Nakon uspješno provedenog restrukturiranja i dokapitalizacije, akvizicije Žita, započete druge faze internacionalizacije te uz vrlo nisku razinu zaduženosti, pred nama je vrijeme novih izazova i snaženja poslovanja s ciljem stvaranja najveće međunarodne kompanije sa sjedištem u Hrvatskoj, ističe Olivija Jakupec, članica Uprave Podravke

Kada je riječ o akvizicijama Podravka je iz lovine prešla u poziciju lovca. Realizirali smo najveću akviziciju u povijesti Podravke preuzimanjem tvrtke Žito Ljubljana s kojom ćemo dosegnuti dugo očekivani prag od 4,5 milijardi kuna prihoda i pozicionirati Grupu Podravka u sam vrh najuspješnijih prehrambenih kompanija na području regije Adria, navodi Jakupec.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Prošle su nešto više od četiri godine otkako ste preuzeli funkciju članice Uprave Podravke. Možete li se osvrnuti na taj period te dati opću ocjenu gdje je Podravka bila tada, a gdje je danas?
Kada smo 2012. preuzeli upravljanje kompanijom, moram priznati kako smo zatekli stanje ispod naših očekivanja u i oko same kompanije. Kompanija je bila opterećena nekim utezima iz prošlosti, blago rečeno stagnirala je gotovo u svim segmentima poslovanja. Tada smo definirali strategiju oporavka i daljnjeg razvoja kompanije te krenuli u njenu realizaciju.

Nije bilo nimalo lako u vremenu prisutne krize provoditi vrlo bolno restrukturiranje, no to je u tom trenutku bila neminovnost bez koje Grupa Podravka danas ne bi izgledala ovako uspješno. Današnji rezultati naše kompanije potvrđuju da smo donosili ispravne odluke i usmjeravali Grupu Podravka u pozitivnu priču.

podravka-lead1Podravka danas izgleda neusporedivo bolje u odnosu na period kada smo preuzimali vođenje ove kompanije, a u prilog tome ide i činjenica što smo po prvi puta nakon deset godina došli u poziciju da donosimo prijedlog odluke o isplati dividende.

Za to su zaslužni i svi naši dioničari koji su nam davali svoju podršku kroz proteklo razdoblje, a ovim prijedlogom odluke o isplati dividende kompanija pokazuje da je njihovo povjerenje bilo u potpunosti opravdano.

Prošla godina je za Podravku bila iznimno uspješna. Ostvareni su odlični poslovni rezultati, provedena dokapitalizacija društva te dovršena akvizicija ljubljanskog Žita. Koliki su ukupni prihodi i neto dobit ostvareni u prošloj godini, koliki je interes pobudila dokapitalizacija te koji su osnovni razlozi preuzimanja slovenske prehrambene kompanije Žito d.d.?
Neto dobit Grupe Podravka za proteklu godinu iznosi 398 milijuna kuna, što predstavlja značajan rast u odnosu na isto razdoblje godinu ranije kada je neto dobit iznosila 92,5 milijuna kuna. Kada je pak riječ o prihodima od prodaje Grupe Podravka, u 2015. godini ostvaren je rast od 7,8 posto na ukupno 3,8 milijardi kuna.

Protekla godina ostat će zapisana u dugogodišnjoj Podravkinoj povijesti po cijelom nizu značajnih projekata koje smo sproveli, a čiji rezultati već sada dolaze do izražaja. Dokapitalizirali smo kompaniju s izdavanjem novih 1,7 milijuna redovnih dionica i na taj način unijeli u kompaniju svježi kapital u iznosu od 510 milijuna kuna, što investiramo u daljnji razvoj naše Grupe.

Interes za upis novih dionica bio je 33 posto veći od ponuđenog iznosa novih dionica, što upućuje na značajan interes investitora. Realizirali smo najveću akviziciju u povijesti Podravke preuzimanjem tvrtke Žito Ljubljana s kojom ćemo dosegnuti dugo očekivani prag od 4,5 milijardi kuna prihoda i pozicionirati Grupu Podravka u sam vrh najuspješnijih prehrambenih kompanija na području regije Adria.

