Juhe u vrećici – Korona je donijela rast koji ostaje

Za 34% korisnika ove kategorije jako je bitno koju će marku juhe kupiti, a 23% je lojalno nekom brendu u kategoriji. Kategorija je u koroni imala povećanje baze potrošača od 5% koje je uspješno i zadržala do danas.

U okviru BRANDpuls istraživanja Hrvatska prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju juha u vrećici i instant juha te brendove unutar nje. Ovi marketinški pokazatelji važni su nam za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u prvoj polovici 2023. godine na području Hrvatske.

VELIČINA KATEGORIJE
Na području Hrvatske, u dobi od 16 do 64 godine ukupno 60% potrošača barem ponekad konzumira juhe u vrećici i instant juhe. Ako segmentiramo potrošače na manje potrošačke skupine dobit ćemo 9% velikih korisnika (heavy users), koji konzumiraju juhe u vrećici barem četiri do šest puta tjedno. Zatim imamo 11% srednjih korisnika (medium users), koji koriste kategoriju barem jednom tjedno, te 40% malih korisnika (light users), koji koriste juhe u vrećici jedan do tri puta mjesečno ili rjeđe. Za 34% korisnika ove kategorije jako je bitno koju će marku juhe kupiti, a 23% je lojalno nekom brendu u kategoriji. Kategorija je u koroni imala povećanje baze potrošača od 5% koje je uspješno i zadržala do danas.

VELIKI KORISNICI
Veliki konzumenti juha u vrećici i instant juha nešto su češće muškarci od žena i to mlađe životne dobi do 29 godina. Većina ih nije u braku te nisu roditelji. Zanimljivo je što ih podjednako nalazimo među onima nižih i viših prihoda, a nešto manje među onima prosječnih prihoda. Najviše ovih korisnika ima u Zagrebu i okolici te Slavoniji.

Ukupno 78% ovih korisnika najmanje jednom dnevno pristupa društvenim mrežama, 72% koristi Facebook, 54% Instagram, 26% Tik Tok i 14% LinkedIn. Njih 23% prati nekog influencera na Facebooku pri čemu ih najviše zanima tema kuhanje, slastica i gastronomija.

STAVOVI I BRENDOVI
Većina velikih korisnika juha u vrećici i instant juha prilikom jedne kupovine kupuje više komada juha, a polovina tvrdi da im je bitna cijena juhe. Pola ih također kuha juhe iz vrećice kad ne stigne pripremiti domaću juhu, 40% pazi da je juha bez aditiva, a trećina smatra da je gusta juha odlična zamjena za domaće varivo.

Osim općenitog praćenja kategorije juhe u vrećici, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi, tj. odnos potrošača prema brendu. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnici brenda su isti konzumirali u posljednjih mjesec dana.

Među velikim korisnicima kategorije juhe u vrećici u dobi od 16 do 64 godine u Hrvatskoj vodeći je brend Podravka koji je u zadnjih mjesec dana konzumiralo 59% potrošača. Na drugom mjestu nalazi se Maggi koji broji 39% potrošača, a na trećem, s 32% potrošača u posljednjih mjesec dana, su Fini Mini juhe u vrećici i instant juhe.

Prethodni članakDavid Pejić – Biovega
Sljedeći članakAI će odigrati kritičnu ulogu za uspjeh tvrtki u sljedećih pet godina