ljepilo-vizual-midiI dok je količinska prodaja kategorije u padu, vrijednosna prodaja ljepila s ukupno ostvarenih 13,2 milijuna kuna u zadnjih je 12 mjeseci porasla za značajnih +7,3%

Potrebno je zagledati se daleko u povijest kako bismo pronašli prve tragove o korištenju ljepila. Najstariji dokazi sežu u doba od prije otprilike 200.000 godina, a povijesne priče kažu kako je u to vrijeme kameni vrh koplja lijepljen za drvenu dršku s katranom dobivenim od brezine kore.

Od tada pa kroz ‘noviju’ povijest u tu namjenu ljudi su koristili razne vrste materijala, poput ljepila od životinjskih kosti za lijepljenje keramike, asfalt za lijepljenje kamenih kipova, ljepilo dobiveno iz životinjske kože za lijepljenje namještaja, bjelokosti i papirusa, smjesa smrekove smole i masti kod izrade vodonepropusnih kanua, bjelanjak iz jajeta za izradu ukrasnih pergamenata i druge materijale dobavljene iz prirode.

OPSEG KATEGORIJE

ljepila-samoljepljiva-traka-midiDanas su ljepila izrađena od umjetnih smola na bazi fenola, melamina, uree, epoksida, poliestera i drugih. Upotrebljavaju se u tekućem stanju, u obliku paste ili u čvrstom stanju.

U ovu kategoriju spadaju ljepila koja se koriste za lijepljenje različitih materijala za uredske, školske i kućanske potrebe, trake za školsku i uredsku namjenu (stolne samoljepljive trake – selotejpi, pakirne trake, ljepljive trake za pisanje/označavanje), proizvodi namijenjeni korištenju kod korekcija u pisanju i tipkanju, kit, višenamjenske trake, izolacijske trake, zaštitne (krep) trake, protuklizne trake, trake za popravke te bilo koji proizvod koji se može opisati kao silikon (opće ili specijalne namjene).

ljepila-kretanje-kategorije-graf-001NAJPRODAVANIJI PRIČVRŠĆIVAČI

Na temelju ograničenih podataka (elektronski podaci o prodaji trgovačkih lanaca s kojima Nielsen surađuje), kategorija ljepila je u zadnjih 12 mjeseci (ožujak 2011. – veljača 2012.) na hrvatskom maloprodajnom tržištu ostvarila prodaju od 2,3 milijuna komada, što je za -5,9% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Vrijednosna prodaja iznosila je 13,2 milijuna kuna, što je za pak +7,3% više u odnosu na prethodno godišnje razdoblje.

Podjela prema vrsti nam pokazuje da su količinski najprodavaniji pričvršćivači (43%), zatim slijede tekuća ljepila (29%), trake (10%), Do it yourself (8%), ljepila u sticku (6%), roller (1%) te ostala (3%).

SEZONALNOST LJEPILA
ljepila-kolicinskii-udjeli-graf-002I ljepila imaju svoju sezonalnu crtu, jer u periodu od srpnja do listopada ostvaruju 40% ukupne godišnje količinske prodaje. Sezonalnost možemo pripisati početku školske godine, jer upravo u segmentu ljepila za školu i urede bilježi se rast u spomenutom periodu.

Prema količinskom udjelu u kategoriji, vodeći proizvođači u zadnjih 12 mjeseci na hrvatskom tržištu su Henkel (Pritt, Loctite, Pattex, Ceresit, Moment), Uhu (Uhu), Texo (Texo), Tesa (Tesa) te privatne robne marke.

arthur-fry-post-itPorijeklo nastanka post-it blokića
Godine 1968. znanstvenik Spencer Silver kreirao je ljepilo dovoljno jako da se zalijepi na površinu, a opet dovoljno slabo da se može s lakoćom maknuti i ponovno zalijepiti. Ipak, nikakva prikladna namjena za taj izum nije pronađena sve dok njegov kolega Arthur Fry nije doživio trenutak inspiracije frustrirano gledajući kako mu stranice njegove pjesmarice lete na sve strane svaki puta kada bi otvorio knjigu. Uz pomoć Silverovog ljepila zalijepio je stranice i tako je rođen post-it blokić.

Ljepila: Vrijednosni rast
Milanka Ćorić
Market Analyst
nielsen-logo-potpis-wide