Ovo predstavlja snažan iskorak u internacionalizaciji poslovanja za Grupu Podravka, pri čemu tržište Slovenije, pored hrvatskog te tržišta Bosne i Hercegovine, postaje jedno od Podravkinih najznačajnijih tržišta.

Tako dobri poslovni rezultati te drugi pokazatelji uspješnosti, prvenstveno u pogledu dobrog upravljanja ljudskim resursima, aktivna uloga u društvenoj zajednici i na području zaštite okoliša bili su glavni argumenti za članove stručnog žirija nagrade Zlatna košarica koju je ove godine organizirao magazin Ja TRGOVAC. Podravka je u oštroj konkurenciji osvojila priznanje za proizvođača godine. Koliko je za vas značajna ova nagrada kao priznanje struke?
Unazad nekoliko godina provodili smo snažno restrukturiranje, dokapitalizirali smo kompaniju sa značajnim svježim kapitalom, započeli drugu fazu internacionalizacije i pokrenuli poslovanje na nekim novim tržištima, kada je riječ o akvizicijama iz lovine prešli u poziciju lovca, te napravili pozitivne pomake na svim razinama poslovanja i financijskih pokazatelja.

podravka-lead2Drago nam je da je i struka prepoznala rezultate našega rada i dodijelila nam priznanje za najboljeg proizvođača 2015. godine. Zasigurno je lijepo primiti ovo priznanje u vrlo jakoj konkurenciji, ali to predstavlja i određenu obvezu za sve nas u Grupi Podravka da i u narednom razdoblju nastavimo s potvrđivanjem dosadašnjih uspješnih rezultata.

U prvom kvartalu 2016. godine nastavljen je pozitivan trend poslovanja. Osim dobrih financijskih pokazatelja, veliki fokus je stavljen na integraciju poslovanja Žita u sustav Grupe Podravka. Kada očekujete ostvariti punu sinergiju te koji proizvodi Žita imaju najviše potencijala u hrvatskoj maloprodaji?
S obzirom da obje kompanije imaju sličan poslovni model, od nabave i proizvodnje pa do prodaje, očekujemo da ćemo ostvariti pozitivne sinergijsko-integracijske efekte koji bi trebali donijeti dodatnih 19 milijuna kuna na EBITDA razinu u iduće dvije godine te dodatnih 37 milijuna kuna u 2019. godini.

Kako bi ostvarili navedene sinergijsko-integracijske efekte, definiran je plan daljnjih aktivnosti i odabran menadžment koji će voditi ovaj vrlo zahtjevan i izazovan proces koji će Žito, a i Grupu Podravka, učiniti još uspješnijima.

Podravka i Žito imaju vrlo komplementaran asortiman proizvoda – riječ je o prehrambenim proizvodima koji imaju sličan model proizvodnje, prodaje, promocije, distribucije i logistike. Žito u svome portfelju ima široku paletu prepoznatljivih marki proizvoda poput Maestro (monozačini), Zlato polje (riža, tjestenina, mlinarski proizvodi), potom 1001 Cvet (čajevi), Natura (žitarice i mahunarke) i drugi.

podravka-zgrada-glavnaUz navedene kategorije, želim još posebno istaknuti pekarske proizvode u kojima je Žito specijalist i drži polovicu slovenskog tržišta te izvozi u deset zemalja Europske unije. S obzirom na vrhunsku kvalitetu i tehnološka rješenja smatram da i ova kategorija ima velik potencijal i na hrvatskom tržištu.

Većina ovih marki proizvoda ima potencijala ne samo na hrvatskom, već i na brojnim drugim tržištima na kojima je Grupa Podravka prisutna. U svakom slučaju, integracijski proces Žita u Grupu Podravka u punom je jeku.

