konzervirana-riba-vizual-midiKonzervirane ribe mogu biti pakirane cijele ili u komadićima te mogu biti u raznim umacima ili tekućinama, kao što su ulje, kiseli umaci, umak od rajčice ili slana voda-salamura

Konzervirana riba je jednostavan, a opet ukusan obrok koji ne zahtjeva nikakvu pripremu te je kao takva prikladna u situacijama kad nemamo vremena za pripremu kompliciranih obroka te želimo nešto prigristi na brzinu. Kategorija konzervirane ribe uključuje sve oblike konzervirane ribe koja može stajati na polici, tj. ne mora se držati u hladnjaku.

PRODAJA KATEGORIJE
Tunj, losos, inćuni, srdela, sardina, skuša i haringa tipovi su ribe koje najčešće nalazimo pakirane u konzervama. Konzervirane ribe mogu biti pakirane cijele ili u komadićima te mogu biti čuvane u raznim umacima ili tekućinama, kao što su ulje, kiseli umaci, umak od rajčice, slana voda (salamura) i drugo. Kategorija također uključuje konzervirane ribu s dodatkom raznog povrća.

Na temelju ograničenih podataka (elektronski podaci o prodaji trgovačkih lanaca s kojima Nielsen surađuje), kategorija konzervirane ribe na hrvatskom je maloprodajnom tržištu u periodu od lipnja 2010. godine do svibnja 2011. godine ostvarila prodaju od 1700 tona u vrijednosti od 112 milijuna kuna.

OSNOVNA PODJELA
Iako kategoriju konzervirane ribe možemo podijeliti na različite načine, izdvojit ćemo samo nekoliko važnijih. Osnovna podjela je prema tipu konzervirane ribe, prema kojoj najveći dio kategorije čini tunj (77% količinske prodaje kategorije), a slijede ga srdela (12%), skuša (4%), plava riba (1%), dok ostali tipovi ribe čine 5% količinske prodaje kategorije.

Ako gledamo podjelu prema umaku, tj. tekućini u kojoj se nalazi konzervirana riba, najveći dio kategorije ‘pliva’ u biljnom ulju (55% količinske prodaje kategorije), zatim u drugim tipovima umaka (18%), maslinovom ulju (17%), biljnim umacima (9%), dok se tek 1% kategorije nalazi u salamuri (slanoj vodi).

Što se tiče veličine pakiranja, najveći se dio kategorije prodaje u srednjim pakiranjima ‘180-199 g’ (49% količinske prodaje), zatim u pakiranjima veličine ‘100-124 g’ (25%), pakiranjima ‘do 99 g’ (16%), pakiranjima ‘150-179 g’ (8%), dok se 3% kategorije prodaje u ostalim pakiranjima.

konzervirana-riba-graf-001

VODEĆE MARKE
Prema količinskom udjelu u kategoriji, s pripadajućim proizvođačkim robnim markama, u razdoblju od lipnja 2010. do svibnja 2011. godine tržište predvode trgovačke robne marke, a slijede ih Podravka (Eva), Bolton Alimentari (Rio Mare), Sardina (Sardina), Stanić (Pedro) i Delamaris (Izola i Delamaris).

Ovakav poredak ne čudi kada se u obzir uzme podatak da su trgovačke robne marke značajno jeftinije od brendiranih, u prosjeku od 20% do 30%.

Bilo da se radije odlučujete za trgovačke robne marke ili za poznate brendove konzervirane ribe sigurni smo da, uz ovako široku paletu proizvoda, svatko može naći nešto za sebe.

ROK TRAJANJA DO PET GODINA
Konzerviranje je metoda prezerviranja hrane u kojoj se sastojci nakon obrade hermetički zatvaraju u konzerve koje ne propuštaju zrak. Konzerviranje omogućava vijek trajnosti proizvoda koji varira između jedne do pet godina jer takav način pakiranja sprječava ulazak i razmnožavanje mikroorganizama. Proces je prvi put razvijen u francuskoj vojsci, a otkrio ga je Nicolas Appert 1810. godine. Tuna u konzervi prvi se put pojavila 1903. godine i ubrzo postala iznimno popularna. Dolazi pakirana u kombinaciji s različitim jestivim uljima, rasolom ili vodom te brojnim umacima.


KRISTINA VRDELJA
nielsen-logo-potpis-wide