Obitelj Nujić osim prodajom u trgovini mješovite robe bavi se i proizvodnjom jaja, a temelje današnjeg poslovanja postavili su 1993. osnovavši tvrtku da bi 1997. započeli gradnju prve od tri farme. Sa svojih 25 zaposlenih dospjeli su među 10 najvećih proizvođača jaja u Hrvatskoj i, da moraju, svoj bi poslovni put ponovili.

Sinergija vlastite proizvodnje i prodaje temeljna je poslovna politika obitelji Nujić koja se gotovo 25 godina bavi uzgojem kokoši i prodajom jaja. Predanim radom najprije oca Marka i majke Lucije, a danas i kćeri Anamarije te sina Ivana farma kraj Velike Gorice rasla je iz dana u dan, a jednako tako i količina plasiranih jaja. Danas su Nujići među 10 najvećih proizvođača u Hrvatskoj, a svojom glavnom prednošću smatraju položaj u blizini glavnog grada koji im omogućuje jednostavnu i brzu dostavu do velikog broja kupaca. “Da danas ponovno moram kretati u posao, sve bih isto napravio”, kaže nam uvodno Marko i teško je ne primijetiti zadovoljstvo i mirnoću kojom odiše prepričavajući svoj životni i poslovni put.

Nujićevi su iz rodne Bosanske Posavine, prisiljeni ratnim okolnostima, početkom 90-ih krenuli u Njemačku, ali se tamo, osjećajući da ih bliže rodnom kraju čeka nešto bolje, nisu dugo zadržali. Temelje današnjeg poslovanja postavili su 1993. osnovavši tvrtku da bi 1997. započeli gradnju prve od tri farme na kojima danas radi 20 zaposlenih. Kako je s vremenom, uz ulaganja koja su do danas narasla na 30-ak milijuna kuna, rasla količina proizvedenih jaja, sama se od sebe nametnula potreba za sigurnijim plasmanom te su supružnici ispravno procijenili kako je vlastiti dućan u Botincu, u kojem su sagradili obiteljsku kuću, idealno rješenje.

“U počecima poslovanja radili smo puno kompenzacija u kojima su nam partneri jaja plaćali svojom robom pa je i to jedan od razloga otvaranja dućana”, objašnjava Marko dodajući kako tim aranžmanima njihova tvrtka ni u jednom trenutku ni na koji način nije bila na gubitku jer su svu robu uspjeli prodati. U početku je dućan nudio samo jaja, ali su s vremenom mušterije počele tražiti i mliječne proizvode, nakon toga piće i tako redom pa se i posao u dućanu sve više zahuktavao. Vlastita proizvodnja jaja, koja danas doseže do 18 milijuna komada godišnje, i trgovina u njihovom su se slučaju pokazale kao pun pogodak.

VLASTITI BREND
“Trgovina je pomogla proizvodnji, a proizvodnja trgovini. Jedna bez druge nisu mogle i baš nam se sve idealno poklopilo. Često nam ovdje u Botinec dolaze kupci koji su naša jaja nabavili u velikim dućanima kad saznaju da postoji i naše prodajno mjesto”, navodi dalje Marko objašnjavajući kako smatra da je dućan prepoznatljiv upravo zahvaljujući vlastitom brendu jaja. A njih ne moraju posebno oglašavati jer su im najbolja reklama oslikana dostavna vozila koje kupci primjećuju diljem grada i odmah zovu i naručuju svoju pošiljku.

Osim kroz vlastiti dućan, jaja s farme Nujić mogu se pronaći na policama velikih trgovačkih lanaca, ali opskrbljuju i bolnice, vrtiće, škole, restorane, slastičarnice, pekarne i hotele. Sve do nedavno jaja su se jako dobro prodavala i na Trešnjevačkom placu u Zagrebu. “Za to nam je prodajno mjesto bilo sve teže naći odgovarajuće prodavače”, nadovezuje se na oca Anamarija uz napomenu kako im je Trešnjevka u počecima bila ključna jer su tada kod nas veliki trgovački lanci i veliki formati trgovina bili još u povojima, a kupci su imali naviku nabavke svega potrebnoga na tržnici.

