abinbev sabmiller budweiser miller lite ftd777Kombinirana kompanija ABInBev/SABMiller imala bi tržišnu vrijednost od 270 milijardi dolara, dok bi akvizicija dosegla vrijednost od oko 100 milijardi dolara čime bi ušla među najvećih deset akvizicija u povijesti

SABMiller je potvrdio da je belgijski pivski div Anheuser-Busch InBev informirao ovu kompaniju sa sjedištem u Velikoj Britaniji o namjeri za preuzimanje, javlja američki CNBC.

U priopćenju za javnost u jeku medijskih špekulacija iz SABMillera su objavili da još nisu zaprimili nikakvu službenu ponudu od AB InBeva te da će postupiti prikladno, ako takav korak bude napravljen.

Dionice SABMillera, koji je svjetski broj dva prema prodaji piva s brendovima kao što su Peroni, Grolsch i Pilsner Urquell, skočile su na londonskoj burzi za 23 posto nakon objave vijesti, dok su dionice AB InBeva porasle 7,4 posto. Vijesti o potencijalnoj akviziciji potaknule su rast i ostalih pivskih dionica u Europi pa su tako i Heineken i Carlsberg porasli po 5 posto.

Nastavno na objavu SABMillera, AB InBev je potvrdio da su stupili u kontakt s upravom SABMillera vezano uz povezivanje dviju kompanija, dodajući kako je namjera bila raditi s upravom britanske grupacije prema “preporučenoj transakciji”.

Kombinirana kompanija ABInBev/SABMiller imala bi tržišnu vrijednost od 270 milijardi dolara, gledano prema trenutnim cijenama dionica, navodi Reuters.

Dionicama SABMillera se trenutno trguje po cijeni od 36 britanskih funti. Ako AB InBev ponudi tu cijenu u svojoj ponudi za preuzimanje te uračuna li se u transakciju neto dug SABMillera, to sugerira kako bi akvizicija imala vrijednost od oko 100 milijardi dolara čime bi ušla među deset najvećih akvizicija u povijesti.

Nijedna kompanija nije izdala komentar vezano uz procjenu vrijednosti potencijalne akvizicije. Analitičari savjetodavne tvrtke Bernstein ističu pak kako bi vrijednost preuzimanja mogla ići iznad 39 funti po dionici kako bi se privoljelo dioničare SABMillera na prodaju dionica.

Bilo kakav dogovor dviju kompanija značio bi širi geografski dohvat i prisutnost na brzorastućim tržištima u nastajanju: AB InBev je snažno prisutan u Južnoj Americi, Dok SABMiller prodaje diljem cijele Afrike.

Međutim, za očekivati je kako će biti i nekoliko regulatornih prepreka prije negoli se akvizicija realizira zbog preklapanja poslovanja dviju kompanija. SAB-ov udio u Miller Coorsu u SAD-u i njegovih 49 posto udjela u kineskoj kompaniji CR Snow vrlo vjerojatno bi morali biti prodani, navode analitičari Bernsteina.