Ljetna kozmetika – Tržište: Malim koracima prema naprijed

ljetna-kozmetika-ftd 777Kategorije iz segmenta ljetne kozmetike u zadnjih su godinu dana ostvarile solidnu tržišnu realizaciju. Jedino su proizvodi za depilaciju, kao razmjerno najmanja kategorija, ubilježili blago smanjenje prodajnih pokazatelja

U okviru tzv. ljetne kozmetike analizirali smo prodajne pokazatelje tri kategorije: Proizvodi za njegu tijela, Proizvodi za depilaciju i Gelovi za tuširanje. Ukupno gledano, rezultati prodaje u zadnjih godinu dana (ožujak 2015. – veljača 2016.) sasvim su solidni jer su dvije kategorije ostvarile rast, a jedna blagi pad prodaje.

bullet-ljetna-kozmetikaNajbolje su se prodavali gelovi za tuširanje koji su vrijednosno rasli 5,1% ubilježivši pritom 3% veću komadnu prodaju. Proizvodi za njegu tijela također su u plusu, ali zbilja minimalnom, jer je komadna prodaja veća 0,4%, a vrijednosna 0,3% u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

Jedino su proizvodi za depilaciju ostvarili blago negativna kretanja jer je komadna prodaja smanjena za 0,9%, dok je u vrijednosnom pogledu pad iznosio tek nešto većih 1,1%.

No, proizvodi za depilaciju su, kako količinski, tako i vrijednosno, višestruko manja kategorija u odnosu na prethodne dvije koje su imale pozitivan prodajni trend.

PROIZVODI ZA NJEGU TIJELA
Kategorija obuhvaća proizvode namijenjene hranjenju, zaštiti ili vlaženju kože tijela. Mogu biti u obliku krema, losiona, gelova ili “maslaca”. U kategoriju su uključeni i proizvodi za njegu i učvršćivanje tijela, a nisu uključene kreme za lice, sredstva za tuširanje, puderi za tijelo, kreme za depilaciju, pilinzi za tijelo, sredstva za njegu stopala (isključivo), “2 u 1” gelovi za tuširanje s kremom, dječje kreme, sredstva za sunčanje te sredstva za samotamnjenje (osim kad im je osnovna namjena njega i hidratacija).

proizvodi-za-njegu-tijela-podjela prema tipu (ozujak 2015. - veljaca 2016.)Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Afrodita (Afrodita), Beiersdorf (Nivea, Atrix), Johnson & Johnson (Johnson & Johnson, La Petit Marseillais, Neutrogena), Neva (Melem, Rosal), Unilever (Dove) te trgovačke robne marke koje same nose 24% komadne prodaje.

Prodajni rezultati, koji ne uključuju Cash&Carry, parfumerije, ljekarne ni diskontne trgovine (Lidl), otkrivaju da je u zadnjih godinu dana (ožujak 2015. – veljača 2016.) kategorija ostvarila blagi napredak. Komadna prodaja je uvećana za 0,4% na gotovo 6,1 milijun komada, dok je u financijskom pogledu kategorija porasla za 0,3% na ukupni iznos od 124,5 milijuna kuna.

proizvodi za njegu tijela- podjela prema namjeni (ozujak 2015. - veljaca 2016.)Drogerije su uvjerljivo vodeći kanal kroz koji se realizira 58% komadne prodaje proizvoda za njegu tijela. Supermarketi su daleko iza sa 17% udjela, a potom dolaze hipermarketi (11%), velike trgovine mješovitom robom (7%), srednje trgovine mješovitom robom (5%) i male trgovine mješovitom robom (2%). Znatno je izjednačenija podjela prema namjeni, gdje su sredstva za njegu tijela (37,9%) u komadnoj prodaji za dlaku ispred sredstava za njegu ruku (37,8%), dok preostalih 24,2% udjela drže univerzalna sredstva.

proizvodi-za-njegu-tijela-vaznost tipa prodajnog mjestaPogledamo li podjelu prema tipu, dominantno se izdvaja krema s 58,6% udjela u komadnoj prodaji. Mlijeko ima 13%, losion 11,5%, ulje 1,8%, gel 1,1%, a svi ostali tipovi zauzimaju 14% udjela.