U kojoj mjeri domaća poljoprivreda može pratiti zahtjeve prehrambene industrije za kvalitetnim sirovinama? Što se može učiniti kako bi se ta suradnja unaprijedila i tako podigla konkurentnost finalnog proizvoda i njegova dodana vrijednost?
Od ukupno nabavljenih količina povrća i voća koju Podravka otkupi, čak 80 posto čine sirovine s domaćeg tržišta. U otkupu povrća (ugovorena proizvodnja) Podravka surađuje s oko 20 domaćih otkupljivača (OPG-ovi, zadruge), dok u otkupu voća surađuje s 35 domaćih otkupljivača (OPG-ovi).

Dakle, Podravka nastoji otkupljivati voće i povrće za potrebe proizvodnje prvenstveno s domaćeg tržišta, no jednim dijelom je prisiljena nabavljati navedene sirovine i s vanjskih tržišta zbog toga što na domaćem tržištu nema dovoljnih količina za zadovoljavanje potreba njene proizvodnje.

podravka-lead3Vrijedi spomenuti kako je Podravka jedna od rijetkih kompanija koja, bez obzira što nema primarnu proizvodnju, ima ustrojenu vlastitu službu za Razvoj poljoprivrede u koju je investirano više od 7 milijuna kuna kroz zadnjih nekoliko godina, s ciljem unapređenja poljoprivredne proizvodnje naših kooperanata te ostvarenja većih prinosa s domaćih polja i osiguranja kvalitete sirovina koje Podravka otkupljuje.

Kako ocjenjujete snagu domaće prehrambene industrije u cijelosti? Što su glavne odlike ove strateške grane hrvatske industrije, a gdje još ima prostora za napredak?
Ulaskom Hrvatske pod okrilje Europske unije došlo je do veće liberalizacije tržišta. Samim time, inozemna konkurencija povećala je svoje aktivnosti na domaćem tržištu, ali isto tako domaća prehrambena industrija dobila je priliku da jednostavnije plasira svoje proizvode na velikom EU tržištu. Kvaliteta proizvoda te inovativnost glavne su snage domaće prehrambene industrije i to je ono na čemu treba graditi konkurentnost.

Jedna od glavnih strateških odrednica poslovanja Podravke je internacionalizacija poslovanja. Koliki je udio izvoza u vašim ukupnim prihodima, koja su najznačajnija izvozna tržišta te gdje vidite najveći neiskorišteni potencijal?
Gotovo 60 posto ukupnih prihoda od prodaje Grupa Podravka ostvaruje na inozemnim tržištima. Kada je pak riječ o pojedinim regijama Grupe Podravka, glavni pokretač rasta u 2015. godini je regija Adria s 11,4 posto višim prihodima od prodaje u odnosu na godinu ranije. U protekloj godini rast prihoda od prodaje ostvarile su i regije Europa (4,7 posto) te regija Nova tržišta (7,6 posto).

Jedina regija koja bilježi pad prihoda od prodaje u odnosu na godinu ranije (-18,1 posto), ponajviše uslijed deprecijacije ruske rublje, je regija Rusija, ZND i Baltik. Bez utjecaja tečajnih razlika, prihodi bi bili veći za 5,6 posto u odnosu na 2014. godinu, ponajviše zbog ostvarenih prihoda potkategorije zamrznutog povrća.

Kada je pak riječ o narednom razdoblju, pored već etablirane Adria regije, najveći doprinos očekujemo od regije Europa, ali jednako tako i regije Rusija, ZND i Baltik koja nakon nedavne političko-gospodarske krize pokazuje znakove oporavka.

Podravka je nedavno osnažila menadžment tim za tržišta Centralne Europe dolaskom Jerzyja Zalope za čelnog čovjeka regije koja obuhvaća tržišta Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunjske i Bugarske. Koliko su za Podravku značajna ova tržišta?
Podravka je dugi niz godina prisutna na ovim tržištima i naše marke proizvoda jako su dobro prihvaćene među tamošnjim potrošačima. Riječ je o tržištima koja su vrlo značajna za naše poslovanje, a postavljanjem gospodina Zalope, menadžera s bogatim iskustvom i dokazanim poslovnim uspjesima u prehrambenom sektoru upravo na tim tržištima na mjesto direktora Centralne Europe, želimo napraviti novi iskorak u razvoju poslovanja.

