Podravka obustavlja proizvodnju u Poljskoj

Koprivnička prehrambena kompanija Podravka odlučila je obustaviti proizvodnju u svojoj tvornici u Poljskoj kako bi racionalizirala svoje poslovanje.

“Nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji i ulaska u zonu slobodnog kretanja robe između zemalja članica EU, Podravka d.d. je odlučila proizvodnju istih vrsta proizvoda za tržišta EU locirati na jednom mjestu, u Koprivnici”, navodi se u današnjem priopćenju tvrtke.

Ističu kako je u interesu daljnje racionalizacije poslovanja donesena odluka o postupnom prekidu proizvodnje u Podravkinoj poljskoj tvornici u Kostrzynu koja posluje u okviru Podravkinog ovisnog društva Podravka Polska Sp.z.o.o.

Proces prestanka proizvodnje u Poljskoj započeo je s 15. prosinca 2014., a trebao bi biti završen do 31. ožujka 2015. godine. Podravka Polska Sp. z.o.o. će u dogovoru sa sindikatima kroz program zbrinjavanja viška radnika isplatiti otpremnine za oko 45 radnika.

Ova odluka imat će pozitivne utjecaje na poslovanje u 2015. godini kroz povećanje iskorištenosti proizvodnih kapaciteta u tvornicama u Koprivnici čime će se smanjiti troškovi po jedinici proizvoda te kroz niže troškove zaposlenika.

Procjenjuje se da će negativan utjecaj prestanka proizvodnje u Poljskoj u 2014. godini iznositi oko 20,6 milijuna kuna, od kojih se najznačajniji odnosi na jednokratan otpis imovine i rezervacije za otpremnine radnika.

Odluka o zatvaranju proizvodnih kapaciteta u Poljskoj neće imati nikakav negativan utjecaj na prodaju Podravke u Poljskoj te će se i nadalje raditi na širenju postojećeg asortimana proizvoda koji se nudi tamošnjim potrošačima, zaključuje se u priopćenju tvrtke.

Prethodni članakDolcela rješenja za lakšu pripremu slastica
Sljedeći članakOtvorena Super Konzum prodavaonica u Križevcima