Specijalizirana braniteljska prodavaonica Lijepo i naše u siječnju prošle godine otvorena je u središtu Zagreba na inicijativu hrvatskih branitelja-proizvođača.

Vina iz Zadra, Varaždina, Požege, Istre, okolice Metkovića, Petrinje i Bjelovara, rakije iz Slavonskog Broda, Osijeka, doline Neretve, pa sirevi iz Omiša, namazi koji nastaju u okolici Zagreba, čajevi i čajne mješavine iz Bjelovara, med iz Osijeka i Gornje Stubice, varaždinsko, ali i požeško bučino ulje. Sve ove, ali i mnoge delicije i delikatese krase police specijalizirane braniteljske prodavaonice Lijepo i naše koju se od siječnja 2021. godine može lako pronaći na zagrebačkom Britanskom trgu. Kako pojašnjavaju ljubazne djelatnice Ana i Iva, prodavaonica je nastala na inicijativu hrvatskih branitelja-proizvođača koji su dobili ideju kako bi bilo odlično da u glavnom gradu imaju stalni izložbeno-prodajni prostor i prepoznatljivo mjesto na kojem braniteljske zadruge, OPG-ovi, obrti i drugi registrirani pravni subjekti, a koje su osnovali hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji, imaju priliku za plasman i promociju svojih proizvoda. Idealno je to mjesto, ujedno, na kojem mogu predstaviti i širenje svoje ponude, povezivati se s drugim proizvođačima i realizirati nove poslovne ideje.

Svi zajedno prionuli su poslu i zajedničkim snagama osmislili vizualni identitet prodavaonice s motivacijskim porukama te odlučili o njenom imenu koje je odabrano kao simbol svega što označava izvorno hrvatsko, nastalo rukama hrvatskih branitelja. Kako otkrivaju Ana i Iva, rezultatima skoro dvogodišnjeg rada i proizvođači, jednako kao i tvrtka Pleter usluge i Ministarstvo hrvatskih branitelja, itekako su zadovoljni jer se u praksi ispunjava zacrtana svrha projekta, a to je pružanje podrške malim proizvođačima u plasmanu autohtonih proizvoda i promoviranju domaće proizvodnje te podizanju konkurentnosti braniteljskog poduzetništva. Međutim, ne manje važno je i to što ulaskom i kupnjom u dućanu na Britancu kupci mogu biti sigurni da dobivaju jedinstvene i autohtone domaće proizvode.

SIGURNO DOMAĆE
Zadovoljstvo djelatnika i samih proizvođača ne bi bilo potpuno da dućanom i njegovom ponudom nisu zadovoljni i kupci kojima su sve ove divote i namijenjene. A njima, svjedoče djelatnice koje su u svakodnevnom kontaktu s ciljanom publikom, izuzetno puno znači što mogu biti sigurni da kupuju domaći proizvod. “Kupci su oduševljeni, pogotovo kad čuju da je riječ o OPG-ovima i još k tome braniteljima te da su sve hrvatski proizvodi. Oni koji samo slučajno naiđu uvijek se vrate, a i prošire glas o našem dućanu”, naglašava Ana podsjećajući kako je baš reklama usmenim putem najučinkovitija i najvrjednija jer vlastito iskustvo malo što može zamijeniti.

Na policama ovog decentno i moderno uređenog prostora smjestilo se više od 400 artikala, a redovnu suradnju dućan za sada ima s više od 40 proizvođača iz svih dijelova Hrvatske s tim da je prostor i dalje otvoren svim braniteljima koji se bave proizvodnjom autohtonih proizvoda. Neki od zastupljenih proizvođača do prije otvaranja ove trgovine teško su nalazili put do kupaca, a predstavljali su se samo na raznim sajmovima pa je važnost ovakve trgovine tim veća posebno jer se nalazi gotovo u centru glavnog grada koji je kao takav zasigurno idealno tržište i zbog šire publike, ali i brojnih turista koji se nakon dulje korona-pauze ponovno vraćaju i obilaze poznate zagrebačke adrese.

“Neke proizvode koje nudimo moguće je kupiti samo kod nas, a uz to zainteresirani kupci mogu dobiti i prikladno zamotane poklon-pakete kojima mogu razveseliti svoje bližnje”, naglašavaju djelatnice. Osim što će proizvode rado zamotati, dobro su upućene i u sve tajne asortimana pa nerijetko daju savjete i o koristi brojnih čajeva i čajnih mješavina kojima dućan obiluje.

ČIPS OD PANCETE
Uz na početku spomenuta vina, rakije, med i druge divote u dućanu se mogu nabaviti i izvrsni džemovi i pekmezi, domaći prirodni sokovi, voćni likeri, maslinovo ulje, kiselo zelje, suhomesnati proizvodi, eterična ulja, domaće zimnice, konzervirani riblji proizvodi, čips od jabuke, domaća tjestenina različitih okusa (s dodatkom koprive, crnila sipe, čili papričica, vrganja, đumbira, kurkume, konoplje i drugog). A nađe se u Lijepo i naše ujedno i neobičnih te jedinstvenih proizvoda kao što su pekmez od luka ili pekmez od buče, đumbira i limuna, ocat divljeg šipka, začinska sol s dodacima poput bosiljka, medvjeđeg luka, borovih iglica i sličnog.

Među mnogim vrijednim delicijama pomalo se izdvaja istarski čips od pancete, a djelatnice su ponosne i na žensku braniteljsku zadrugu Medene ruke čije su djelo medenjaci pakirani u različite živopisne kućice.

Prodavaonica na Britancu pravi je primjer kako pružiti pomoć braniteljskoj populaciji i odgovoriti na suvremene izazove u području sveobuhvatne skrbi o ratnim veteranima. Ujedno je i smjer u kojem treba razvijati samodostatnost i održivost domaće proizvodnje pa je za nadati se kako će i drugi veći, ali i manji gradovi u budućnosti dobiti sličan prostor.