Ministar Butković potvrdio sastanak s trgovcima o vraćanju cijena

Sastanak s trgovcima bi se trebao održati u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, a ministar gospodarstva će obaviti razgovor sa svim trgovačkim lancima, najavio je potpredsjednik Vlade

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potvrdio je da će se u utorak održati sastanak s predstavnicima trgovačkih lanaca, s obzirom da postoji inicijativa da se cijene određenih artikala vrate na razinu s kraja prošle godine.

“S njima će se obaviti razgovor, budući da postoji na ‘individualnoj razini’ razgovor s jednim trgovačkim lancem, ne samo jednim nego ih već ima i više, koji su spremni vratiti cijene na razinu 31. prosinca 2022. godine”, izjavio je Butković u Banskim dvorima, gdje je održan sastanak stranaka vladajuće koalicije na temu novog paketa pomoći građanima i gospodarstvu.

Sastanak s trgovcima bi se trebao održati u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, a ministar gospodarstva će obaviti razgovor sa svim trgovačkim lancima, najavio je potpredsjednik Vlade.

Na opasku novinara da su trgovci dobili pozive za individualne sastanke, Butković je rekao: “Vjerojatno ih je puno pa ne stanu svi u jednu sobu”.

Na pitanje što ukoliko trgovački lanci ne pristanu na takav prijedlog, Butković je rekao “ne znam, vidjet ćemo”. Upitan ima li Vlada u tom slučaju u planu kakve “kontramjere”, poručio je da “uvijek postoje mehanizmi, ali idemo sutra s njima obaviti razgovore”.

Jutarnji list piše da će Ministarstvo gospodarstva tražiti od velikih trgovaca da vrate veći dio cijena za neke od 360 namirnica koje se nalaze u aplikaciji “Kretanje cijena” i to na one razine koje su bile na dan 31. prosinca prošle godine.

Vrijednost novog paketa oko 500 milijuna eura, predstoje još razgovori s velikim poduzetnicima oko cijene električne energije.

Kada je u pitanju peti paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu koji bi Vlada trebala usvojiti u četvrtak, Butković je rekao da je on još uvijek u radnoj verziji, iznijevši i procjenu da će paket vrijediti oko 500 milijuna eura.

Najavio je da će se u srijedu još obaviti pojedini razgovori s nekim “zainteresiranim stranama”, tako da bi sve do četvrtka moglo biti spremno za sjednicu Vlade.

Podsjetio je da su neke mjere iz još aktualnog paketa, primjerice one koje se odnose na regulaciju cijene plina, na snazi do 31. ožujka 2024. godine, dok se za neke kategorije, prije svega električnu energiju, odluke moraju donijeti sada, s obzirom da regulirane cijene vrijede do kraja rujna ove godine.

Upitan o tome hoće li se produžiti subvencioniranje cijena električne energije i za velike poduzetnike, Butković je rekao da “svi ostaju, i mali i veliki”.

Naime, veliki poduzetnici trenutno za polugodišnju potrošnju veću od 2,5 gigavatsata (GWh) plaćaju 230 eura po megavatsatu. Za potrošnju do 2,5 gigavatsata, a više od 250 tisuća kilovatsati, pak, trenutno im se obračunava prosječna cijena od 180 eura po megavatsatu.

U tom kontekstu, Butković je istaknuo da je trenutno cijena električne energije na tržištu “kudikamo manja” od 180 odnosno 230 eura, pa je pitanje ima li zadržavanje mjere s tim cjenovnim granicama uopće smisla.

“Svi veliki poduzetnici već danas mogu ugovarati cijenu manju od 180 odnosno 230 eura, tako da ćemo vidjeti još do četvrtka, obavit ćemo razgovore i s njima, da vidimo što to njima znači, ima li to smisla ili ne. Ali o svima će se voditi računa i nikog se neće zapostaviti”, izjavio je Butković.

Na primjedbu novinara da su poduzetnici već rekli da bi voljeli da im zbog sigurnosti cijena ostane kao i do sada, Butković je poručio da će u slučaju bilo kakvog šoka ili poremećaja Vlada uvijek reagirati, tako da i oni i građani mogu biti sigurni te da se ne trebaju bojati.

Butković je najavio i da će se “malo povećati potrošnja koja će se priznavati” kada je riječ o cijeni električne energije za građanstvo, a od drugih pojedinosti paketa, potvrdio je i da je u “fazi razgovora” povećanje iznosa jednokratnih naknada za korisnike dječjeg doplatka. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakHoće li vas AI zamijeniti? Saznajte na petoj CRO Commerce konferenciji
Sljedeći članakMinistar Filipović s predstavnicima trgovačkih lanaca o cijenama