Skupština dioničara Mercatora upoznala se u petak s ostavkama prijašnjih članova nadzornog odbora i izabrala članove novog Nadzornog odbora na prijedlog Agrokora kao većinskog vlasnika.

Prema prijedlogu Agrokora, koji u novoj skupštini dioničara ima većinu i u čijem je vlasništvu trenutačno 53 posto dionica Mercatora, u novi Nadzorni odbor Mercatora izabrani su Damir Kuštrak, Ante Todorić i Ivan Crnjac iz Agrokora, Darko Knez iz Konzuma, Ivica Mudrinić iz Hrvatske udruge poslodavaca te Matej Lahovnik, profesor na ljubljanskom Ekonomskom fakultetu koji je u prijašnjom nadzornom odboru bio predsjednik.

Dioničari su u petak odobrili razrješnicu za rad u prošloj godini starom nadzornom odboru i upravi pod vodstvom direktora Tonija Balažiča, a potvrđene su i promjene statuta tvrtke. Prema statutarnim izmjenama, na sjednicama Nadzornog odbora ubuduće će moći sudjelovati i članovi uprave te banaka vjerovnica.

Idućeg tjedna istječe i ponuda Agrokora manjinskim vlasnicima i malim dioničarima o otkupu njihovih udjela po 86 eura za dionicu, a to je cijena po kojoj je Agrokor kupio i većinski paket u Mercatoru.

Slovenski trgovački div u prvih je šest mjeseci ove godine imao 1,3 milijarde eura prihoda od prodaje koji su pali za četiri posto u odnosu na lanjsko prvo polugodište. (SEEbiz / Hina)