iba 2023 – Sajam koji postavlja standarde u pekarstvu 

Miris svježeg peciva, pune sajamske dvorane i promenada među štandovima, zanimljivi razgovori s novim partnerima, ponovni susret s postojećim kupcima, razmjena znanja, inovacije, uzbudljiva natjecanja, novi kontakti, najbolja atmosfera i vrhunska izrada –  sve to je bila iba 2023.

Nakon pet dana sajma iba, najvažnijeg mjesta okupljanja stručnjaka za pekarske i slastičarske proizvode te grickalice, jasno je da je ponovni susret, održan od 22. do 26. listopada i to ovaj put uživo nakon pet godina pauze, bio više nego uspješan. Organizatori ponosno poručuju kako je ovogodišnji sajam obilježilo pregršt interakcija, inspiracija i inovacija, a u 10 hala ukupno je 1.073 izlagača iz 46 zemalja prikazalo svu gastro raskoš svojih proizvoda. Sajamskim prostorom, a kako bi dobili uvid u najnovije svjetske trendove, prošetalo je 57.000 posjetitelja iz 150 zemalja.

Prevladavajuće teme bile su zanatsko pekarstvo, trendovi u prehrambenoj industriji, digitalizacija i održivost

Miris svježeg peciva, pune sajamske dvorane i promenada među štandovima, zanimljivi razgovori s novim partnerima, ponovni susret s postojećim kupcima, razmjena znanja, inovacije, uzbudljiva natjecanja, novi kontakti, najbolja atmosfera i vrhunska izrada –  sve to je bila iba 2023. koja je još jednom pokazala da je vodeći sajam koji nudi raznolike sadržaje za cjelokupnu pekarsku industriju, jednako za početnike kao i za pekarske majstore. “U središtu našeg zanimanja ove godine, osim natjecanja koja su istaknula vrhunske talente i uspješnog predstavljanja Nacionalne nagrade časti, bili su mladi talenti.

Besucher strömen auf die iba 2023

Tijekom programa BackStage young talent days predstavili smo pripravnike, organizirali smo susrete s učenicima strukovnih škola i s pekarima o razgovarali našoj kampanji Back dir Deine Zukunft (Ispeci si budućnost). Svime ovime želimo pobuditi apetit mladih ljudi za zanatskim pekarstvom, a za to nema boljeg mjesta od sajma iba. Za mene je ovogodišnji sajam bio i osobni vrhunac jer je to bila moja posljednja iba na mjestu predsjednika Saveza njemačkih pekara i zbog toga sam još više sretan i zadovoljan što je sajam u potpunosti uspio i ispunio svoju svrhu”, kazao je Michael Wippler, predsjednik Saveza njemačkih pekara, zahvalivši se svim izlagačima i organizatorima sajma.

ISPRED VREMENA
Izložbenim su dvoranama dominirali odgovori na pitanja o tome što pokreće tržište i kako pronaći prave partnere i rješenja te koje su najvažnije svjetske inovacije. “iba postavlja standarde za pekarsku industriju na nacionalnoj i međunarodnoj razini te je predvodnik i pokretač trendova kao i izvor inspiracije. To smo ponovno uspješno dokazali 2023. jer nigdje drugdje nisu vidljive takva dubina proizvoda i toliko raznolike inovacije, a njena se važnost odražava i u zastupljenosti donositelja odluka u kompanijama”, kazao je rezimirajući ovogodišnju priredbu Dieter Dohr, predsjednik Uprave GHM Gesellschaft für Handwerksmessen mbH, organizatora ovog minhenskog sajma, zahvalivši svima na trudu pri organizaciji.

Na sajmu su nastupile hrvatske tvrtke Data-Bak, Glazir, IZO, Anpek, Heavy Duty, Naše Klasje, Soing i TIM ZIP

Da je fokus sajma bio na temama zapošljavanja mladih talenata, zanatskog pekarstva, digitalizacije, te da su održana brojna zanimljiva natjecanja potvrđuje i Tonči Belan, direktor tvrtke Belimpex, zastupnika organizatora sajma na hrvatskom tržištu. “Jedan od vrhunaca bio je iba.UIBC.Cup of Bakers 2023 tijekom kojeg su posjetitelji ispred staklenih pregrada pekara napeto pratili akciju do zadnje minute”, dočarava Belan dodajući kako je sajmom u jednom trenutku odjekivao pljesak za pljeskom za timove koji su u zadnjim trenucima uspijevali radove predati na vrijeme, a u drugom je već vladala gromoglasna tišina dok su svi s nestrpljenjem očekivali rezultate glasanja žirija.Belan također navodi kako su u domeni digitalizacije neka od rješenja predstavljena posjetiteljima bili robot za pekaru, automat za proizvode koji radi 24/7, BrotHaus poslovnica kao primjer pekare koja kombinira osobnu uslugu s konzultacijama i samoposlužni pult, a sve bez prodajnog osoblja, te poslovnica pekare budućnosti koja prepoznaje kupljene artikle i nudi bezgotovinsko plaćanje.

