nimco-zeljka-marjanovic-nikola-serdar-ftd-777Mi trošimo budućnost, dok neke naše domaće kolege troše prošlost, kaže Nikola Serdar, direktor i vlasnik tvrtke Nimco. U toj se rečenici ogleda cjelokupna poslovna filozofija ove domaće tvrtke koja je okrenuta prema budućnosti u želji da ponudi odgovor na stalno mijenjajuće zahtjeve modernih potrošača

Nimco brands & liqueurs d.o.o. osnovan je 1994. godine od strane Nikole Serdara – vlasnika tvrtke NIM GmbH koja je do tada već 11 godina uspješno poslovala na njemačkom tržištu surađujući s vodećim trgovačkim kućama kao što su Metro, Fegro, Edeka, Rewe i drugi.

Nimco je domaći proizvođač jakih alkoholnih pića u čijem se asortimanu nalaze 22 brenda koji samostalno funkcioniraju na tržištu i patentno su zaštićeni. Tvrtka je prepoznatljiva prvenstveno po svojim brendovima među kojima se ističu Dalmatino, Blacky, Pelin, Moretto i ekskluzivna Brioni Collection.

Kvaliteta i inovativnost u osmišljavanju proizvoda i brendova osnovna je misao vodilja u svakodnevnom poslovanju, što rezultira visokim udjelom prihoda ostvarenih na europskom tržištu u ukupnim prihodima tvrtke. U ovom trenutku hrvatsko tržište zauzima udio od 40 posto, dok se većina prihoda ostvaruje na europskom i širem svjetskom tržištu. Generalni direktor Nikola Serdar ističe kako u ovoj godini planiraju povećati prihode u Hrvatskoj za 25 posto, a još snažniji rast žele ostvariti na inozemnim tržištima pa bi do konca 2016. godine udio izvoza u ukupnim prihodima tvrtke trebao dosegnuti čak 90 posto.

TRADICIJA PROIZVODNJE
Tako optimistični planovi izviru iz dosadašnje tradicije koja se očituje kroz izniman uspjeh njihovih inovativnih proizvoda. Najbolji primjer za to je brend Julischka, predstavljen 1983. godine. Do danas je prodano više od 10 milijuna boca ovog premium prirodnog likera s okusom kruške i šljive.

nimco-bullet01Kada se pojavila na tržištu, Julischka je predstavljala veliku inovaciju u segmentu jakih alkoholnih pića te je i danas iznimno popularna, osobito u Njemačkoj. “Julischka je revolucionarni proizvod jer se radi o koktelu dvaju autohtonih proizvoda s hrvatskog tržišta, kruškovca i šljivovice, koja je izvanredno prihvaćena od potrošača. Bila je toliko uspješna da se razvila i zasebna kategorija proizvoda pa se Julischkom zvala svaka takva kombinacija pića”, ističe Željka Damjanović, operativni menadžer i desna ruka Nikole Serdara.

Važnost ovoga brenda najbolje ilustrira podatak da čak 50 posto ukupnih prihoda Nimco d.o.o. ostvaruje kroz prodaju prirodnog likera Julischka u Njemačkoj i drugim tržištima sjeverne Europe. Suradnja s Istravinom na području distribucije započela je 1987. godine kada je predstavljena Julischka na hrvatskom tržištu, a kruna tog partnerstva koje je trajalo dulje od dva desetljeća bila je akvizicija portfelja jakih alkoholnih pića Istravina koji su od 2011. godine dio asortimana tvrtke Nimco.

Osim ta dva segmenta – baznog asortimana čiji je nositelj bila Julischka te preuzetog asortimana Istravina s popularnim brendovima Pepito i Istra Bitter – u tvrtki su upravo u fazi lansiranja i trećeg segmenta. Riječ je o premium liniji proizvoda u tri brenda: Cobalt vodka, Cubana Bar rum (dark i white) te 5 Corners Gin. Sve je to usmjereno na jačanje tržišnih pozicija u ovom segmentu s velikim potencijalom za Nimco koji trenutno drži treću poziciju na hrvatskom tržištu jakih alkoholnih pića.

NOVI PROIZVODNI POGON
U vrijeme našeg posjeta u novom proizvodnom pogonu i upravnoj zgradi u mjestu Bestovje kod Samobora tekle su užurbane aktivnosti na uspostavi svih poslovnih operacija. U skladištu su postavljeni novi spremnici koji tvrtki osiguravaju preduvjete za značajan rast proizvodnog kapaciteta, sva oprema je gotovo instalirana, a uredi u završnoj fazi opremanja.

Sve će biti spremno, kaže nam Serdar, do početka svibnja kada će se kompletne poslovne operacije voditi s nove lokacije. Ujedno najavljuje kako će se u okviru kompleksa nalaziti i akademija koja će služiti za održavanje edukacija za poslovne partnere, barmene i druge ugostiteljske djelatnike, a u jednom dijelu bit će i postav muzeja koji će predstaviti povijest tvrtke i brendova koje Nimco nudi tržištu.

