Mirko Mrakužić: 76% Hrvata redovito kupuje u dm-u

Direktor dm-drogerie markta odgovara zašto Hrvati najradije kupuju u njihovim trgovinama kozmetike i zdrave hrane, kako su došli do liderske pozicije i kako je misle zadržati, o ulaganjima i planovima

Najpoželjniji poslodavac u Hrvatskoj imun je na krizu i recesiju i raste u svakom pogledu. I u vrijeme sveopće nelikvidnosti, neplaćanja i visokih kreditnih zaduženja ne duguje nikome – ni dobavljačima, ni radnicima, ni državi ni bankama. Kako uspješno poslovati i u ovim vremenima i kakvi su dalji planovi dm-a u Hrvatskoj, odgovara Mirko Mrakužić, direktor tvrtke dm-drogerie markt, koja bi samo na plaćama, kad bi ih sa 7326 kuna neto uprosječila na razinu hrvatske trgovine, povećala profit za oko 60 milijuna kuna.

I u recesijskoj 2008./2009. ostvarili ste 17,4 posto veći promet i zadržali lidersku poziciju na hrvatskom drogerijskom tržištu. Kakva je vaša krizna formula?
– Tajna je u godinama predanog rada i čvrstim temeljima tvrtke. Ljudski potencijali te visoko profesionalni i motivirani zaposlenici naša su najveća vrijednost. Izuzetno stabilan menadžment potvrđuje da nije došlo do zasićenja te da si svakodnevno sami pametno postavljamo nove izazove. U posljednjih četrnaest godina proširili smo distributivni centar, automatizirali dobar dio logističkog procesa, a radi povećanog opsega prodaje, osim postojećeg,  pustili smo u pogon i dodatni distributivni centar… U dm-u pokazujemo stvarni interes za ljude i njihove potrebe i stvaramo ugodnu i motivirajuću radnu okolinu nizom detalja: od besplatnih toplih i hladnih napitaka pa do stimulacija trinaestom i četrnaestom isplatom u visini plaće… Uspješan program lojalnosti, cijena, kvaliteta proizvoda te jedinstven doživljaj kupnje vrijednosti su zbog kojih svaki dan više od 70.000 kupaca rado posjeti dm. U siječnju 2005. dm-ova privatna marka činila je jednu šestinu prometa, a danas jednu petinu. Ove smo godine dodatno unaprijedili i uspješan program lojalnosti “Svijet prednosti” s active beauty loyalty karticom za koju se bodovi mogu skupljati i u našim trgovinama u Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Austriji, što je naišlo na odličan odaziv kupaca.

Još nedavno izjavljivali ste kako ste tvrtka koja ne duguje nikome, ni dobavljačima, ni radnicima, ni državi i niste u kreditima. Je li još uvijek tako?
– Naravno! Transparentnost, ažurnost, povjerenje i lojalnost neizostavan su dio izgradnje kvalitetnog odnosa između dm-a i naših poslovnih partnera. Dobrim međuljudskim odnosima i pravovremenim plaćanjem obveza kreiramo poželjnu radnu okolinu i plodno tlo za uspješnu suradnju.

Kako objašnjavate trend rasta kupnje u dm-u?
– Danas nije dovoljno imati povoljan i atraktivan proizvod, jer je kupcima, osim cijene, važan cjelokupan koncept kupnje – blizina prodavaonice, kvaliteta usluge, program lojalnosti, kvaliteta robne marke, ali i koliko tvrtka ulaže u zajednicu u kojoj kupac živi… dm je od samog početka prepoznao značenje takvog koncepta i razvio vrlo specifičnu kulturu kupnje u svojim prodavaonicama, tako da danas 76 posto građana Hrvatske redovito kupuje kod nas. U lanjskoj poslovnoj godini u dm-u je ostvareno čak 2,32 milijuna više kupnja.