Izlagači na ibi posjetiteljima su predstavili i mnoge druge primjere digitalizacije koji sežu od praktičnih primjera koji se mogu implementirati već danas do raznolikih opcija za budućnost. “Od vizije do realizacije – naš je cilj bio ponuditi ‘digitalizaciju na dohvat ruke’. To smo osigurali kroz glavne teme i asortiman proizvoda, ali i kroz novi segment ‘iba. PODRUČJE DIGITALIZACIJE’ gdje su inovacije pokazane primjerom”, napomenula je Susann Seidemann, direktorica sajma.

GUŽVE ISPRED POZORNICA
Organizatori su se pohvalili i kako je magnet za posjetitelje bila i nova iba.START UP AREA u hali A4, a val oduševljenja izazvalo je to što su posjetitelji na licu mjesta mogli zapljeskati svom favoritu na digitalnoj platformi iba.UNIVERSE. A zaista su imali bogat i težak izbor jer su svoje inovacije izložile čak 24 nove tvrtke. Od ostalih kutaka posebno zanimljivih posjetiteljima valja izdvojiti još i iba.ACADEMY, iba BackStage dane mladih talenata, iba.CONCECTIONERY TEC AREA, obilaske tvrtki kao i iba.TOURS te iba.OKTOBERFESTZELT.

Gužve su se stvarale i ispred pozornica jer je, osim natjecanja i demonstracija uživo, iba značajna i kao platforma za razmjenu znanja profesionalaca. Na tri pozornice moglo se poslušati predavanja stručnjaka koja su trajala više od 4.000 minuta, a prevladavajuće teme bile su zanatsko pekarstvo, trendovi u prehrambenoj industriji, digitalizacija i iznad svega održivost. Predstavljene su najbolje prakse, a održane su i panel rasprave te su posjetitelji imali priliku poslušati prezentacije, ali i sudjelovati u razgovoru o pojedinim važnim temama.

Svoje proizvode i ideje predstavile su i hrvatske tvrtke i to njih osam: Data-Bak, Glazir, IZO, Anpek, Heavy Duty, Naše Klasje, Soing i TIM ZIP. Na sajmu ih je posjetio i Tonči Belan te prenio njihove i više nego pozitivne dojmove. “Izlagači su bili zadovoljni kvalitetom i brojnošću posjetitelja jer su jedva dočekali da, nakon pet godina stanke izazvane izbijanjem pandemije, mogu ponovno uživo vidjeti sve novitete i predstaviti svoje proizvode”, svjedoči Belan.

Ovogodišnje izdanje sajma bilo je posebno značajno za izlagače jer iba zbog pandemije nije održana od 2018.

Istog je dojma i Goran Kolarić, direktor tvrtke Data-Bak koja od 1994. proizvodi poboljšivače i koncentrat-smjese za pekarsku industriju. On potvrđuje kako je sve na ovogodišnjoj ibi, uključujući organizaciju, bilo na razini prijašnjih sajmova, a manje nisu niti očekivali. “Neko vrijeme nismo izlagali na sajmovima, a kako je iba najvažnija u međunarodnom svijetu pekarstva i sama činjenica da smo bili izlagači predstavlja svojevrsni uspjeh”, naglašava Kolarić dodajući kako je upravo iba i za njegovu tvrtku najvažnija platforma za predstavljanje.

Ovogodišnje im je izdanje bilo tim značajnije jer iba nije održana od 2018., a međunarodni su im sajmovi bitni zbog plasiranja proizvoda u izvoz, ali jednako tako i prema domaćim kupcima. Na ovogodišnjoj ibi predstavili su cjelokupni asortiman, ali najviše su se fokusirali na novo razvijeni program PREMIUM INTEGRAL koji uključuje koncentrate i smjese za proizvodnju specijalnih integralnih pekarskih proizvoda. Ovaj program su upravo razvijali i tempirali lansiranje posebno za minhenski sajam. “Rezultate nastupa ćemo tek naknadno vidjeti, ali istaknuo bih kako nam je kao proizvođaču prioritet odnos s postojećim kupcima i partnerima, a tek onda pažnju usmjeravamo na potencijalne partnere i predstavljanje noviteta”, dodaje Kolarić napominjući kako je dojma da domaće tržište pekarskih proizvoda još uvijek prolazi kroz svojevrsnu transformaciju, ali kako ga veseli da je u trendu sve veći fokus na kvaliteti te izvozu gotovih proizvoda.

