Unatoč tomu što je broj kupaca ostao isti, zbog pada maloprodajnih cijena u proteklih je godinu dana na juhe potrošeno 8% manje u odnosu na prethodno razdoblje

Najskuplju juhu na svijetu, prema Guinnessovoj knjizi rekorda, možemo za 1000 kn pojesti u jednom londonskom restoranu.

Ipak, juha se izvorno povezuje uz manje imućne stolove, te je čak i riječ restoran kreirana prema francuskom nazivu za jeftinu juhu kakva se prodavala u Francuskoj u 16. stoljeću.

Iako ju mnogi sami spremaju u svojim kuhinjama, 2/3 hrvatskih kućanstava kupuju juhe u vrećici barem jednom godišnje.

SMANJENA POTROŠNJA
GfK Consumer Panel prati kupovine kućanstava u Hrvatskoj posljednjih 13 godina. Analizirali smo kupovinu juha u vrećici u razdoblju rujan 2012. – kolovoz 2013. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

Podaci pokazuju da smo u promatranom razdoblju na juhe potrošili 8% manje u odnosu na prethodni period. Broj kupaca ostao je isti, ali kupovali smo juhe nešto rjeđe i po nižim cijenama, što je uzrokovalo vrijednosni pad kategorije.

Jedna od mogućih hipoteza smanjenja kupovine juha govori kako se juhe više nego dosad spremaju u vlastitom aranžmanu. U prilog toj tezi govore i podaci kako hrvatska kućanstva povećavaju kupovinu svježeg povrća i svježeg mesa, a upravo su to namirnice koje se u određenim količinama koriste u pripremi juhe.

Čitava bitka brendova u juhama svodi se na tri snažna brenda (Podravka, Maggi i Knorr) te dvije trgovačke marke (NTL-ova Fineta i Kauflandova Mammita).

TROBOJ BRENDOVA
Top 3 igrača drže čak 87% tržišta što ne ostavlja previše prostora potencijalnim izazivačima. Podravka juhe i Knorr bilježe vrijednosni pad koji je veći od pada kategorije, dok Maggi bilježi značajan rast.

Koja je tajna Maggi recepta? Ne ulazeći u očito uspješne pregovaračke vještine Nestleovih prodajnih stručnjaka i taktike pozicioniranja na policama, primjećujemo jednu zanimljivu činjenicu. Maggi je snizio cijenu u zadnjih godinu dana, dok su cijene Podravka i Knorr juha rasle, tako da je trenutno Maggi dostupan za oko 20% nižu cijenu u odnosu na Knorr te oko 15% nižu cijenu u odnosu na Podravka juhe. Za razliku od Knorra koji gubi kupce, Podravka juhe zadržale su isti broj kupaca, ali oni su smanjili svoju lojalnost Podravci i više nego dosad skloniji su koketiranju s konkurentskim brendovima.

Maggi je značajno povećao broj kupaca te preuzima dio vrijednosti konkurentima. Gornja dva kvadranta matrice (Napredak i Uspjeh) prikazuju brendove od kojih Maggi uzima vrijednost. Čak 2/3 njegova rasta dolazi od kupaca Podravka juha, a 1/3 od Knorr juha.

Mladen Kožić, Sales Manager