Ivica Pivac – Mesna industrija Braća Pivac

U protekle tri godine u PPK karlovačku mesnu industriju uložili smo 95 milijuna kuna, u čakovečku Vajdu 11 milijuna kuna te je u toj tvrtki nedavno započeo novi val ulaganja od još 50 milijuna kuna. Najveća investicija od 10 milijuna eura bit će u Gospodarskoj zoni Ravča gdje ćemo izgraditi pršutanu u kojoj će se moći proizvesti više od 300.000 komada Dalmatinskog pršuta te više 2.200 tona dalmatinske pancete, kraškog vrata i dalmatinske pečenice, ističe Ivica Pivac, direktor Mesne industrije Braća Pivac

Uspješno surađujemo s velikim maloprodajnim trgovačkim lancima, i u Hrvatskoj i u drugim zemljama. Ponosni smo i na vlastiti maloprodajni lanac dućana i mesnica, s više od 270 prodajnih mjesta po čitavoj Hrvatskoj, navodi Pivac.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Možemo li se osvrnuti na bogatu tradiciju Mesne industrije Braća Pivac. Kako ste počeli, koji su bili glavni momenti u vašem razvoju te kako ste danas pozicionirani na hrvatskom tržištu?
Naša bogata tradicija gradila se malim koracima. I prije službenog otvaranja obrta moj djed Ante svoju je obitelj prehranjivao kupovinom stoke na sajmu u Imotskom koju bi kasnije u manjim komadima preprodavao u obiteljskom selu u Zavojanima.

Moj otac Milenko odmalena je bio uključen u obiteljski zanat te je 1952. godine, kad se preselio u Vrgorac, otvorio prvu mesnicu u čiji je rad bila uključena cijela obitelj: majka, a kasnije, kako smo odrastali, i moja braća Tonči i Neven i ja. Kroz vrijeme se posao širio proporcionalno trudu koji smo ulagali pa smo tako otvorili nekoliko mesnica i u okolnim mjestima i gradovima.

Za današnju poslovnu situaciju ključno je bilo izjednačavanje uvjeta na tržištu koje je nastupilo 2000. godine, a novi su nam uvjeti omogućili daljnji, streloviti razvoj, otvaranje mesnica po cijeloj Hrvatskoj te dodatno pridruživanje triju zdravih i važnih tvrtki Mesnoj industriji Braća Pivac koje danas čine Grupaciju Pivac, jednu od vodećih mesnih industrija u Hrvatskoj.

Plasirate li svoje proizvode u izvoz te na koja tržišta?
Izvoz je važan aspekt našeg poslovanja te smo prisutni u desetak zemalja Europske unije.

Koje sve tvrtke ulaze u sastav Grupacije Pivac? Koliko djelatnika radi u sklopu Mesne Industrije Braća Pivac, a koliko je djelatnika ukupno u Grupaciji?
Grupaciju Pivac pored Mesne industrije Braća Pivac čine PPK karlovačka mesna industrija, čakovečka Vajda i Dalmesso iz Klisa, a u njoj je ukupno zaposleno oko 2.200 ljudi, od čega oko 1.180 radi u MI Braća Pivac.

U kojoj mjeri se na vaše poslovanje odrazila afera sa zaraženim mesom koja je bila glavna tema u javnosti tijekom zadnjeg kvartala prošle godine? Što se može dodatno poduzeti kako do takvih neželjenih incidenata ne bi dolazilo ubuduće?
Od samog početka poslovanja naš je prioritet zdravstvena ispravnost proizvoda i sigurnost kupaca, što pokazujemo i primjenom najviših međunarodnih standarda u svim našim proizvodnim procesima i tu ne radimo kompromise.

Isto očekujemo i od naših dobavljača tako da surađujemo samo s onima koji također mogu osigurati i potvrditi najvišu moguću zdravstvenu ispravnost svojih sirovina i proizvoda.

Redovitim zakonski određenim, ali i vlastitim internim kontrolama i ispitivanjima jamčimo svojim kupcima i partnerima najvišu razinu sigurnosti i kvalitete i tako ćemo nastaviti i ubuduće. Podržavamo sve aktivnosti nadležnih inspekcija u tim, zajedničkim nam nastojanjima da se svakom potrošaču osigura prije svega zdravstveno ispravan, ali i kvalitetan proizvod.

I anketa koju je naš magazin proveo tijekom veljače u suradnji s agencijom Hendal, a kojoj je glavni zaključak da gotovo svi ispitanici konzumiraju meso (njih 98,8%), također je pokazala i potpuni povratak povjerenja potrošača u ovu namirnicu. Kako biste prokomentirali rezultate ovog istraživanja i što biste poručili domaćim potrošačima kao jedan od tržišnih lidera u ovoj kategoriji?

