ikea-villesse-largeRobnu kuću IKEA Villesse u Italiji, otvorenu u listopadu 2009., u protekle dvije godine posjetilo je 2,8 milijuna kupaca, među kojima je 112 tisuća Hrvata, što čini oko 4% svih kupaca, priopćeno je iz Ikee.

Prema navodima trgovca, hrvatski kupci pažljivo planiraju posjet u IKEA Villesse, posjećuju web stranicu, čitaju kataloge i dolaze kupiti određene proizvode, uglavnom za gotovinu.

Najviše se kupuje namještaj za dnevne sobe i kuhinje, a zanimljivo je kako su od 2500 kuhinja koje su prodane u IKEA Villesse čak njih 800 kupili hrvatski i slovenski kupci.

Čak 12% zaposlenika u IKEA Villesse, koji rade direktno s kupcima, osim talijanskog govore hrvatski i slovenski. IKEA Villesse ima i hrvatski prijevod web stranice kako bi kupcima pružila sve informacije o pogodnostima koje ih očekuju. Dostava je također osigurana za kupce koji žive u susjednim zemljama, a od ukupnog broja dostava 1% otišlo je u Hrvatsku, navode iz te robne kuće.

IKEA Villesse zapošljava 240 ljudi čija su radna mjesta osigurana zahvaljujući izravnoj dostavi dobavljača, od kojih 30% dolazi iz regije Friuli-Venezia Giulia. Italija je treći najveći IKEA dobavljač, posebno namještaja i kuhinja, a i jedna je od zemalja u kojima IKEA više kupuje nego prodaje.

Iz Italije dolazi 8% od ukupne ponude IKEA robnih kuća, a talijansko tržište čini 7% prodaje na globalnoj razini. Mreža IKEA Italija ima 19 robnih kuća koje su zaključile poslovno razdoblje 2010./2011. s prometom od 1,64 milijarde eura, što je povećanje od 6,5% u odnosu na prethodnu godinu, ističu iz talijanske Ikee.