Istraživanje: Crna Gora i BiH imaju najgore trgovce

trgovci midiCrnogorski i bosansko-hercegovački trgovci su najneljubazniji u regiji, pokazalo je istraživanje agencije Global Market Solutions iz Sarajeva.

U periodu od 13. lipnja do 30. srpnja, agencija Global Market Solutions iz Sarajeva je u suradnji s agencijama za tajnu kupovinu u regiji, sedmi put za redom sprovela istraživanje o osnovnim elementima kvalitete usluge s ciljem pronalaska najboljih u regiji.

U istraživanju je sudjelovalo šest zemalja regije, Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Slovenija i Srbija.

Tajni kupci su posjetili 800 različitih objekata, kao što su autosaloni, banke, benzinske pumpe, maloprodajni objekti, supermarketi, prodajna mjesta telekomunikacijskih kompanija, turističko-ugostiteljske objekte, te uslužne djelatnosti.

Izmjereno je pet osnovnih elemenata kvalitetne usluge, kao što su: pozdrav, utvrđivanje potreba/želja kupaca, poznavanje proizvoda, nuđenje dodatnog proizvoda, te zahvalnost na posjeti, prema akronimu engleske riječi GUEST (gost) za Greet, Understand, Explain, Suggest, Thank.

Očekivano ili ne, posljednja dva mjesta su zauzele Bosna i Hercegovina s rezultatom od 66 posto, te Crna Gora koja ima najviše područja za unapređenje, budući da je ostvarila rezultat od 58 posto, što je za 10 posto slabiji rezultat u odnosu na prošlu godinu.

Vodeću poziciju je zauzela Slovenija s rezultatom od 79 posto, te je zabilježila rast od četiri posto u odnosu na prošlu godinu.

Drugo mjesto je zauzela Srbija s rezultatom od 76 posto, te bilježi rast od tri posto u odnosu na prošlogodišnje istraživanje.

Treće mjesto pripada Hrvatskoj (71 posto), a Makedonija uz porast od četiri posto u odnosu na prošlu godinu zauzima četvrto mjesto.

Kao i prethodnih godina, najlošije rangirana kategorija u svim zemljama je nuđenje dodatnih proizvoda s rezultatom od 37 posto. (SEEbiz.eu)

Prethodni članakBritanski vlasnik grupe Belišće kupio grčko poslovanje grupe Cukurove
Sljedeći članakOtvara se logistički centar Gebrüder Weiss u Srbiji