KategorijeJaka alkoholna pića: Domaći proizvođači diktiraju tempo

Jaka alkoholna pića: Domaći proizvođači diktiraju tempo

jaka-alkoholna-pica-ilustracija-midiZa kategoriju jakih alkoholnih pića u Hrvatskoj zanimljivo je kako u strukturi prodaje dominiraju proizvodi domaćih proizvođača na koje otpada čak 72% realizacije kategorije

Jaka alkoholna pića su sva pića koja u sebi sadrže etanol za koji se uobičajeno koristi naziv alkohol.

Dokaze o konzumaciji alkoholnih pića možemo pronaći daleko u prošlosti ljudskog roda.

Tako su u sjevernoj Kini u tragovima nađeni dokazi o proizvodnji miješanog fermentiranog pića od riže, meda i voća koji datiraju od prije kojih 9000 godina.

Otprilike u isti period spadaju i recepti o pripremi alkoholnih pića pronađeni u Mezopotamiji.

Alkohol se i u ta doba koristio u mnoge svrhe – kao dodatak prehrani, afrodizijak, umjetnička inspiracija, sredstvo za opuštanje, dakle ne baš posve različito od njegove svrhe u današnje doba.

Religije današnjeg svijeta, pak, imaju različit pristup alkoholu – neke ga zabranjuju, neke preporučuju suzdržavanje od konzumacije, a neke ga čak koriste prilikom vjerskih obreda.

PAD PRODAJE
Promatramo li kretanja na hrvatskom tržištu jakih alkoholnih pića, zamijetit ćemo da je i u ovoj kategoriji recesija imala negativnog utjecaja na prodajne rezultate.

Naime, kategorija jakih alkoholnih pića je u zadnjih 12 mjeseci, odnosno u periodu lipanj 2011. – svibanj 2012., na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez Cash&Carryja, diskontnih i ugostiteljskih objekata) ostvarila prodaju od 4,7 milijuna litara, što je za 4,0% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Vrijednosna prodaja, pak, iznosila je 418,3 milijuna kuna, što je za 3,7% manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

PODJELA KATEGORIJE
Po pravilniku o jakim alkoholnim i alkoholnim pićima, jaka alkoholna pića su sva pića koja sadrže minimalno 15% alkohola.

Pravilnik nadalje dijeli alkoholna pića na rakije, rakije po posebnim postupcima, jaka alkoholna pića po posebnim postupcima, likere i miješana jaka alkoholna pića pri čemu se svaka od tih grupa nadalje dijeli po vrstama.

U tom smislu definicija Nielsena ne odstupa puno od navedene, osim što se bavi točno specificiranim vrstama jakih alkoholnih pića: whiskey, brandy i cognac, rakija, vodka, gorki likeri, slatki likeri, rum te ostali.

Ovdje također vrijedi napomenuti kako navedena kategorija ne uključuje piva, vina, desertna vina, pjenušce i “cidere”.

jaka-alkoholna-pica-kolicinski-udjeli-graf-002UDJELI NA TRŽIŠTU
Po udjelu količinske prodaje (izražene u litrama) u maloprodajnim objektima, u kategoriji prednjače gorki likeri s 25,3%, a na drugom mjestu je brandy i cognac s 21,1%.

Na trećem mjestu slijedi vodka s 14,1%, zatim slatki likeri s 13,1%, rakije s 8,1%, rum sa 7,4%, whiskey sa 7,0%, te ostali s 3,9%.

Gledano prema veličini pakiranja, najprodavaniji su proizvodi u pakiranjima od 1 L (52%), zatim 0,7 L (21%), pakiranja manja od 0,5 L (19%), 0,5 L (7%), te ostala pakiranja (1%).

Sve vrste alkoholnih pića većinu prodaje ostvare uglavnom kroz pakiranje od 1 L, dok whiskey više od 70 posto količinske prodaje ostvari kroz pakiranje od 0,7 L.

jaka-alkoholna-pica-lokacija-prodaje-graf-001LIDERI KATEGORIJE
Najvažniji formati za ovu kategoriju su supermarketi (301 – 2500 m2) kroz koje se proda 39% ukupnih količina. Slijede srednje trgovine mješovitom robom (41 – 100 m2) s 19%, velike trgovine mješovitom robom (101 – 300 m2) s 18%, zatim hipermarketi (iznad 2500 m2) s 15%, male trgovine mješovitom robom (do 40 m2) sa 7%, te trgovine na benzinskim postajama koje prodaju 2% od ukupnih količina. Zanimljivost je da se u ovoj kategoriji više prodaju proizvodi domaćih proizvođača na koje otpada čak 72% realizacije kategorije.

Jednako tako, zanimljivo je da su kod mnogih pića koja ne potječu iz naših krajeva (poput vodki, brandyja, konjaka i ruma) vodeći proizvođači domaći, dok strani proizvođači imaju zanemariv tržišni udio.

Vodeći proizvođači su Badel 1862 (Prima Brandy, Pelinkovac, Vigor), Zvečevo (Domaći Brandy, Pelinkovac), Maraska (Maraska, Pelinkovac, Kruškovac, Vodka), Mast-Jägermeister (Jägermeister), te Pernod Ricard (Ballantine’s, Canadian Special Old).

Jaka alkoholna pića spadaju u kategoriju sezonalnih pa se tako u sezoni od lipnja do rujna proda više od 40% ukupnih godišnjih količina. Sezona u 2011. godini bila je nešto jača od prethodne. Hoće li će se taj trend nastaviti, vidjet ćemo na kraju ovog ljeta.

Milanka Ćorić
Market Analyst

nielsen-logo-potpis-wide

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...