Online Shopping ConceptTrenutno podaci pokazuju da je internet kupnja – iako za svjetske pojmove i dalje u povojima, kategorija koja se i u Hrvatskoj ubrzano razvija na godišnjoj razini

Internet je medijski kanal putem kojega je moguće dobiti neograničenu količinu informacija u gotovo realnom vremenu.

Uz taj, nezamislivi opseg informacija, internet također mijenja medijsku sliku i ponudom interaktivnosti s prikazanim sadržajem. Internet je bez sumnje medij novog doba. Jasno je da trgovini nije dugo trebalo da ulovi trendove novih medijskih razvitaka pa je tako i internet postao jedan od vodećih kanala za distribuciju proizvoda, pogotovo do udaljenih kupaca.

Prednost interneta nije samo u mogućnosti dohvata velikog broja korisnika u relativno malom vremenu, već upravo interaktivnost kojom se kupca može direktno s viđenog oglasa dovesti do situacije stavljanja proizvoda u svoju “virtualnu” košaricu i konačnog cilja – kupovine. U svijetu tako internet trgovina predstavlja značajnu kategoriju korištenja.

lead1U najrazvijenijim zemljama, kupovanje putem interneta obavlja od 60 do 80% svih kupaca, a premda u Hrvatskoj kupci još uvijek nisu na toj razini, trendovi pokazuju da je taj oblik kupovine svakako u porastu.

U okviru BRANDpuls istraživanja kontinuirano se prate ključni marketinški pokazatelji za brojne kategorije, ali i medijski pokazatelji i navike korištenja medija i novih tehnologija. Podaci se, uz to, analiziraju u pogledu demografije, životnog stila potrošača te njihovih kupovnih navika.

Podaci koji slijede važni su za strateško kreiranje medijske strategije, ali i za definiranje za koje kategorije proizvoda je online shopping dobar outlet za ostvarivanje tržišnih ciljeva. Podaci koji slijede dobiveni su u valovima istraživanja u 2013., 2014. i 2015. godini.

TRENDOVI KORIŠTENJA
Uz male varijacije kroz godine, oko 50% populacije Hrvatske koristi internet putem stolnog računala. U korištenju ih slijede korisnici laptopa, kojih je oko 38%, a zatim i korisnici mobitela, koji su ostvarili veliki porast od proljeća 2014. do proljeća 2015. – čak 10% više je korisnika mobilnih uređaja (skok s 24,45 na 34,26%).

prosjecno koristenje interenta - koristenje interneta za online kupovinuUz porast u korištenju određene kategorije uređaja, raste i količina vremena koju ispitanici provode uz internet. Tako su u jesen 2013. ispitanici provodili prosječno 1,43 sati uz internet, dok su u proljeće 2015. internet koristili prosječno 1,61 sat dnevno.

Uz opće korištenje interneta, raste i broj ispitanika koji internet koriste u svrhu internet kupnje. Dok ih je u jesen 2013. internet u tu svrhu koristilo 7,53%, u proljeće 2015. online kupnju kao svrhu korištenja interneta navodi 10,41% ispitanika, što predstavlja porast od znakovitih 40% u 18 mjeseci.

KATEGORIJE ONLINE KUPACA
Pogledamo li kako uređaje koriste online kupci, vidimo da je situacija nešto drugačija nego kod uobičajene online populacije. Dok je korištenje online shoppinga putem laptopa na otprilike istim razinama kao i u ostatku internet populacije, online kupci su skloniji korištenju mobitela za pristup internetu, u odnosu na stolna računala.

preferirani modeli placanjaU analizi online kupaca, zanimljivo je pogledati i koje metode plaćanja preferiraju. Tako je u proljeće 2015. najpopularniji oblik bilo plaćanje karticom putem PayPala (28,1%), a drugi najpopularniji je plaćanje pouzećem (22,93%). Slijede plaćanje internet bankarstvom (16,14%) te plaćanje standardnom karticom (ne putem PayPala – 15,6%).

U pregledu kategorija kupnje putem interneta dominira kupovanje odjeće, obuće i modnih dodataka koje kupuje 43,92% online kupaca. Slijedi dodatna oprema za elektroničke uređaje s 19,27% te sami elektronički uređaji (mp3 player, USB, slušalice, fotoaparati i sl.) sa 16,54% kupaca.

lead2Uz navedeno, iznad 10% kupaca kupuje ulaznice za kazalište, kino i koncerte, hobby opremu, karte za prijevoz, plaćanje smještaja, opremu za sport te časopise, knjige i obrazovne materijale.

Promatrajući trendove, najveći porast u online shoppingu zabilježen je kod kategorija medicinske opreme i pomagala, igrački, karata za prijevoz, računalnog softvera i aplikacija za mobitele i tablete, dok je jedini pad u kupovanju zabilježen u kategoriji glazbe.

RAZVOJ TRŽIŠTA I PREPORUKE
Uz BRANDpuls istraživanje, koje se provodi dva puta godišnje, u sklopu istraživanja DotMetrics ispitujemo dnevno korištenje interneta na hrvatskim internetskim portalima. Prema tom istraživanju, pogledali smo koliko je korisnika s interesom za online shopping posjetilo hrvatske portale u kolovozu 2015. godine.

nacin pristupanja internetuHrvatske portale u promatranom je mjesecu posjetilo 804.543 takvih posjetitelja, što čini 38% ukupnog broja posjetitelja hrvatskog interneta. Od toga, čak 330.000 svaki dan je posjetilo neki hrvatski web portal, pri čemu su prosječno na internetu proveli 3 sata i 16 minuta.

Promatrajući korištenje mobilnih uređaja, kao specifičnog uređaja koji online kupci više koriste, vidimo da postoji jasan trend povećanja udjela korištenja pa tako u srpnju 2015. godine ukupno 43,5% korisnika interneta koristi mobilne uređaje, dok je u ožujku mobilne uređaje koristilo njih 38,9%.

Trenutno podaci pokazuju da je internet kupnja – iako za svjetske pojmove i dalje u povojima, kategorija koja se ubrzano razvija na godišnjoj razini. Do iduće analize, svakako ne bi bilo loše prilagoditi svoju online košaricu.

Marko Katavić
Product Manager
marko.katavic@ipsos.com
ipsos logo