metro-markeUlaskom Hrvatske u Europsku uniju hrvatski proizvođači koji proizvode robne marke Metroa morat će posjedovati međunarodni certifikat kvalitete

Maloprodajni lanac Metro pokrenuo je postupak certifikacije svih dobavljača i proizvođača prehrambenih proizvoda koji proizvode vlastite robne marke Metroa, priopćeno je iz tog trgovca.

Kako se navodi, certifikacija će se provesti prema jednom od priznatih standarda GFSI-ja (Global Food Safety Initiative), kao važan korak unapređenju poslovanja i zajedničke suradnje hrvatskih proizvođača vlastitih robnih marki Metroa.

Inače, riječ je o inicijativi koja usklađuje proizvođače hrane s višim standardima sigurnosti hrane te osigurava pristup europskim i svjetskim tržištima.

Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju, od 1. srpnja 2013. godine, Metro u Hrvatskoj poslovat će isključivo s proizvođačima i dobavljačima prehrambenih proizvoda vlastitih robnih marki koji će posjedovati jedan od devet GFSI priznatih standarda, kao što je primjerice International Food Standard.

Od ukupno pedesetak proizvođača koji za Metro trenutačno proizvode robne marke, već njih desetak ima uveden standard koji im omogućuje nesmetan izvoz roba na europska tržišta.

“Kako bi proizvođačima naših robnih marki pomogao u uvođenju IFS standarda i olakšao dobivanje certifikata, Metro je zajedno s certifikacijskom ustanovom TÜV Croatia organizirao za zainteresirane partnere dvodnevne IFS radionice. Radionice su se održavale u poslovnim prostorima Metroa tijekom svibnja i lipnja 2012. godine. Na radionicama stručni predavači tumače sve zahtjeve IFS standarda i polaznici vježbama svladavaju lakšu primjenu postavljenih zahtjeva norme. Prema iskustvima TÜV Croatije takve radionice značajno smanjuju vrijeme i troškove procesa pripreme te implementaciju IFS standarda”, kažu u Metrou.

S obzirom na to da kupci i trgovački lanci imaju svoje zahtjeve glede kvalitete i sigurnosti proizvoda koje svakodnevno kupuju i prodaju, IFS (međunarodna norma za hranu) daje učinkovit i transparentan alat za proizvođača.

Postupkom certifikacije bit će obuhvaćeni svi dobavljači robnih marki Metroa od kojih su Aro, Fine Food, Horeca Select i Rioba nositelji ponude u prehrambenom dijelu asortimana.

Posjedovanjem nekog od priznatih standarda GFSI-ja hrvatskim proizvođačima otvara se mogućnost prodaje proizvoda unutar Metro Grupe koja posluje u 32 zemlje Europe, Azije i Afrike, kao i drugim trgovačkim lancima u Europi i svijetu, zaključuje se u priopćenju.