Nakon iznimno uspješnih prijašnjih predstavljanja i kušanja hrvatskih vina u New Yorku, Hrvatska gospodarska komora – Udruženje vinarstva HGK i ove je godine organizator godišnjeg kušanja vina u New Yorku koje će se održati 24. veljače u 11 sati u njujorškom Astor centru, jednom od najpoznatijih vinskih prezentacijskih prostora u gradu.

Ispred Udruženja vinarstva HGK predstavit će se 24 hrvatske vinarije s više od stotinu različitih etiketa.

Uz promociju domaćih vrhunskih vina kušanja za novinare, uvoznike, distributere, vlasnike restorana i sommeliere, bit će održane i dvije Masterclass radionice.

1. Taste Croatia (11:00 – 11:45)
Cilj radionice je približiti američkoj publici raznolikost hrvatskih vina. Predstavit će se vina najvažnijih hrvatskih sorata vinove loze koja predstavljaju karakteristične stilove i arome hrvatskih vina. Predavač je ChristyCanterbury, MW, a radionicu će moderirati vinski stručnjak iz Hrvatske Saša Špiranec.

2. American Winemakers Who Fell in Love with Blue Adriatic (12:30 – 13:15)
Cilj je upoznavanje s uspješnim Amerikancima koji su investirali u proizvodnju vina u Hrvatskoj, a predstavljaju vinarije Grgić, Korta Katarina i Benmosche. Predavači su ChristyCanterbury, MW i CliffRames, a radionicu će također moderirati vinski stručnjak iz Hrvatske Saša Špiranec.

Vina koja će se predstaviti na ovim radionicama, kao i same teme radionica, odabrani su temeljem pristigle ukupne liste vina koje putuju u SAD i uz sugestiju stranih vinskih stručnjaka iz SAD-a te predavača koji će nazočiti kušanju. Uz samo događanje, u planu je i izrada tastingbookleta, izrada promo materijala, reklama, oglasa i kratkog filma.

Kušanje se održava u sklopu projekta “Promidžba hrvatskih vina na tržištu Sjedinjenih Američkih Država”, a čija je realizacija sufinancirana sredstvimaEuropskog poljoprivrednog jamstvenog fonda i Državnog proračuna Republike Hrvatske, odnosnoNacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014. – 2018. (mjera Promidžba vina na tržištima trećih zemalja).

Također, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora i Udruženje vinarstva organizirat će 23. veljače enogastronomsko predstavljanje Hrvatske.

“Hrvatska gospodarska komora kontinuirano radi na promociji i brendiranju hrvatskih vina u Europi i svijetu, a veliki odaziv vinara potvrđuje da je Hrvatska spremna za proboj na američko tržište”, navode u priopćenju iz HGK.