Upravo je kćer Anamarija glavna očeva uzdanica i nasljednica u poslu s trgovinom, dok se sin više orijentirao na vođenje farme. “U dućanu nam je danas zaposleno pet djelatnica s tim da su po dvije u smjeni, a peta je ili slobodna ili dođe u međusmjenu kako bi pomogla u slaganju robe”, objašnjava Anamarija dodajući kako je najkraći staž jedne zaposlenice pet godina, dok su ostale s njima već 15 odnosno 18 i 19 godina.

U dućanu lokalno stanovništvo, ali i namjernici koji dođu samo zbog nadaleko poznatih jaja, mogu naći gotovo sve, kako se kaže “od igle do lokomotive” odnosno od lokota za bicikle do svih sastojaka potrebnih za izradu kolača. Od početnih svega nekoliko artikala koji su u ponudi dućana bili prije više od 20 godina, s vremenom je ponuda postajala sve bogatija i dopunjavala se i prema željama kupaca. Na slabiji odaziv u ovom naselju na krajnjem jugu Zagreba za sada je jedino naišla ponuda ekološki uzgojenog voća i povrća jer kupci nisu bili spremni platiti nešto višu cijenu koju ovi proizvodi traže.

POZNATI PROIZVOĐAČI
Odlično je zato prihvaćena tjestenina brendova Nada i Mlin Pukanić koje se proizvode od jaja s farme Nujićevih. “Od poznatih proizvođača dobavljamo i luk, krumpir, ali i mnogo drugog voća i povrća, a u ponudi su, razumije se, zastupljeni i svi veliki domaći proizvođači prehrambenih proizvoda, ali i neki manji poput Mljekare Marina”, navodi Anamarija. Trgovina radi i nedjeljom, ali samo šest sati kako bi se djelatnice stigle odmoriti i posvetiti svojim obiteljima. Vlasnici otkrivaju kako bi bili najsretniji da ne rade na taj jedan dan u tjednu, odnosno da se donese propis o zabrani rada nedjeljom.

Prije otprilike osam godina s dućanom je Marko Nujić ušao u sustav Plus marketa kako bi ostvarili neke pogodnosti pri nabavi robe, ali i dalje cjelokupno poslovanje obitelj radi potpuno samostalno. Bolji uvjeti poslovanja te dugogodišnja suradnja s vodstvom presudili su i pri odluci da se učlane u Savez udruga malih trgovaca.

S poslovanjem farme kao i dućana Nujićevi su izuzetno zadovoljni, a isti osjećaj dijele i njihovi zaposlenici koji ih u najvećoj mjeri napuštaju tek kad im je vrijeme za mirovinu, a ne zato što bi bili nezadovoljni uvjetima rada. Anamarija je uvjerena kako je tajna uspjeha proizvodnje jaja i dućana pošten i predan rad njenih roditelja koji su godinama sve obaveze prema dobavljačima, državi i zaposlenicima plaćali uredno i na vrijeme. Danas su, baš zahvaljujući takvim principima, njoj i bratu kao budućim nasljednicima, sva vrata otvorena.

Kao voditelj poslovanja trgovine, Anamarija se u najvećem dijelu oslanja na očevu tradiciju koja, između ostaloga, nalaže da se svakom kupcu koji napravi račun veći od 150 kuna poklanja 10 jaja. Također, a znaju to već susjedi Nujićevih, povodom Božića i Uskrsa, iz dućana se rijetko vraćaju bez nekoliko gratis paketa. Nova snaga mlađe generacije u suglasju s bogatim iskustvom majke i oca pokazala se dobitnom kombinacijom u slučaju ove skladne i uspješne obitelji. Ako sve bude kako su zamislili, kupci će uskoro po jaja, ali i brojne druge proizvode uskoro moći i na još jednu adresu.