Opada proizvodnja vina širom svijeta

vino-proizvodnja-berba-midiGlobalna proizvodnja vina ove će godine biti na najnižem nivou u posljednjih 20 godina, priopćila je danas Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV).

Proizvodnja će vjerojatno biti na nivou od 259 milijuna hektolitara, što je za pet posto manje nego u 2015. godini.

To će biti jedan od tri najslabija rezultata od 2000. godine, navodi se u procjeni koja je predstavljena na konferenciji za novinare u Parizu.

U izvještaju se navodi da su proizvodni rezultati veoma različiti po državama i da je to posljedica utjecaja klimatskih promjena.

Italija je vodeći svjetski proizvođač sa 48,8 milijuna hektolitara, čime je uspjela nadmašiti Francusku, prošlogodišnjeg šampiona.

Francuska je drugoplasirana s proizvodnjom od 41,9 milijuna hektolitara vina u 2016. godini, što je veliki pad za 12 posto u odnosu na prošlogodišnji rezultat.

OIV očekuje da će, među tri vodeća proizvođača, samo Španjolska ostvariti rast u 2016. godini, i to za jedan posto, na 37,8 milijuna hektolitara.

SAD su na četvrtoj poziciji s proizvodnjom od 22,5 milijuna hektolitara, što predstavlja povećanje za dva posto u odnosu na prošlu godinu.

Australija je petoplasirana s rastom od pet posto, na 12,5 milijuna hektolitara. (klix.ba)

Prethodni članakMicrosoft ostvario rast prihoda i rekordnu cijenu dionice
Sljedeći članakCigarete i rezani duhan – Analiza kategorije: Cigarete stabilne, duhan u padu