BROJNA PUBLIKA
Prvi put na nekom sajmu nakon razdoblja pandemije na ibi je svoje mjesto našla tvrtka Glazir kao proizvođač sirovina za pekarsku industriju. U njenom su asortimanu voćne file, punila, marmelade, kakao-krem proizvodi, slani program, ali i smjese za razne slastice. “Iznimno smo zadovoljni predstavljanjem i organizacijom ovogodišnjeg sajma koji je privukao brojnu publiku i time nas zaista vratio u poslovnu atmosferu na kakvu smo navikli prije pandemije”, ističe Zdenka Kovačević Balen, glavna izvršna direktorica tvrtke.

Od svih sajmova iba je za Glazir i dalje najvažnija jer predstavlja priliku da se prezentiraju potencijalnim partnerima, nastave prethodno započete razgovore i ujedno osvježe suradnju s postojećim partnerima koji tada obrate pažnju i na novitete koje predstavljaju. Ona je ujedno i jedini sajam na kojem su imali prilike predstaviti se ove godine, a planove za dalje donijet će ovisno o konkretnim rezultatima nedavnog nastupa, aktualnim trendovima te trenutnoj i budućoj situaciji na tržištu. “Nastup nam je svakako otvorio vrata prema novim potencijalnim prilikama, no prave rezultate tih prilika očekujemo vidjeti u narednom razdoblju. Važno je istaknuti, a to je naša interna mantra, da pravi posao počinje tek nakon završetka sajma pri čemu upravo o post-sajamskim aktivnostima ovisi uspjeh nekog nastupa”, uvjerena je Kovačević Balen.

Sljedeće izdanje sajma iba na programu je u Düsseldorfu, od 18. do 22. svibnja 2025.

Glazir je na sajmu predstavio cjelokupni asortiman proizvoda, uključujući i sve mogućnosti pakiranja koje nude. Naglasak su, ali za određene kupce i tržišta, dali i na asortiman na kojem rade već nekoliko godina odnosno na file bez konzervansa i želee koje prodaju isključivo u Austriji i Njemačkoj. “Današnjem pekarstvu zanimljive su i njihove slane file zbog sveprisutnog nedostatka radne snage”, objašnjava Kovačević Balen dodajući kako se sve više njihovih partnera okreće nabavci ready-to-use nadjeva jer si tako olakšavaju posao, a ujedno dobivaju standardizirani proizvod i ujednačenu kvalitetu. I inače im je dosadašnje iskustvo poslovanja pokazalo kako se na domaćem tržištu naglasak sve više stavlja na kvalitetu. “Glazir proizvodi file s različitim udjelima voća, a zadnjih godina sve više kupaca odlučuje se za naše premium proizvode koji sadrže 80 ili 90 posto voća”, navodi Kovačević Balen zaključujući kako je to ujedno jedini putokaz koji će hrvatsko pekarstvo usmjeriti prema poziciji visokokvalitetnih proizvođača i dobavljača na europskom tržištu.

O sjajnoj atmosferi dakle ne svjedoče samo organizatori, već su nastupom u svakom slučaju bili itekako zadovoljni i izlagači. Odlična atmosfera s pozornica i dvorana prelila se i na društvene mreže sajma iba 2023, a uz hashtag #myibamoment sudionici su objavljivali svoje posebne trenutke. Veliko ponovno okupljanje propisno je proslavljeno i na večernjim događanjima, kao i u posebnom sajamskom Oktoberfest šatoru. “Za mene su pet dana postojali samo #myibamoments – svaki dan je bio pun novih vrhunaca, inovacija i emocija.

Entuzijazam je bio jasno vidljiv na štandovima i na dodjelama nagrada. Hvala svima koji su moju prvu ibu učinili jedinstvenom. Moj tim i ja smo zadovoljni što je iba 2023. bila tako uspješna za sve protagoniste i ne želimo, a i ne moramo čekati još pet godina do njenog sljedećeg izdanja pa ćemo se svi ponovno vidjeti u Düsseldorfu, od 18. do 22. svibnja 2025.”, rezimirala je ovogodišnje izdanje okupljanja stručnjaka za pekarske i slastičarske proizvode Susann Seidemann, direktorica sajma.

Prethodni članakSIGSHOP 2023. – Naglasak je na integraciji tehničke zaštite i zaštitara
Sljedeći članak‘z bregov Protein Tekući SKYR