PROIZVODI ZA DEPILACIJU
Ovi proizvodi su namijenjeni za uklanjanje dlačica. Mogu biti u obliku kreme, gela, pjene te voska i meda. U kategoriju ne spadaju sredstva za brijanje, britvice te električni depilatori.

proizvodi-za-depilaciju-podjela prema tipu (ozujak 2015. - veljaca 2016.)Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Afrodita (Afrodita), Biokozmetika (Čupko), Eveline Cosmetics (Eveline), Naturale Use (Luxepil), Reckitt Benckiser (Veet) te trgovačke robne marke koje same nose 18% komadne prodaje. Prodaja ne uključuje Cash&Carry, ljekarne ni diskontne trgovine (Lidl).

U zadnjih godinu dana (ožujak 2015. – veljača 2016.) proizvodi za depilaciju bilježe mali pad prodajnih pokazatelja. U tom je periodu prodano blizu 730 tisuća komada, što je smanjenje od 0,9% u odnosu na prethodnih 12 mjeseci, dok je vrijednosna prodaja pala 1,1%, na ukupno 18,1 milijun kuna.

proizvodi-za-depilaciju-vaznost tipa prodajnog mjestaDrogerije u ovoj kategoriji zauzimaju impozantnih 80% udjela u komadnoj prodaji prepustivši ostalim formatima doslovno mrvice: supermarketi imaju 10%, hipermarketi 8%, a velike trgovine mješovitom robom 2% udjela.

Prema tipu proizvoda izdvajaju se trake s natpolovičnih 54% udjela u komadnoj prodaji, a slijede ih kreme s 31,1%, dok razmjerno manji udio od 10,4% ima vosak i svi ostali tipovi s 4,5% udjela.

GELOVI ZA TUŠIRANJE
Kategorija uključuje proizvode za tuširanje bilo u kremi, gelu ili tekućini. Također, tu spadaju proizvodi koji su za tuširanje, a ujedno mogu biti i kupka, gelovi za tuširanje i losioni za tijelo u jednom, dječji proizvodi za tuširanje, antibakterijski i dermatološki gelovi za tuširanje ako na njima nije navedeno da su protiv akni, te emulzije za tuširanje koje su pakirane bez pumpice.

podjela-prema-velicini-pakiranja (ozujak 2015. - veljaca 2016.)Kombinacije: Body and Hair Shampoo, Shower & Shampoo, Shower and Bath, Body and Hair soaps, Face & Body wash, Face & Body & Hair wash spadaju u ovu kategoriju.

U kategoriju ne spadaju sapuni, proizvodi koji nemaju svrhu pranja tijela, proizvodi za pranje ruku te proizvodi na kojima je naznačeno da su protiv akni.  Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Afrodita (Afrodita), Beiersdorf (Nivea), Colgate Palmolive (Palmolive, Sanex), Henkel (Fa, Schauma), Unilever (Axe, Dove, Duschdas, Radox) te trgovačke robne marke koje same nose 20% komadne prodaje.

Prodaja ne uključuje Cash&Carry, ljekarne ni diskontne trgovine (Lidl).

gelovi-za-tusiranje-vaznost tipa prodajnog mjestaU tom okviru gelovi za tuširanje u zadnjih su 12 promatranih mjeseci (ožujak 2015. – veljača 2016.) ostvarili sasvim solidan tržišni nastup povećavši komadnu prodaju za 3%, na gotovo 9,9 milijuna komada, uz rast vrijednosne prodaje od 5,1% na ukupno realiziranih 133,7 milijuna kuna. Vodstvo drogerija je u ovoj kategoriji manje izraženo jer se kroz ovaj kanal realizira 47% komadne prodaje kategorije.

Supermarketi drže 22% prodaje, hipermarketi imaju 17%, velike trgovine mješovitom robom 7%, srednje trgovine mješovitom robom 5%, a male trgovine mješovitom robom 2% udjela u komadnoj prodaji. Ukupno 69,8% udjela u komadnoj prodaji imaju univerzalni gelovi za tuširanje naspram kojih stoji 30,2% ovih proizvoda koji su namijenjeni isključivo muškarcima.

Prema veličini pakiranja vodeći su gelovi za tuširanje od 250 ml sa 66,8% udjela. Slijede pakiranja veća od 250 ml s 28%, zatim pakiranja do 250 ml s 1,4%, dok na sva ostala pakiranja otpada 3,7% udjela u komadnoj prodaji.

bozena-lovakovic-nielsne-potpis

Prethodni članakMoguće posljedice Brexita na hrvatsko gospodarstvo
Sljedeći članakOlivija Jakupec – Podravka d.d.