Dobar dio zelene površine unutar kompleksa pretvorit će se u voćnjak koji će na najbolji način simbolizirati posao koji u ovoj tvrtki rade s velikom posvećenošću detaljima vodeći se pritom inovativnim razmišljanjem te otvorenošću za nove trendove i zahtjeve tržišta. U svim operacijama, od proizvodnje, marketinga i drugih poslova, u tvrtki Nimco radi ukupno 20 djelatnika, a dodatno je angažirano desetak vanjskih suradnika.

U razgovoru, Serdar se osvrće i na aktualno stanje tržišta i na problem koji muči i brojne druge sektore gospodarstva: “Veliku opasnost za cijelo tržište predstavlja eksplozija uvoza proizvoda iz kategorije jakih alkoholnih pića. Danas je udio uvoznog segmenta dosegnuo zabrinjavajućih 60 posto u količinskom te iznad 70 posto u vrijednosnom pogledu”, kaže te pritom navodi primjer cijenjenog hotela u Istri koji nema niti jedan domaći brend jakih alkoholnih pića u svojoj ponudi.

“To je uistinu nedopustivo jer turisti, a poglavito oni više platežne moći, u Hrvatsku nisu došli zbog tog ili nekog drugog hotela s pet zvjezdica, nego zbog iskustva koje im moramo pružiti. A neodvojiv dio tog doživljaja trebaju biti proizvodi domaće tradicije u svim kategorijama pa tako i kod jakih alkoholnih pića. Strani brendovi nisu ništa bolji ili inovativniji od naših hrvatskih proizvoda i to je poruka koja se treba širiti i to poglavito u turističkoj ponudi”, naglašava Serdar.

Premda je svoje poslovanje započeo u Njemačkoj, on s posebnim sentimentom gleda na hrvatsko tržište koje ima puno neiskorištenog potencijala. Međutim, u svojim poslovnim vizijama primarno se fokusira na izvoz, odnosno internacionalno tržište, gledajući unaprijed u pokušaju da anticipira buduća kretanja i želje potrošača. “Mi trošimo budućnost, dok neke naše domaće kolege troše prošlost”, ističe Serdar.

OKRENUTOST BUDUĆNOSTI
nimco-lead01Kreativnosti im definitivno ne nedostaje, a otvorenost prema novim idejama čini da posao ne ograničavaju na radno vrijeme, nego im predstavlja sastavni dio života. U tvrtki pritom njeguju otvorenu komunikaciju te posebno cijene djelatnike koji svoj posao promišljaju na praktičan način pa su tako ideje za neke nove proizvode znali dobiti i iz sasvim neočekivanih izvora.

Trendovi na tržištu najvećim su dijelom usmjereni prema premiumizaciji pa je i nova linija odgovor Nimcoa na takve zahtjeve modernih potrošača. “Zahtjevan je to posao”, kaže Željka i dodaje: “Mnogi nisu svjesni da prezentaciju proizvoda ne čini samo njegov okus i kvaliteta, koji su neupitne kategorije, nego i boce u kojima će biti ponuđeni tržištu te brojni drugi detalji koji se ne smiju zanemariti. Sav trud tako ulažemo u to da naš potrošač uvidi razliku i da nam pokloni svoje povjerenje. Dosad smo u tome bili uspješni te smo uvjereni kako će se to nastaviti i dalje pogotovo s novom linijom premium proizvoda koje predstavljamo tijekom 2016. godine. Vrlo smo optimistični jer su prve reakcije tržišta na nove proizvode sjajne.”

Ona ističe kako proces stvaranja novog proizvoda započinje tako da se osluškuje ono što je potrebno tržištu, a od inicijalne ideje do gotovog proizvoda potrebno je godinu i pol do dvije. Kao glavni aspekt njihove poslovne filozofije, koji ih razlikuje od drugih domaćih kompanija u ovom sektoru, Željka vidi u tome što zagovaraju modernistički pristup smatrajući da sve ne treba ostati na tradicionalnim notama i motivima, pleterima, arhaičnosti i slično, nego da proizvod treba prilagoditi modernom kupcu, a danas su to mladi koji su izuzetno angažirani da saznaju sve o nekom proizvodu.

“Vani je niknuo kult gina ni iz čega, a to se sve više širi i na hrvatsko tržište. Kultura ispijanja, način konzumacije i prezentacije moraju se promijeniti, nije važna samo cijena proizvoda i ime tvrtke, a to je kod nas nažalost još uvijek presudni faktor. Ne može se živjeti samo od medice ili borovničke koje su sada hit pića. Ti se ciklusi mijenjaju svakih nekoliko godina i dolazi do zasićenja. Dalmatino, koji nas je kao perjanica tvrtke proslavio na ovim prostorima jer je u Hrvatskoj bio ono što je Julischka u Njemačkoj, danas nije toliko u fokusu. Nekada treba shvatiti da je vrijeme za nove kategorije kojima ćemo usmjeravati tržište u željenom pravcu”, kaže Željka te dodaje kako se trude sve sirovine i materijale nabavljati iz Hrvatske, dakako ukoliko je to moguće.

Cijeli proces osmišljavanja i realizacije novog proizvoda vode Nikola i Željka odrađujući pritom lavovski dio posla, a u specifičnim aspektima im pomažu vanjski suradnici poput tehnologa i stručnjaka iz kreativnih agencija. A sve to čine s jednim ciljem: ponuditi potrošačima proizvod kakav traže i iskustvo koje vole.

Goran Pavlovic - potpis