Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u petak prvu procjenu prometa u trgovini na malo u kolovozu, a očekuje se nastavak rasta potrošnje već 36. mjesec zaredom.

Tri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u kolovozu za 5,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 5,2 do 6 posto.

Premda snažan, bio bi to nešto sporiji rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja porasla 5,9 posto na godišnjoj razini.

Time bi se nastavio rekordni trend pozitivnih kretanja, s obzirom da je pad potrošnje na godišnjoj razini posljednji puta zabilježen u kolovozu 2014. godine.

Rast potrošnje 36 mjeseci zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke.

“Izvrsna turistička sezona, rast plaća uz niže porezno rasterećenje, polagani rast zaposlenosti te niži troškovi refinanciranja podržavaju potrošački optimizam, a time i rast trgovine na malo”, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Osim, po svemu sudeći, rekordne turističke sezone, rast potrošnje zahvaljuje se trendu rasta plaća koji traje još od početka 2015. godine, kada su uvedene porezne promjene na dohodak.

A nove izmjene u oporezivanju dohotka, koje su stupile na snagu početkom ove godine, dodatno potiču rast plaća i potrošnje, poručuju makroekonomisti.

Prema podacima DZS-a, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za srpanj iznosila je 5.905 kuna, što je 5,5 posto više nego u istom lanjskom mjesecu.

Podaci o maloprodaji važni su jer će pokazati koliko snažno raste osobna potrošnja, najznačajnija komponenta bruto domaćeg proizvoda (BDP). (Hina)