Kartičarska kompanija MasterCard, u suradnji s agencijom za istraživanje tržišta GfK, provela je veliko istraživanje o načinima plaćanja računa u Hrvatskoj, a rezultati su pokazali kako uredi Hrvatske pošte, Fina te internet bankarstvo dominiraju na tom tržištu.

Internet bankarstvo percipira se kao najisplativije i rezultati pokazuju da ono ima relativno dobar potencijal za rast. Ova opcija plaćanja omiljena je među mlađim, dobro obrazovanim i urbanim ispitanicima, navode iz MasterCarda.

Fina je također percipirana kao povoljna za plaćanje gotovinom te debitnim i kreditnim karticama, čemu svakako pridonosi činjenica da je Fina omogućila za veliki broj izdavatelja uplatnica, njih 153, plaćanje računa bez naknade.

Hrvatska pošta, iako ima veliki udio redovitih korisnika, percipirana je kao prilično skupa opcija plaćanja. Ipak, 43,6% ispitanika najčešće plaća svoje račune u poslovnicama Hrvatske pošte, dok 28,6% to čini u poslovnicama Fine, a internet bankarstvo također je popularna opcija koju koristi 21,6% ispitanika.

Svi se računi u kućanstvu mogu plaćati u Fini, uredima pošte, bankama pa čak i u Konzumu i Tisku kao novim rastućim kanalima za plaćanje računa. Fina svojim klijentima nudi mogućnost plaćanja računa gotovinom, MasterCard i Maestro karticama.

Većina obveznika svjesna je mogućnosti korištenja debitnih ili kreditnih kartica za plaćanje računa. Međutim, izvan banke, vrlo malo njih plaća račune na taj način.

Potencijal za plaćanje redovitih računa debitnim karticama obećavajući je (39% ispitanika tvrdi da bi ih koristilo). Plaćanje debitnim karticama smatra se više praktičnim i sigurnijim načinom plaćanja u odnosu na gotovinu.

Potencijal je veći među onima koji vole koristiti kartice i za druga plaćanja, što pokazuje da bi oni željeli proširiti ovu naviku i na plaćanje računa, zaključuje se u istraživanju.