Srbija i regija slijede europske i svjetske trendove u maloprodaji, kao što su porast značaja prodajnog kanala tradicionalnih trgovina, rast udjela privatnih robnih marki u prodaji, internacionalizacija i koncentracija na tržištu, ali i sve veći zahtjevi potrošača, zaključci su prvog dana rada 4th FMCG, RETAIL & SCM ARENA, regionalne konferencije o robi široke potrošnje, maloprodaji i upravljanju lancem opskrbe koja se, u organizaciji tvrtke Infoarena, održava u beogradskom hotelu Metropol.

Udio privatnih robnih marki u Srbiji trenutno je skroman i iznosi pet posto, ali je primjetan rast tog udjela koji u nekim razvijenim europskim zemljama iznosi i više od 50 posto, naveo je viši direktor A.T. Kearneya Srečko Debelak.

On je naglasio da je potrošač danas sve zahtjevniji i informiraniji i upravo on “vodi igru”, a ne proizvođači i trgovci.

U uvjetima smanjene kupovne moći i cjenovne osjetljivosti kupaca, prednost dobivaju privatne robne marke koje se mogu kupiti po nižim cijenama, a njihova kvaliteta je takva da idu i u premium segment, koji je nekada bio rezerviran za poznate brendove, kao što je “Coca-Cola”, naveo je Debelak.

Također, tržišni udio diskontnih lanaca, odnosno jeftinijih prodavaonica, kao što je recimo “Lidl”, raste iz godine u godinu i u Njemačkoj iznosi preko 55 posto, ukazao je Debelak.

Potrošača treba educirati i ponuditi mu nešto kvalitetno u rangu brendiranog proizvoda, a jeftinije, i to je recept za uspjeh, istaknuo je Debelak na konferenciji.

On je ukazao da trgovci moraju ići u korak i s razvojem tehnologija i i naći način da se dođe do kupca koji živi u virtualnom svijetu i sve više komunicira i prikuplja informacije, pa i o tržišnoj ponudi, putem društvenih mreža.

Trgovci se moraju prilagoditi tim promjenama, potrošači sve brže žive, nemaju kao ranije vremena za šoping, pa pribjegavaju on-line kupovini, koja ima budućnost, ali je veoma zahtjevan posao, naveo je Debelak.

Programska direktorica Infoarena grupe Carmen Majetić Pavić ukazala je da je jedino “Coca-Cola”, od roba široke potrošnje, uspjela zadržati dominantnu poziciju među vodećim globalnim robnim markama.

Iza nje slijede Apple, IBM, Google i Microsoft, što nije bio slučaj prije 10 godina, jer su sada prisutni novi trendovi koji se odnose na razvoj informacijskih tehnologija, društvenih mreža i gadgeta, navela je Majetić Pavić.

“Osnovno pitanje za kompanije danas je kako odgovoriti na potrebe potrošača. Problem je što se one stalno i brzo mijenjaju a brendovi se prave prema ukusima tih istih potrošača. Drugi važan čimbenik stretegije kompanija koje žele biti uspješne na tržištu je sam kupac koji traži da se odgovori na njegove zahtjeve i potrebe, a to podrazumijeva i da budu opskrbljeni kroz odgovarajuće kanale. Veoma je važno i kako se komunicira s njima pa su zbog toga za kompaniju Coca Cola veoma važne društvene mreže koje danas postaju dominantan način komuniciranja i zadobivanja lojalnosti potrošača”, naglasio je Ramon Veidinger, generalni direktor Coca-Cole za Srbiju.

On je dodao kako je posebno važno uspostaviti emocionalnu povezanost brenda i onih koji ga kupuju jer je to najbolja osnova za lojalnost potrošača koja osigurava stabilnu i sigurnu ponudu.

“Emocionalna povezanost pomaže da se brend razvija. Važno je, naravno, i da kupac ima mogućnost napraviti pravi izbor a da bi on to bio u stanju neophodne su inovacije koje omogućavaju da se razviju proizvodi koji odgovaraju željama potrošača, kao i da im se takvi proizvodi ponude kroz odgovarajuće kanale”, rekao je Veidinger.

Osnivač i direktor Quickborn Consulting iz SAD, Gábor Tőzsér, istaknuo je da je za kompanije važno kako koriste poslovne informacije koje imaju o tržištu ili one do kojih mogu doći.

“Društvene mreže danas nude mnoštvo podataka koji mogu biti korisni za unapređenje poslovanja, posebno oni s prodajnih mesta, ali kompanije moraju imati jasnu strategiju i ciljeve kako da te informacije prikupe, analiziraju i dobivene rezultate upotrijebe kako bi adekvatno odgovorile na potrebe tržišta”, rekao je Tőzsér.

Milan Grgurević, genealni direktor Delta Agrar grupe, ocijenio je da su poslije višegodišnje “vladavine distributera i proizvođača, i kratke vladavine trgovaca” na tržištu sada proizvođači i trgovci na istoj strani u borbi za potrošača.

“Sada je na redu optimizacija svih procesa poslovanja, kako bi se povećala efikasnost, bolje upravljalo zalihama i educirali potrošači, a sve s ciljem da se njihova naklonost pridobije te zadrži širom ponudom i boljom kvalitetom. Zato poštivanje standarda kvalitate posebno dobiva na značaju. To pokazuje i primjer da se prije samo pet godina u maloprodajnim lancima u Srbiji prodavalo oko 10 posto voća dok se ostatak uglavnom kupovao na tržnicama. Danas je situacija znatno drugačija pa posljednji podaci pokazuju kako je udio prodaje voća u lancima već prešao 50 posto”, naglasio je Grgurević.

Na skupu je bilo riječi i o tome na kojim osnovama treba razvijati buduće odnose prodavača i dobavljača a kao osnovni model navedena je međusobna suradnja kroz razmjenu informacija o kupcima, zalihama i planovima za nove proizvode.

Naglašeno je da će u predstojećem procesu konsolidacije i koncentracije opstati samo oni koji razumiju potrebu za investiranjem i inoviranjem, primjenom različitih kanala komunikacije i korištenja pouzdanih informacija koje se dobivaju kroz procese kvalificiranih istraživanja ključnih procesa na tržištu.

Naglašena je i potreba za sve većim korištenjem rezultata istraživanja u procesu donošenja ključnih poslovnih odluka a koje trebaju biti dio ukupne poslovne i marketing strategije.

Posebno važan segment marketing strategije treba biti stvaranje snažne potražnje za brendovima koje kompanije proizvode, ali i borba protiv sve snažnije uloge privatnih robnih marki i smanjene kupovne moći potrošača.

U tom cilju, istaknuto je na konferenciji, važno je maksimalno korištenje prednosti koje u komunikaciji s ciljnom grupom nude novi mediji, ali i inovativna pakiranja i dizajn kao marketinška sredstva.