Kao jedna od najrespektabilnijih i najvećih obiteljskih mesnih industrija u ovom dijelu Europe moramo biti zadovoljni rezultatima iz tog istraživanja, a da Hrvati zaista rado jedu meso pokazuju i naši prodajni rezultati.

Različiti trendovi u gastronomiji i nutricionizmu diktiraju i različite navike u prehrani, no očito je da se ljudi uvijek vraćaju mesu kao važnom izvoru proteina, željeza i drugih važnih nutrijenata. Povjerenje potrošača gradi se kvalitetom pa stoga i mi neprestano unaprjeđujemo naše proizvodne i poslovne procese kako bismo našim kupcima pružili samo vrhunske proizvode.

Koji su glavni proizvodi iz portfelja MI Braća Pivac? Po čemu ste najprepoznatljiviji na tržištu?
Većina naših proizvoda na koje smo i najponosniji su svježe i prerađeno svinjsko meso, a najprepoznatljiviji smo na tržištu svakako po suhomesnatim proizvodima pripremljenima po tradicionalnim recepturama od kojih se posebno izdvajaju Dalmatinski pršut, dalmatinska panceta te kraški vrat, odnosno buđola.

Dalmatinski pršut je jedan od proizvoda koji su dobili oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla. Koliko je to važno za vas kao jednog od vodećih proizvođača ove gastronomske delicije?
S trenutnom godišnjom proizvodnjom od 150.000 komada Dalmatinskog pršuta, s planiranim višestrukim povećanjem proizvodnih kapaciteta pršuta, a sukladno tome i novim investiranjima u proizvodne pogone, jasno je da smo prepoznali važnost, značaj i potencijal koje pruža zaštita oznakom zemljopisnog podrijetla.

Uostalom, u suradnji s udrugom Klaster hrvatskog pršuta i sami smo aktivno radili na dobivanju tog certifikata.

No, ipak nas više od svega veseli što je prepoznavanje kvalitete tog vrhunskog proizvoda omogućilo i manjim proizvođačima rast te što će proizvodnja Dalmatinskog pršuta hraniti sve one obitelji koje su se odlučile za ostanak u ponekad škrtim i teškim životnim uvjetima Dalmatinske zagore.

Uz pomoć bure i soli te uz nezamjenjiv predan rad pruža se prilika mladima za ostanak i život te se stvaraju preduvjeti za razvoj čitavog kraja, a to je najvažnije.

Kako je organizirana distribucija vaših proizvoda?
Uspješno surađujemo s velikim maloprodajnim trgovačkim lancima, i u Hrvatskoj i u drugim zemljama.

Drago nam je što su i oni prepoznali našu politiku poslovanja kojoj je na prvom mjestu kupcima ponuditi proizvode iznimne kvalitete, ali i visoke zdravstvene ispravnosti, što potvrđujemo primjenom međunarodne norme kvalitete i sigurnosti hrane IFS Food, sustavom HACCP za osiguranje zdravstvene ispravnosti hrane te sustavom upravljanja kvalitetom ISO 9001.

Ponosni smo i na vlastiti maloprodajni lanac dućana i mesnica, s više od 270 prodajnih mjesta po čitavoj Hrvatskoj.

Kako je na vašu ukupnu poslovnu realizaciju utjecala aktualna dužnička kriza Agrokora odnosno Konzuma kao najvećeg maloprodajnog lanca u državi i regiji?
Svaki naš proizvod i prije krize i za vrijeme krize dolazi do krajnjih kupaca i mi smo što se tiče distribucije svojih proizvoda u velikoj mjeri osigurani kroz prodaju putem naših maloprodajnih dućana i drugih partnera. Iz tog razloga ne možemo reći da je ova kriza značajnije utjecala na naše poslovanje.

Međutim, neosporna je činjenica da je ona izmijenila stanje na tržištu čiji smo i mi dionici, potresla je neke naše partnere, kooperante i dobavljače, a u pitanju je i velik broj obitelji koji su svoj kruh privređivali kroz izravnu ili neizravnu suradnju s koncernom. Iz tog se razloga nadamo da će se trenutna neizvjesna situacija čim prije stabilizirati radi većeg, općeg dobra.

Sredinom ožujka kupili ste tri parcele u Gospodarskoj zoni Ravča, gdje planirate graditi pogon za proizvodnju pršuta. Koliko je ova investicija vrijedna, kada krećete s izgradnjom ovog proizvodnog pogona?
Sama investicija izgradnje novog visokofunkcionalnog pogona za proizvodnju pršuta procijenjena je na više od 10 milijuna eura.