Prije nekoliko godina predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić najavio je poslovnu orijentaciju Podravke koja je imala za cilj smanjenje broja brendova i pojedinačnih proizvoda kako bi se optimizirao asortiman. Kako je tekao taj proces te koliko brendova i proizvoda (SKU) danas imate u svom asortimanu?
Smanjenje broja SKU-a odnosno fokusiranje na poslovne programe za koje smo utvrdili da imaju vrlo jasan potencijal daljnjeg razvoja, samo je dio ukupne strategije razvoja Grupe Podravka. Kada je riječ o optimizaciji asortimana to je proces koji nikada ne završava.

Svaka razvojno usmjerena kompanija redovito razvija i lansira nove proizvode, ali isto tako povlači one koji ne ostvaruju zadovoljavajuće rezultate.

podravka-lead4I to je proces koji je kontinuiran. Zadnjih nekoliko godina ozbiljno se bavimo complexity managementom i rezultati su vidljivi. Brigom za asortiman Podravka nastoji razumjeti potrošača, pružiti mu visokokvalitetne proizvode, ojačati vlastite marke te ujedno brinuti o njihovoj profitabilnosti.

Koji su proizvodi iz Podravkinog portfelja s najvećim potencijalom na izvoznim tržištima? Koja su tržišta, pored hrvatskog, najznačajnija za vaš vodeći brend Vegetu?
Podravka će se u narednom razdoblju prvenstveno fokusirati na marke proizvoda koje imaju značajnu perspektivu na internacionalnim tržištima i od kojih očekujemo natprosječan rast, a to su Vegeta, Podravka, Lino i Belupo.

Kada je riječ o marki Vegeta, riječ je o najinternacionaliziranijoj marki proizvoda s ovih područja koja se danas prodaje u više od 40 zemalja svijeta. Svako od tih tržišta je značajno jer daje svoj doprinos u ostvarenju respektabilnih rezultata Vegete.

Početkom lipnja čak 17 Podravkinih proizvoda dobilo je priznanje Superior Taste Award koju dodjeljuje Međunarodni institut za okus i kvalitetu u Bruxellesu. Koliko ova i slična priznanja doprinose međunarodnoj afirmaciji Podravkinih proizvoda?
Točnije, 23 Podravkina proizvoda nagrađena su za izvrsnost kvalitete na ovogodišnjem natjecanju Superior Taste Award održanom u Bruxellesu.

olivija-jakupec-zlatna-kosaricaNaime, od 2008. godine, kad je prvi puta sudjelovala na navedenom natjecanju, pa do danas, na samom vrhu kulinarske svjetske ljestvice smjestilo se više od 70 Podravkinih proizvoda koji svojim okusima, kvalitetom i dizajnom svakodnevno privlače potrošače u više od 40 različitih zemalja svijeta.

Ove, kao i slične druge nagrade dodatno vidimo i kao poticaj za razvoj i kombiniranje novih okusa, odnosno sastojaka, koje će naši stručnjaci iz Istraživanja i razvoja itekako znati primijeniti, a naši potrošači, uvjereni smo, znati prepoznati.

Brojna dobivena priznanja, kako na lokalnoj, tako i na svjetskoj razini, potvrđuju visoku kvalitetu naših proizvoda i pomažu potrošačima na raznim tržištima na kojima smo prisutni pri odabiru proizvoda koji će u potpunosti zadovoljiti njihove potrebe.

Na što ćete se u Podravki fokusirati u 2016. godini? Koji su osnovni ciljevi koje želite ostvariti u nadolazećem razdoblju?
Rezultati poslovanja prvog kvartala ove godine potvrđuju nastavak pozitivnih trendova u poslovanju, što pokazuje da je kompanija spremna na daljnji organski i anorganski rast. Nakon uspješno provedenog restrukturiranja i dokapitalizacije, akvizicije Žita, započete druge faze internacionalizacije te uz vrlo nisku razinu zaduženosti, pred nama je vrijeme novih izazova i snaženja kompanije s ciljem stvaranja najveće međunarodne kompanije sa sjedištem u Hrvatskoj.