Europski sud pravde potvrdio je kaznu od 250 milijuna eura izrečenu Grčkoj zbog nepoštivanja europskih pravila koja se odnose na potpore maslinarstvu.

Sud je podsjetio da Grčka nije dovršila geografski informacijski sustav za maslinarstvo ni sustav za identifikaciju poljoprivrednih čestica, kako propisuje Zajednička poljoprivredna politika EU-a.

Tijekom 2007., inspektori Komisije proveli su u Grčkoj dvije istrage kojima je utvrđeno postojanje propusta u kontrolama nacionalnih tijela u području potpora za maslinovo ulje i ratarske usjeve.

Kad je riječ o potporama za maslinovo ulje, Komisija je utvrdila da geografski informacijski sustav za maslinarstvo, koji se u Grčkoj koristi za kontrolu potpora za proizvodnju maslinovog ulja, sadrži tako velike nedostatke da ga se ne može smatrati dovršenim na vrijeme za tržišnu godinu 2003./2004. (razdoblje od kojega se deklaracije o uzgoju trebaju kontrolirati pomoću GIS-a za maslinarstvo).

Osim toga, Komisija je istaknula da ni obveza ažuriranja GIS-a za maslinarstvo za tržišnu godinu 2004./2005. nije bila ispunjena.

Glede izravnih potpora za ratarske usjeve, Komisija je istaknula nedostatke u kontrolama na terenu, kao i nedostatke u funkcioniranju geografskog informacijskog sustava i sustava za identifikaciju poljoprivrednih čestica, s obzirom na to da se ti nedostaci odnose na ključne kontrole.

U travnju 2011., Komisija je izdatke koje je prijavila Grčka korigirala u ukupnom iznosu od više od 250 milijuna eura.

Grčka je pokušala osporiti tu odluku na Sudu EU-a, koji je međutim potvrdio da grčki sustav kontrole ima nedostatke. Također je ustvrdio da Komisija nije povrijedila načelo proporcionalnosti u izračunu kazne. (Banka.hr / Hina)