Koji segmenti prodaje najviše rastu?
– Najviše raste udio u prodaji dm-ove vlastite robne marke jer danas kupci traže veću vrijednost za svoj novac.

Koliki udio na hrvatskom tržištu držite? Ima li još prostora za rast?
– U Hrvatskoj dm i dalje raste. Prema podacima AC Nielsena, trenutačno imamo više od 25 posto udjela u drogerijskoj robi. Toliki udjel na tržištu dm nema ni na domicilnim tržištima poput Njemačke i Austrije.

U 2010. najavljivali ste otvaranje 20-ak novih trgovina i zapošljavanje stotinjak ljudi. Ide li sve prema planu?
– Trenutačno u Hrvatskoj poslujemo u 122 trgovine u 52 grada i svakako nismo na kraju širenja. Optimum, pa i konačni broj trgovina, ovisi o nizu faktora, ponajprije o ukupnoj kupovnoj moći, stanju na tržištu i ukupnom miksu ponuđača drogerijske robe.

Lani smo tako lani ne samo ispunili zacrtane planove nego nadmašili i vlastita očekivanja. U prošloj poslovnoj godini u RH smo investirali 50 milijuna kuna, i to uglavnom u otvaranje novih i renoviranje postojećih prodavaonica. Umjesto najavljenih stotinjak, otvorili smo čak 219 novih radnih mjesta, a i u tekućoj 2010. investiranje će pratiti otvaranje novih prodavaonica.

U kojem opsegu surađujete s hrvatskim proizvođačima? Tko je od njih potencijalni partner dm-u?
– Maksimalno se trudimo otvoriti police hrvatskim proizvođačima i dobavljačima. No, dio takve ponude jednostavno ne postoji, pa nudimo ono što nam tržište može osigurati. Primjerice, u Hrvatskoj nema proizvođača dekorativne kozmetike ili parfema. Ulaganje u kvalitetu i povećanje broja domaćih proizvoda na policama planiramo i u budućnosti pa je ovo dobra prilika da pozovem da nam se jave svi domaći proizvođači koji mogu osigurati kvalitetnu ponudu proizvoda u svim prodajnim mjestima dm-a u Hrvatskoj, kojih ima 122!

Kakvi su vam dalji planovi?
– Namjera nam je i dalje ostati lider u području drogerije i istom dinamikom širiti poslovanje, kao što smo to činili do sada. Planovi dm-a temelje se, prije svega, na otvaranju novih prodavaonica, zapošljavanju novih djelatnika i podršci u susjednim zemljama. Dogodit će se i kvalitetna i kvantitativna ekspanzija – proširivat ćemo postojeće lokacije, nuditi više artikala na policama, koncentrirati se na biološki uzgojenu hranu, kozmetiku i bio sredstva za čišćenje, s obzirom na to da je danas puno proizvoda na tržištu čiji sastojci nisu u skladu s održivim razvojem. Sljedeće godine broj naših trgovina opet će dvoznamenkasto rasti i kao lider na tržištu postavljat ćemo nove standarde. Bude li kriza još gora, logično je da ćemo to osjetiti, ali se ne bojimo i vjerujemo da ćemo zajedno s kupcima pronaći način kako ju najbezbolnije prebroditi.

dm Hrvatska u poslovnoj je 2008./2009. ostvario promet veći od 1,8 milijardi kuna te neto dobit oko 110 milijuna kuna. Recesija ni u Hrvatskoj, a ni u ostalim europskim zemljama u kojima dm ima više od 2200 prodavaonica nije utjecala na promet, koji je u cijelom koncernu veći 11,6%. Mrakužić kaže kako su sretni jer su kupci brzo prepoznali filozofiju dm-ovih vlastitih marki – identičnu kvalitetu proizvoda na svim tržištima uz jedinstveni koncept niskih cijena najmanje četiri mjeseca.
Prethodni članakBanjalučka pivovara smanjuje kapital za 53,7 mil. KM
Sljedeći članakMilka Forcan napustila Delta Holding