Sredstva za pranje i održavanje rublja – Tržište: Tako slično, a tako oprečno

Sredstva za pranje i održavanje rublja ftd 777Deterdženti za pranje rublja i omekšivači za rublje tijekom 2015. godine zabilježili su sasvim oprečna prodajna kretanja. Deterdženti su ostvarili količinsku prodaju od 27,6 milijuna kilograma (-10,2%), dok je vrijednost prodaje iznosila 402,3 milijuna kuna (-4,8%). Za razliku od toga, lani je prodano 14,9 milijuna litara omekšivača (+3,4%) uz ostvarenu prodajnu vrijednost od 167,8 milijuna kuna (+3,7%)

Kategorija deterdženata za pranje rublja uključuje sva sredstva s namjenom za pranje rublja u svim formatima: prašak, tekućina, kreme i kapsule. Kategorija također uključuje i deterdžente 2u1 koji uz sredstvo za pranje rublja sadrže i omekšivač.

bullet-sredstva za pranje i odrzavanje rubljaKategorija omekšivača za rublje uključuje sva sredstva s namjenom za održavanje i osvježavanje rublja.

Vodeći proizvođači deterdženata za pranje rublja (abecednim redom) su: Henkel (Dixan, Persil, Perwoll, Rex, Weisser Riese), Labud (Apart, Meri Merino, Oliver, Vista), Procter & Gamble (Ariel, Bonux, Dash, Dreft, Tide) i Saponia (Bioaktiv, Faks Helizim, Nila, Plavi Radion, Rubel).

Vodeći proizvođači omekšivača za rublje (abecednim redom) su: Henkel (Silan, Vernel), Paglieri (Felce Azzurra), Procter & Gamble (Lenor), Saponia (Ornel) i Unilever (Coccolino). Trgovačke robne marke i kod deterdženata i kod omekšivača imaju po 8% količinskog udjela.

POZITIVNI OMEKŠIVAČI
U okviru prodajnih rezultata, koji ne uključuju Cash&Carry, ljekarne ni diskontne trgovine (Lidl), deterdženti za pranje rublja i omekšivači za rublje tijekom 2015. godine (MAT period obuhvaća kalendarsku godinu) ostvarili su sasvim oprečna prodajna kretanja.

vaznost tipa prodajnog mjestaDeterdženti su, pritom, u odnosu na 2014. godinu, u količinskom pogledu pali značajnih 10,2%, na ukupno prodanih 27,6 milijuna kilograma, dok je ostvarena vrijednost prodaje od 402,3 milijuna kuna istodobno umanjena za 4,8%.

Za razliku od toga, omekšivači za rublje lani su bili u pozitivi jer im je količinska prodaja porasla za 3,4%, na ukupni prodajni volumen od 14,9 milijuna litara, dok je vrijednosna prodaja uvećana za 3,7%, na ukupno 167,8 milijuna kuna.

kolicinska prodaja-vrijednosna prodajaPogledamo li prodajne kanale, vidimo da su supermarketi vodeći format jer kod obje kategorije zauzimaju po 36% količinskog udjela, ali ih u korak slijede hipermarketi koji drže 33% udjela kod deterdženata i 30% kod omekšivača. Ostatak udjela podijeljen je među ostalim formatima pa tako velike trgovine mješovitom robom imaju po 11% udjela kod obje kategorije, a srednje trgovine mješovitom robom po 9%.

Drogerije (Bipa, DM, Kozmo) kod deterdženata imaju 8%, a kod omekšivača 9% količinskog udjela, dok male trgovine mješovitom robom kod obje kategorije zauzimaju 3% udjela u količinskoj prodaji.

PAKIRANJA I VRSTE
Podjela prema veličini pakiranja kod deterdženata za pranje rublja donosi dosta izjednačenu bitku.

kolicinski udjelip prema formi proizvoda -deterdzentikolicinski udjeli prema vrsti proizvoda - omeksivaciVodeća su pakiranja veća od 5 kg s količinskim udjelom od 41,1%, na drugom mjestu su pakiranja 2-5 kg s udjelom od 33,7%, dok su najmanja pakiranja (do 2 kg) trećeplasirana s udjelom u količinskoj prodaji od 25,2%.

Prašak je uvjerljivo vodeća forma deterdženta za pranje rublja s obzirom na to da zauzima čak 72,2% količinskog udjela. Tekućina/Gel drži respektabilnu četvrtinu udjela (26,4%), kapsule imaju malih 1,1%, a ostale forme jedva primjetnih 0,2% udjela u količinskoj prodaji kategorije.

Kod omekšivača za rublje u klasifikaciji prema vrsti proizvoda dominira Classic sa 70,4% količinskog udjela, a slijede Sensitive (16,4%), Aromatherapy (8,5%) i Premium (4,7%). Prema veličini pakiranja najistaknutiji su omekšivači u pakiranju do 1,5 L s količinskim udjelom od 42,2%, a slijede oni u pakiranjima od 1,5-2,25 L s udjelom od 34,8% i pakiranja veća od 2,25 L koja drže 23% količinskog udjela.

helena folnegovic -ac nielsen -potpis

Prethodni članakIstraživanje i razvoj – Nimco: Pogled usmjeren u budućnost
Sljedeći članakSud potvrdio sporazum o financijskom restrukturiranju Tuša