Nezamjenjiva i sve popularnija voda

voda-ispijanje-midimineralne-vode-prodaja-graf-largeVoda i povećana konzumacija vode savršeno se uklapaju u aktualan trend zdravog življenja

U raznolikoj ponudi pića na tržištu, voda predstavlja svojevrsnu klasiku čija prodaja iz godine u godinu samo raste. Toj činjenici svakako doprinosi sama cijena vode, koja je niža u odnosu na cijene ostalih bezalkoholnih pića. Također, voda i povećana konzumacija vode savršeno se uklapaju u aktualan trend zdravog življenja.

Kategorija mineralnih voda uključuje sve gazirane i negazirane mineralne vode, nearomatizirane i aromatizirane vode te stolne i izvorske vode. U kategoriju nisu uključene mineralne vode za bebe, soda-voda i gazirani sokovi.

Voda je izrazito sezonalna kategorija s povećanom prodajom u ljetnim mjesecima, a najslabijom u zimskim mjesecima. Tijekom samo četiri mjeseca sezone u 2010. (lipanj-rujan) ostvarilo se više od 50 posto ukupne godišnje prodaje vode.

U sezoni 2010. se kroz maloprodajne i ugostiteljske objekte pokrivene Nielsenovim mjerenjem prodalo 92,1 milijuna litara vode u vrijednosti od 539,2 milijuna kuna (u mjerenje nisu bili uključeni cash&carry objekti i diskonti).

U ugostiteljskim objektima se u sezoni 2010. prodalo 12 posto ukupne kategorije, dok se u maloprodajnim objektima prodalo 88 posto kategorije vode.

Najviše PET ambalaže
Uvjerljivi lider na hrvatskom tržištu mineralnih voda je Jamnica (Jamnica, Jana, Sarajevski kiseljak), a slijede ju Podravka (Studenac, Studena), Coca Cola Company (Bistra), Sveti Rok te Droga Kolinska (Donat Mg). Ostali proizvođači manje su prisutni na tržištu, a udio trgovačkih robnih marki u kategoriji vode je zanemariv te iznosi oko 1 posto.

Postoje razne podjele vode, a jedna od značajnijih podjela kategorije mineralnih voda je na gazirane (63.1 posto količinskog udjela u kategoriji) i negazirane vode (36,9 posto).

Također, voda se dijeli na nearomatizirane (94,9 posto količinskog udjela) i aromatizirane vode, odnosno vode s dodatnim okusom koje čine 5,1 posto količinskog udjela kategorije.

Prisutna je i podjela na stolne (4,7 posto količinskog udjela kategorije), izvorske (34,1 posto) i mineralne vode (61,2 posto). Prema tipu pakiranja najznačajnije su plastične boce sa 76 posto količinskog udjela, dok staklene boce imaju 24 posto količinskog udjela.

Rast u 2010.
Količinska prodaja segmenta gaziranih voda u sezoni 2010. u odnosu na sezonu 2009. raste za 7,9 posto, a negaziranih voda za 2,4 posto. Isto tako, količinska prodaja nearomatiziranih voda raste za 5,5 posto, a aromatiziranih voda za 3,2 posto.

Najvažniji kanali prodaje za mineralne vode u sezoni 2010. bili su hipermarketi i supermarketi s 38 posto prodaje, zatim slijede velike trgovine mješovitom robom s 22 posto prodaje, srednje trgovine mješovitom robom s 24 posto, male trgovine mješovitom robom s 11 posto, dok se kroz kioske i benzinske postaje zajedno prodalo 5 posto kategorije mineralnih voda.

mineralne-vode-lokacija-prodaje-graf-largeKategorija vode na hrvatskom tržištu još uvijek se razvija i postoji puno prostora za nove proizvođače, nove okuse, nove koncepcije… Ono što je sigurno je da voda svakako drži svoje bitno mjesto na tržištu te njene prednosti ne može preuzeti niti jedna druga kategorija pića.

Ana Puljić,
Mlađi voditelj klijenata

nielsen-logo-small


Nezamjenjiva i sve popularnija voda

Prethodni članakPripreme za Ožujsko kup počele audicijom za navijačice
Sljedeći članakUnique i Kapljice uskoro u novom ruhu