepoznaju i na pravi način odgovore na ovu potrebu.

I što čeka nas u maloprodaji? Nismo sigurni – ali jedva čekamo da doznamo.

Suzannah Murphy  
Online Content Co-ordinator
igd-clanak-potpis-wide