Leaflet report: Sapun – Ruka ruku mije

leaflet slika1Proizvodi koji su uvijek u ruci i pri ruci, nježni su i svima važni, ali njihova bespoštedna borba odvija se i u lecima te je sve samo ne nježna .

Obratimo pažnju na stanje u kategoriji sapuna koje se očituje kroz njihovu komunikaciju putem kataloga trgovaca. Važno je uvodno istaknuti kako je letak važan marketinški alat za sve tvrtke koje pojačano rade na direktnom marketingu. Svi odjeli unutar tvrtke sudjeluju u procesu izrade letka.

lead1On nas informira, educira i poziva na kupnju. U procesu obrade podataka djelatnici agencije Focus obrađuju i analiziraju svaki letak te svi uneseni podaci prolaze kroz platformu Action Focus Online.

Čimbenici Focusovih metoda su broj promocija i bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value). Bruto oglasna vrijednost je kvaliteta oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka.

Cilj ovih “štiva s brojkama” je dobiti što bolju sliku svijeta letaka, odnosno gdje se nalazi određeni proizvod naspram konkurencije, što je strateški izuzetno bitno u izradi poslovnih planova.

IZJEDNAČENA BORBA
Usporedba vodećih proizvođača sapuna s njihovim pripadajućim brendovima odnosi se na period siječanj-veljača 2015. u odnosu na ista dva mjeseca lani. U kategoriji razlikujemo čvrste i tekuće sapune.

ScreenShot001U promatranom periodu vidljivo je kako su tekući sapuni, u odnosu na svoje čvrste konkurente, daleko odmakli po broju promocija, a ostvarili su i značajno višu razinu bruto oglasne vrijednosti.

Tekući sapuni su tako u prva dva mjeseca ove godine povećali svoj udjel po broju promocija za 7% pa sada zauzimaju uvjerljivih 77% kvantitete oglašavanja kategorije, dok su čvrsti sapuni jednako toliko izgubili te je njihov aktualni udjel pao na 23%. S druge strane, po bruto oglasnoj vrijednosti nije bilo promjena na godišnjoj razini.

Obje varijante sapuna zadržale su iste udjele: tekući imaju 76%, a čvrsti sapuni 24% vrijednosti.

U analizu predstavnika kategorije uključeni su brendovi i trgovačke marke te je u fokus stavljena njihova kvaliteta oglašavanja.

Palmolive je i dalje vodeći, ali se njegova prednost rapidno topi pred konkurencijom.

Ovaj je brend, naime, smanjio svoj udjel u GAV-u kategorije s lanjskih 23,3% na ovogodišnjih 15,3%.

Lidlova marka Cien je drugoplasirana te je svoj udjel povećala za nijansu u odnosu na lani zauzevši 11,9%, dok je Konzumova Olea istodobno dosta pala s 10,4% na 6,7%. I iduća dva brenda bilježe pad – Genera s 9,4% na 7,3%, a B-Safe sa 6,6% na 4,8%, no iduća dvojka je značajno napredovala – Fa je s 3,6% došao na 7,9%, dok je Lahor poskočio s 1,9% na čak 9%.

Trojka na začelju bila je različite sreće pa je tako Essence pao s 3% na 2,2%, Müllerova marka Aveo porasla je s 1,5% na 4,3%, a brend Dove s 1,4% na 2,6%.

Melani Cipot
m.cipot@focusmr.com
Marko Havaši
mhavasi@hr.focusmr.com
focusmr_logo

Prethodni članakHrvatska na 58. mjestu ljestvice konkurentnosti
Sljedeći članakTreći po redu projekt Metro Potentials Ready2Lead