Proizvodi za njegu tijela: Manje za tijelo, više za lice

U kumuliranom razdoblju posljednjih godinu dana (rujan 2016. – kolovoz 2017.) kategorija njege tijela bilježi pad količinske prodaje u odnosu na isto razdoblje godine ranije, dok kategorija krema za lice istodobno bilježi rast komadne prodaje

Proizvodi za njegu tijela namijenjeni su hranjenju, zaštiti ili vlaženju kože tijela. Mogu biti u obliku krema, losiona, gelova itd. Proizvodi za njegu i učvršćivanje tijela (npr. Dove Firming) također su uključeni u ovu kategoriju.

Ovdje ne spadaju: kreme za lice, anti-celulitne kreme, sredstva za tuširanje, puderi za tijelo, kreme za depilaciju, pilinzi za tijelo, sredstva za njegu stopala (isključivo), 2 in 1 gel za tuširanje s kremom, dječje kreme i sredstva za sunčanje.

Proizvodi za njegu lica namijenjeni su za vanjsku upotrebu na licu, vratu i dekolteu. Možemo ih naći u različitim oblicima kao što su npr. kreme, gelovi, ulja itd. Mogu biti kreme za dan, noć, hranjive, vlažne, protiv starenja, protiv bora i sl.

Ovdje također spadaju i “serumi za lice”, ampule za lice, vrat, dekolte te obojene kreme koje pored toniziranja i vlaže lice (npr. hidratantna obojena emulzija). Ovdje ne spadaju: maske, pilinzi, make-up removeri, sjenila i ruževi. Radi se isključivo o preparativnoj kozmetici.

DVA SUPROTIVNA TRENDA
Nielsenovim panelom maloprodaje obuhvaćeno je tržište Hrvatske koje uključuje hipermarkete (iznad 2.500 m2), supermarkete (301 – 2.500 m2), trgovine mješovitom robom (ispod 300 m2), kioske, drogerije i benzinske postaje. Panel maloprodaje ne uključuje veleprodaju, Cash&Carry, specijalizirane trgovine, online prodaju ni diskontere.

U kumuliranom razdoblju posljednjih godinu dana (rujan 2016. – kolovoz 2017.) kategorija njege tijela bilježi pad količinske prodaje u odnosu na isto razdoblje godine ranije.

Tradicionalni formati (trgovine mješovitom robom) u koji su uključene i drogerije nose 78% količinske prodaje kategorije, a nešto više od petine udjela među sobom su podijelili supermarketi i hipermarketi.

S obzirom na teksturu krema za njegu tijela najzastupljenija su mlijeka s 41% količinske prodaje.

Slijedi losion s 28% udjela te krema s 12%, dok po 2% količine imaju gelovi i ulja za tijelo. Vodeća tri brenda drže 35% količinske prodaje kategorije, a oni su abecednim redom: Dove, Nivea i Ziaja.

Kategorija krema za lice u posljednjih godinu dana bilježi rast komadne prodaje u odnosu na isto razdoblje godine ranije. Pritom tradicionalni formati u koji su uključene i drogerije nose 89% količinske prodaje kategorije, dok je ostatak udjela pripao modernim formatima (hipermarketi, supermarketi).

Najprodavanije su kreme protiv bora koje čine 46% komadne prodaje, a odmah za njima dolaze kreme za hidrataciju s 35%.

Razmjerno manje udjele imaju kreme za problematičnu kožu (12%), kreme za njegu kože (9%) te kreme u boji (6%). Vodeća tri brenda zastupaju 44% komadne prodaje kategorije, a oni su abecednim redom: Garnier, L’Oreal i Nivea.