MasterCard istražio navike navijača na društvenim medijima

masterCard - navike navijaca -thumb 300Dok se fokus europskih nogometnih zaljubljenika okreće prema suboti 28. svibnja i finalu UEFA Lige prvaka u Milanu u kojem će snage omjeriti Real Madrid CF i Club Atlético de Madrid, kompanija MasterCard objavila je izvještaj koji otkriva navike nogometnih navijača na društvenim mrežama.

Istraživanje je pokazalo da Španjolci najviše podržavaju svoje momčadi putem društvenih mreža – gotovo četvrtina (24%) sudjeluje u raspravama četiri ili više puta tijekom gledanja nogometne utakmice na TV-u što je gotovo dvostruko više od navijača u Italiji (15%). Istovremeno, trećina britanskih nogometnih fanova piše na društvenim mrežama tijekom utakmice, u usporedbi s 84% navijača u Turskoj.

Social Fanalytics Report kompanije MasterCard, službenog sponzora i sustava plaćanja UEFA Lige prvaka te ekskluzivnog pokrovitelja programa pratitelja igrača, potvrdilo je da interakcija s idolima na društvenim mrežama pozitivno utječe na dojam nogometne igre kod većine navijača (69%), ponajviše u Turskoj (92%) i Španjolskoj (86%). S druge strane, tek 50% britanskih navijača smatra da bi nogometaši trebali biti aktivni na društvenim mrežama.

Facebook (63%) je najpopularnija društvena mreža među zaljubljenicima u nogomet, ponajprije u dobnoj skupini 45-54. Popularnost Facebooka je najviša u Italiji (81%), Rumunjskoj (78%) i Portugalu (77%).

Kad je riječ o uporabi društvenih mreža, 64% navijača tvrdi da im je najvažnije informiranje o novostima iz svijeta nogometa, a postotak je najveći u dobnoj skupini 25-35. Uz to, čak će 71% turskih navijača putem društvenih mreža slaviti pobjedu, za razliku od tek 29% Britanaca.

Ostali ključni rezultati istraživanja uključuju:
– španjolski nogometni navijači društvenim mrežama vjerni su i na stadionima – pišu na društvenim mrežama u prosjeku dvaput tijekom utakmice što je dvostruko više od europskog prosjeka
– Ukrajinci su najpozitivniji navijači u Europi, a Turci i Britanci najkritičniji
– YouTube je druga najpopularnija društvena mreža i najpopularnija među ukrajinskim navijačima (32%)
– španjolski (23%) i turski (27%) nogometni navijači su najaktivniji na Twitteru
– talijanski (42% ) i španjolski (47%) navijači preferiraju praćenje komentara uživo, dok fanovi u Rusiji, Rumunjskoj (63%) i Češkoj (61%) ponajviše koriste društvene mreže za razgovor s drugim zaljubljenicima u nogomet (68%) gotovo je dvostruko vjerojatnije da će muški ispitanici pratiti klub koji ne podržavaju u usporedbi sa ženskim ispitanicima

Social Media Fanalytics Report_MasterCardSocial Fanalytics Report potvrdio je važnost povezanosti – 69% nogometnih fanova izrazilo je želju za Wi-Fi pokrivenošću na svim stadionima. Ovdje predvode Talijani sa 79% i Portugalci sa 70%, dok su najmanje zainteresirani navijači u Njemačkoj s 39%.

Potražnja za beskontaktnim plaćanjima također raste diljem Europe s 31% zaljubljenika u nogomet koji priželjkuju uvođenje ove tehnologije na nogometnim stadionima. Čak 54% navijača u Turskoj shvaća prednosti beskontaktnog plaćanja, dok oni u Rumunjskoj (54%) i Češkoj (44%) preferiraju uvođenje beskontaktnih ulaznica.

“Uživao sam u igranju nogometa više od 20 godina, a utjecaj koji društvene mreže imaju na sport je neprocjenjiv – približavaju navijače igri koju vole, a nama igračima omogućuju povezivanje s njima na osobnoj razini”, rekao je Gianluigi Buffon, ambasador kompanije MasterCard za UEFA Ligu prvaka.

“Društveni i digitalni mediji i dalje mijenjaju način na koji pratimo, dijelimo i uživamo u našim strastima. Tehnologija nastavlja igrati značajnu ulogu u gotovo svakom segmentu našeg života pa je prirodno da se razgovor i interakcija prenose u digitalno okruženje. Social Fanalytics Report pokazuje da je – usprkos varijacijama kod pojedinih kanala – najvažnija mogućnost interakcije i sudjelovanja u razgovoru. Baš poput nogometa, društvene mreže ruše međunarodne granice i omogućuju zaljubljenicima u nogomet da se povežu i dijele svoju strast”, rekla je Ann Cairns, predsjednica za međunarodna tržišta u kompaniji MasterCard.

Istraživanje Social Fanalytics Report je za MasterCard proveo Mortar, među 5.000 ispitanika iz 16 europskih zemalja: Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Španjolske, Francuske, nizozemske, Italije, Turske, Rusije, Švedske, Portugala, Grčke, Ukrajine, Rumunjske, Izraela, Češke i Poljske.

Prethodni članakBelgijski brendovi preko Alibabe pokušavaju osvojiti kinesko tržište
Sljedeći članakU Rijeci postavljen treći bitcoin bankomat u Hrvatskoj