Jedan drugačiji kut gledanja na upravljanje asortimanom

Često kao brand menadžer promoviram kategoriju zubnih pasti u stručnim časopisima. Ali nije to jedini razlog. Smatram da su baš zubne paste iz mnogo razloga indikativan primjer smjera koji će u budućnosti utjecati i oblikovati trgovinu i potrošnju. Zaključite sami iz sljedećih činjenica:

• Prema zadnjim podacima Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa u 2012. godini Hrvati su posjetili svoje zubne liječnike ukupno 4,95 milijuna puta (izvor: HZJZ, 2013.), što znači da u prosjeku svaki Hrvat stariji od dvije godine zubnog liječnika posjeti 1,2 puta godišnje. Još nismo dostigli standard – 2 posjete godišnje, pa je suradnja proizvođača i trgovaca sa stručnjacima iznimno važna. Plidenta je do 2015. godine dogovorila partnersku suradnju s Hrvatskom komorom dentalne medicine u edukaciji o preventivi i zaštiti oralnog zdravlja. Pridružite nam se.

• Najviše smo liječili zubni karijes, čak u 1,72 milijuna slučajeva, a zatim slijede bolesti pulpe i periapikalnih tkiva koji su utvrđeni 1,64 milijuna puta i postali vodeća bolest u starijih od 20 godina. (izvor: HZJZ, 2013.). Nove tehnologije u zaštiti protiv karijesa, kakve nudi na primjer Plidenta Pro-t-action, kojim se djeluje na bakterije, uzročnike karijesa koje se ne nalaze samo na površini zuba “predstavljaju značajnu inovaciju u preventivnoj stomatologiji poglavito kada se radi o pacijentima s visokim rizikom karijesa i velikim brojem potencijalno patogenih bakterija u ustima”, zaključuje se u kliničkom istraživanju Plidente Pro-t-action. Jeste li se zapitali koje su proizvode na vašoj polici klinički testirali vaši kupci?

• Hrvati su 2012. godine izvadili rekordnih 642.825 zubi. Plombirano je 1,9 milijuna zubi (izvor: HZJZ, 2013.), ili u prosjeku svaki radni dan 7.600 zubi, a svaki sat 1.000 zubi ili u prosjeku svaki drugi Hrvat godišnje, najčešće zbog karijesa, plombira jedan zub. Koje vaše kategorije imaju veću ciljnu skupinu?

• U hrvatskoj je maloprodaji 2013. godine prodano 13,5 milijuna zubnih pasti što će reći da prosječni Hrvat stariji od dvije godine potroši godišnje 3,2 zubne paste ili ukupno na svoje zubne paste impozantnih 44,45 kuna (izvor: Panel maloprodaje, Nielsen, 2013.). Osim što je uz kosu i tuširanje jedna od najvećih kozmetičkih kategorija, zubne paste imaju veliki potencijal rasta na koji utječe rast BDP-a.

• Zubne paste nisu skupi proizvod. Kao što možete usporediti, zubna pasta visoko sofisticirane recepture i tehnologije košta kao prosječni troslojni WC papir na akciji ili tucet jaja.

• Najviše se zubnih pasti kupuje u Zagrebu, središnjoj Hrvatskoj i Dalmaciji, a uz njih trenutno najveći CDI potencijal (Category development index) imaju i Rijeka i Istra.

• Kategorija zubnih pasti je visoko segmentirana što ponekad zbunjuje trgovce. U 2013. godini 183 SKU-a čak 18 različitih brendova imali su prodaju veću od 10.000 komada. No, paste su zreli, autoritativni brendovi pa newcomeri nemaju velike šanse kod kupaca.

• Pravi brand menadžer zubnih pasti na pitanje zašto imate toliko pasti u asortimanu uvijek će vam odgovoriti da ni jedna zubna pasta ne može imati tržišni udjel veći nego što ga ima zub u zubima. Samo godinama najbolje, kao Plidenta Superfresh i Herbal (a prošle godine i Kalodont Micro-Granule) mogu biti popularnije.

• Zubna pasta je jedan od rijetkih proizvoda u vašoj trgovini, uz kruh i mlijeko i možda sapun, koji se koristi svaki dan, više od jednom dnevno. Polica zubnih pasti je sličnija prodaji u pekarnici. Kad ostane zadnja štruca kruha kupac će vas vjerojatno pitati je li možda “kifla svježija”.

Plidenta desetu godinu za redom prodaje najviše zubnih pasti u Hrvatskoj, zahvaljujući potrošačima koji brinu o svojoj oralnoj higijeni i znaju da Plidenta kvalitetno rješava sve potrebe čišćenja, zaštite i njege zubi. Omogućite kao i Plidenta svakom potrošaču, bez obzira na njegov status i prihode, mentalitet ili stil potrošnje, izbor njegove omiljene paste.

Branimir Zoraja
Senior Brand Manager, Atlantic Grupa

PROMO