U organizaciji Hrvatske gospodarske komore 13 hrvatskih vinarija predstavile su se mnogobrojnim vinima na sajmu London wine fair koji je održan od 2. do 4. lipnja u glavnom gradu Velike Britanije.

Hrvatska vina u Londonu osvojila su na natjecanju (Intenational wine callenge – IWC) 60 priznanja za svoju kvalitetu, od toga jedan Internacionalni trofej i zlato za vino od Kozlovića – Santa Lucija Malvazija 2006.

Iz HGK posebno naglašavaju i dobivanje zlatnih medalja za vinarije i sljedeća vina: Vina Laguna Malvazija Vižinada 2011, Kozlović Malvazija 2012, Iločki podrumi Graševina Premium 2012 te Bodren Ice wine 2011. Od ostalih medalja osvojeno je osam srebrnih, 23 brončane i 23 preporuke.

Na sajmu su se prezentirali najznačajniji proizvođači vina iz cijele Hrvatske. Na površini od 63 četvorna metra veliki interes profesionalne publike izazvali su izlagači Agrolaguna, Badel 1862, Bodren, Bolfan vina, De Georgiis, Jako vino, Škaulj Šime, Trapan vina, Zlatan otok te dvije Udruge, “Vinistra” i “Udruga Liburna”.

Ovaj sajam od izuzetne je važnosti za hrvatsko vinarstvo jer je to put ka svjetskom brandiranju vina Hrvatske. Također, prilika je i da se hrvatska vina predstave profesionalnoj publici i u Engleskoj ali i ostatku Europe i svijeta, kažu u HGK.

Hrvatska je izvezla na ovo zahtjevno tržište lanjske godine količinu od 16 tisuća litara vina u vrijednosti preko 122.000 američkih dolara. Uspoređujući 2013. u odnosu na godinu ranije izvoz vina se smanjio za čak 44% pa se stoga, smatraju u Komori, moraju učiniti dodatni napori za povećanje aktvnosti vinara kako bi se i izvoz povećao s obzirom na interes koji pobuđuju hrvatska vina na ovom sajmu.

“Nadamo se da će se nastupom na ovom tržištu i sajmu još više povećati izvoz hrvatskih vina, a upravo zato HGK podupire hrvatske vinare u nastupima na inozemnim sajmovima, a posebice na ovom koji je ključno mjesto za izgrađivanje daljnjeg zajedničkog branda ‘Vina Croatia – Vina Mosaica'”, rekao je Igor Barbarić, tajnik Udruženja vinarstva u HGK.

Upravo zapaženim nastupom i dobivanjem sve većeg broja medalja za hrvatska vina, prezentacija hrvatskog vinarstva na ovom tržištu od izuzetne je važnosti za izgradnju imidža hrvatske kao zemlje vina.

Imidž hrvatskih vina sve više raste kao i kvaliteta i zbog toga sve više distributera ima interes za hrvatska vina. Hrvatska je mala po količinskoj važnosti u svijetu vina, međutim upravo zato imamo prednost da pokažemo našu posebnost i autohtonost vina, zaključuju iz HGK.