IT odjel: Budućnost plaćanja u trgovini

Stručnjaci prognoziraju veliki porast plaćanja putem mobilnih uređaja u samoj trgovini te sve veću rasprostranjenost direktnog prijenosa novca iz digitalnog novčanika jednog korisnika u digitalni novčanik drugog, takozvano “peer-to-peer” plaćanje

Možda zato što SAD ima jednu od najvećih ekonomija na svijetu ili možda zato što su uvjeti za kreativne osobe izrazito povoljni, iz te zemlje dolazi većina trendova u gotovo svim industrijama.

To je i jedan od razloga zašto se isplati analizirati situaciju i trendove u Sjedinjenim Državama kada se želi predvidjeti budući razvoj u pojedinim područjima.

Situacija nije drugačija ni kada je u pitanju trgovina. Gotovo svi inovativni koncepti u području trgovine inicirani su u SAD-u da bi potom našli svoju primjenu, modificiranu sukladno lokalnim zahtjevima, i u drugim zemljama.

Kad je riječ o plaćanju, nadasve interesantna istraživanja američkog tržišta mogu se smatrati najboljim pokazateljem globalnih trendova.

Plaćanje, ta zadnja karika u procesu kupovine, većinom se dijeli na plaćanje putem interneta (e-commerce), plaćanje putem mobilnih uređaja (m-commerce) i plaćanje u samoj trgovini, ali moguća je i podjela kojom se dobiva mogućnost analize s jednog drugog aspekta.

Ova podjela dijeli plaćanja na desktop plaćanja – to su sva ona za koje su neophodni nepokretni uređaji, i na mobilna plaćanja – to su plaćanja koja se obavljaju uz pomoć mobilnih uređaja.

mobilno placanje it odjel lead1Američka tvrtka BI Intelligence donosi u svom izvještaju o trendu u svijetu plaćanja vrlo zanimljive zaključke. Po njima će se već za 4-5 godina izjednačiti odnos mobilnih i desktop plaćanja.

S tim što će plaćanje mobilnim uređajima u trgovini biti nešto slabije zastupljeno nego van same poslovnice. Ova je pojava popraćena znatnim padom broja gotovinskih transakcija i transakcija plaćenih čekom.

S druge strane, ova pojava te povećanje broja online transakcija uzrokovat će porast broja kreditnih i debitnih kartica.

DIGITALNI NOVČANICI
mobilno placanje it odjel graf1Uz pojavu i sve veću rasprostranjenost mobilnih telefona i tableta, raste i postotak njihovog korištenja za pristup ponudama na internetu, a time i samih plaćanja.

Osim toga, stručnjaci za plaćanje prognoziraju veliki porast plaćanja putem mobilnih uređaja u samoj trgovini te sve veću rasprostranjenost direktnog prijenosa novca iz digitalnog novčanika jednog korisnika u digitalni novčanik drugog, takozvano “peer-to-peer” plaćanje. Ako s druge strane promatramo koliko je plaćanje bitno za svakog trgovca, vrlo je jasno da će u vrlo bliskoj budućnosti nastati velika borba za tržišne udjele u svijetu industrije oko plaćanja.

S obzirom na globaliziranost bankarske industrije te na globalnu prirodu samog interneta, nije teško ni prepoznati koje su to tvrtke koje će se najviše nadmetati za povjerenje kupaca.

Na jednoj strani to su ponuđači usluga plaćanja, proizvođači terminala za plaćanje ali i internetski velikani.

Neki od implementatora usluga plaćanja su tvrtke kao što su Isis, Bango, LevelUp, MasterPass, Visa payWave, Squer i mnogi drugi divovi, kao što je recimo PayPal.

Proizvođači naplatnih terminala spremaju se za nadolazeću podjelu tržišnih udjela kroz ono u čemu su najbolji a to je razvoj novih tehnologija, tako da nije začuđujuće da ova grana industrije investira više od 200 milijuna dolara godišnje u istraživanje i razvoj novih sistema.

mobilno placanje it odjel graf2No, ono od čega svi strepe su internetski divovi kao što su Amazon, Google, Facebook i slični. Ako se samo uzme u obzir s kojom količinom korisnika ove tvrtke upravljaju, odmah je uočljiva moć s kojom nastupaju na tržištu.

Gotovo sve ove tvrtke su se već jasno pozicionirale u svijetu plaćanja i pokazale što namjeravaju. Jedna od zadnjih najava od koje se i najviše očekuje je koncept Apple Pay.

Vidljivo je da se industrija plaćanja nalazi u jeku priprema za nadolazeće promjene na tržištu.

Brojne tvrtke su se već jasno pozicionirale i pojačano nude svoje inovativne koncepte plaćanja, no ono što nam svima mora biti jasno je činjenica da je pokretač svih ovih promjena – sam kupac.

Inovativni koncepti plaćanja imaju šansu za uspjeh jedino ako ih kupac usvoji. Međutim, današnjem kupcu se još uvijek ne žuri tako da za sve promjene imamo sasvim dovoljno vremena.

Darko Pavić
CEO Service Plus Group
darko.pavic@serviceplus-it.com
Service plus logo potpis wide

Prethodni članakBeljska graševina među najboljim vinima svijeta
Sljedeći članakBlamark: S koljena na koljeno