Oralna higijena – Promometar: Sve za kupce

Više od polovice pasti za zube (količinski) proda se kroz promotivne akcije uz nižu cijenu ili veću količinu u odnosu na redovnu, dok se uz dodatnu promotivnu aktivnost prodaje čak 60% četkica (komadno)

Unatoč ulaganju u svijest o važnosti oralne higijene od najranije dobi, istraživanja javnih institucija i dalje govore o poražavajućim navikama Hrvata u ovom pogledu.

S druge strane, proizvođači i trgovci omogućili su nam da je potrebno investirati svega 30-ak kuna u osnovne potrepštine (pastu i četkicu za zube) koje nam omogućavaju kvalitetnije oralno zdravlje.

Govoreći o povoljnosti ove dvije kategorije proizvoda, dovoljno je spomenuti da se više od polovice pasti za zube (količinski) proda kroz promotivne akcije uz nižu cijenu ili pak veću količinu u odnosu na redovnu. Prosječan popust tijekom posljednje dvije godine ustabilio se na 30% uz prosječnu akcijsku cijenu kategorije ispod 12 kn po komadu.

U prosjeku možemo odabrati između devet različitih pasti za zube koje se u određenom trenutku nalaze na cjenovnoj akciji.

Visoki intenzitet promoviranja unutar ove kategorije, nažalost, nema pozitivan utjecaj na količinsku prodaju kategorije (učestalije pranje zubi?).

U kategoriji je evidentan jedino vrijednosni rast kao posljedica 5% više prosječne redovne cijene proizvoda.

KOD ČETKICA NEŠTO BOLJE
Poticanje korištenja i mijenjanja četkica za zube putem promotivnih akcija još je intenzivnije nego u slučaju pasti. Gotovo 60% četkica (komadno) prodaje se uz dodatnu promotivnu aktivnost.

Za razliku od pasti za zube, ova kategorija bilježi minimalni pozitivan trend u posljednjih 12 mjeseci u odnosu na prethodnu godinu.

Glavni pokretači rasta su:
– 7% više prosječne cijene kategorije (što može biti posljedica stvarnog rasta cijena ili pak prelaska kupaca s jeftinijih na skuplje brendove i proizvode);
– porast prodaje promo pakiranja (npr. 1+1 gratis, 2+1 gratis).

Ovaj porast indirektno može ukazivati na porast učestalosti mijenjanja četkice za zube kod korisnika i dati nadu u zdraviji zubni karton Hrvata.

Prethodni članakLidl pomaže školarcima
Sljedeći članakLogistika: Kompleksna vrijednost nabave