Sudionicima konferencije približene su novosti u okviru IPIS+ programskog rješenja te je na primjerima ilustrirano kako se njihovom primjenom u svakodnevnom poslovanju postiže ušteda vremena i veća produktivnost

Tvrtka PIS Poslovno informatički sistemi organizirala je krajem studenog u hotelu Westin u Zagrebu konferenciju na kojoj se govorilo o IPIS+ rješenjima namijenjenima optimiziranju poslovnih procesa u trgovini, proizvodnji, logistici i distribuciji, ugostiteljstvu te turizmu.

Kroz nekoliko predavanja sudionicima konferencije približene su novosti u okviru ovog programskog rješenja te je na primjerima ilustrirano kako se njihovom primjenom u svakodnevnom poslovanju postiže ušteda vremena i veća produktivnost.

NOVA APLIKACIJA
Vladimir Zbodulja, direktor inovacija u tvrtki PIS, predstavio je aplikaciju IPIS+ PROMET koja na jasan i razumljiv način daje informaciju o stanju prometa u maloprodajnoj ili veleprodajnoj mreži, bilo da je riječ o cijelom sustavu ili pojedinačnoj prodavaonici.

U okviru aplikacije dobivaju se i podaci o prometu u realnom vremenu, a dostupna je na računalu putem internetskog preglednika, zatim pametnog telefona il u formi e-mail izvješća u šest vremenskih cjelina – trenutni promet, zadnjih osam dana, prethodni tjedan, mjesec, kvartal i godina.

Osim toga, korisnicima su dostupni i podaci o načinima plaćanja, informacije o udjelima loyalty kupaca u vrijednosti potrošnje i broju svih kupaca, zatim podaci o košarici podijeljeni po vrijednosti, pregled po regijama ili formatima prodavaonica te druge informacije koje su iznimno važne za praćenje poslovanja.

Ante Ćurić iz Konzuma, najvećeg trgovačkog lanca u Hrvatskoj te korisnika IPIS+ PROMET aplikacije, ovako je prokomentirao razloge implementacije: “Živimo u vrlo dinamičnom vremenu velike konkurencije pa su ovakvi podaci neophodni za svakodnevno poslovanje. Aplikacija je u potpunosti prilagođena našim potrebama te nam daje osnovne podatke za ključne parametre poslovanja, a primjenjujemo je u našoj maloprodaji, veleprodaji i logistici, ali i u ostalim poslovnim segmentima.”

DIGITALNO VS. FIZIČKO
Semi Sdiri, izvršni direktor francuske tvrtke Acrelec koja svoja rješenja implementira i kod globalnih lidera kao što su Walmart, Carrefour, McDonald’s, Burger King i drugi, te koja je od prošle godine ušla u partnerstvo s tvrtkom PIS, u ulozi gosta predavača govorio je o odnosu modernog, digitalnog kupca i tradicionalne trgovine u fizičkim objektima.

On je naglasio kako tehnologija omogućava povezivanje digitalnog kupca s mjestom kupnje na prilagođen način putem usluga kao što su click&collect ili drive-thru koje kupcu štede vrijeme, a opet mu omogućavaju iskustvo kupovine. To su samo osnovne usluge koje uključuju cijeli ekosustav digitalnih rješenja namijenjenih ispunjavanju želja i potreba kupca.

“Vjerojatno ste upoznati s terminom ‘phygital’ koji je nastao kao spoj termina ‘physical’ i ‘digital’. To zapravo znači kako se kupnja u trgovini u cijelosti promijenila te je potrebno stvoriti uključene i integrirane usluge koje povezuju fizički i digitalni svijet”, naglasio je Sdiri. U nastavku konferencije stručnjaci iz PIS-a održali su još nekoliko zanimljivih predavanja.

Tako je na temu “Uloga ERP-a u Industriji 4.0.” govorio Zvonimir Harjač, dok su Denis Solaković i Marin Šagovac održali prezentaciju “Podrška poslovnim procesima kroz analitičke sustave”.

Drugi dio konferencije otvoren je izlaganjem “Nova verzija IPIS+” koju je održao Željko Halambek, “Izvještajni sustav za praćenje zaliha” predstavio je Vladimir Zbodulja, na temu “Mobilne aplikacije” govorio je Tihomir Vrček, a konferencija je zaključena predavanjem “CRM i mobilna prodaja” koje je održao moderator konferencije i voditelj prodaje u PIS-u Tomislav Peras.

Goran Pavlović
goran@jatrgovac.hr