Bit će to pogon površine veće od 9.500 četvornih metara smješten na trima parcelama u Gospodarskoj zoni Ravča pored Vrgorca. Izgradnja će početi odmah po dovršetku projektno-tehnološke dokumentacije što je planirano do kraja ove godine.

Nova će pršutana moći proizvesti više od 300.000 komada Dalmatinskog pršuta zaštićenog oznakom zemljopisnog podrijetla te više 2.200 tona dalmatinske pancete, kraškog vrata i dalmatinske pečenice. Moram iskoristiti priliku i naglasiti kako je ovaj projekt za nas puno više od pukog poslovnog razvoja.

Iznimno smo sretni što možemo dati svoj doprinos održavanju i poticanju proizvodnje u našem rodnom kraju te stvarati preduvjete za njegov snažniji razvoj.

Usporedno s time, investirali ste i u modernizaciju proizvodnje u čakovečkoj Vajdi. Možete li reći nešto više o toj investiciji?
Proces ulaganja započet je ulaskom Vajde u Grupaciju Pivac krajem 2015. godine, a tijekom 2016. godine već je uloženo više od 11 milijuna kuna u zamjenu i nabavu opreme, strojeva i transportnih sredstava, poboljšanje informatizacijske infrastrukture i druge manje tehničke zahvate.

Vajda je sa svojom tradicijom dužom od sto godina jedna od najrespektabilnijih mesnih industrija i naš je cilj, kao i u svim drugim tvrtkama unutar grupacije, njen rast i razvoj.

On će biti omogućen i ovim trenutnim ulaganjem većim od 50 milijuna kuna u dogradnju, rekonstrukciju i modernizaciju proizvodnog pogona, nabavu strojeva i opreme za proizvodnju, proširenje skladišnih i ekspeditnih kapaciteta te modernizaciju rashladnog sustava.

Realizacija ovog vala ulaganja očekuje se do konca 2018. godine, a primarni je cilj investicije stvaranje uvjeta za povećanje kooperantskog uzgoja tovnih svinja s 40.000 grla u 2016. godini na 200.000 u 2019. godini, što će dovesti i do novih zapošljavanja.

PPK karlovačka mesna industrija d.d. preuzela je krajem ožujka 10 novih transportnih vozila. Planirate li do kraja ove godine nastavak ulaganja i u jačanje svojih logističkih kapaciteta?
Nabavka deset novih transportnih vozila opremljenih izoliranim komorama i rashladnim uređajima samo je jedan od završnih segmenta ukupnog projekta ulaganja u razvoj pogona i optimizaciju poslovanja PPK karlovačke mesne industrije.

Ukupan je iznos investicije oko 95 milijuna kuna, a proces je započet prije tri godine te završava u lipnju ove godine. Neupitno je da pojedinim realizacijama svih već spomenutih ulaganja u Grupaciju očekujemo i povećanje proizvodnih kapaciteta, a njega će sukladno potrebama pratiti i jačanje logističkih kapaciteta čitave Grupacije.

Nedavno ste certificirali kvalitetu poslovnih procesa i u svojim proizvodnim pogonima u Vrgorcu i Zavojanima sukladno normi International Featured Standard (IFS) Food. Što za vas znači uvođenje ovog priznatog međunarodnog certifikata?
Nedavnim certificiranjem provedenim u trima pogonima smještenima u Vrgorcu i Zavojanima MI Braća Pivac pridružila se tvrtkama PPK, Vajda i Dalmesso koje već otprije posjeduju ovaj važan certifikat.

Za nas je ovo potvrda pripadnosti cjelokupne Grupacije svjetskoj zajednici prehrambenih industrija kojima je jamstvo najviše kvalitete svojim kupcima na prvom mjestu.

Zaštita zdravlja i sigurnost potrošača apsolutni je imperativ našeg poslovanja tako da se uz IFS Food standard u poslovanju primjenjuje i sustav HACCP za osiguranje zdravstvene ispravnosti hrane te sustav upravljanja kvalitetom ISO 9001.

Tijekom prošle godine premašili ste 20 posto dioničkog udjela u Krašu i tako postali najveći pojedinačni dioničar ove konditorske kompanije. Kakav potencijal vidite u ovom ulaganju?
Svojedobno smo procijenili da je dionica Kraša perspektivna s obzirom na poslovanje poduzeća, vrijednost brenda i ostale čimbenike pa smo ih počeli kupovati i to na vrlo transparentan i otvoren način.

Vjerujemo da je investiranje u kvalitetne tvrtke poput Kraša za nas dobra poslovna odluka te u samoj prehrambenoj industriji vidimo veliki potencijal za razvoj čitave zajednice.