suhomesnati proizvodiKategorija je u zadnjih 12 promatranih mjeseci zabilježila smanjenje prodajnih pokazatelja, i to za 4,6% u količinskom i 6,3% u vrijednosnom pogledu

Pod trajnim i polutrajnim salamama podrazumijevamo proizvode od mesa i peradi koji su upakirani (vakuumirani, na podlošku, u crijevu) i spremni za konzumaciju.

Mogu biti cijeli, odnosno u komadu, ili narezani, soljeni i sušeni, dimljeni ili prženi. Kategorija uključuje sve trajne, polutrajne i ohlađene mesne prerađevine s ili bez dodataka.

lead1Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Gavrilović (Gavrilović), Perutnina Ptuj (Poli, PP/Perutnina Ptuj), PIK Vrbovec (Pik, Piko, Sljeme), Podravka (Podravka), Vindija (Cekin, Vindon) te trgovačke robne marke koje same nose 16% količinske prodaje.

PARIZER I ŠUNKA NOSITELJI
vazost tipa prodajnog mjestaPrema podacima o prodaji, koji ne uključuju veleprodaju, diskontne trgovine (Lidl), mesnice te sezonske trgovine (otvorene manje od šest mjeseci godišnje), u periodu travanj 2014. – ožujak 2015. kategorija trajnih i polutrajnih salama ostvarila je pad prodaje u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

Naime, količinska prodaja je dosegla 31.821 tonu, što je 4,6% manje na međugodišnjoj razini, dok je vrijednosna prodaja zbog manjih cijena ostvarila i nešto značajniji pad od 6,3% pa je na kraju ovogodišnjeg ožujka ukupno ostvareni financijski rezultat kategorije iznosio 1,63 milijarde kuna.

Prodaja po tipu prodajnog mjesta dosta je ravnomjerno raspoređena. Supermarketi ipak prednjače s 36% udjela u količinskoj prodaji kategorije.

podjela prema tipuTri su sljedeća formata dosta zbijeni po udjelima koje zauzimaju: hipermarketi (21%), velike trgovine mješovitom robom (20%) i srednje trgovine mješovitom robom (17%), dok male trgovine mješovitom robom sa 7% ipak pomalo zaostaju.

Dva su tipa proizvoda koja nose ovu kategoriju jer kombinirano čine više od polovice prodaje. Vodeći je parizer s 31,6% udjela, a na drugom mjestu slijedi šunka s 22% prodaje.

S pojedinačno znatno manjim sudjelovanjem u prodaji kategorije značajni su predstavnici još i mortadela (6,7%), tirolska (4,9%), čajna (4,4%), vratina (4,2%) te zimska i pršut (po 2,8%). Na sve ostale proizvode odnosi se preostala petina prodaje kategorije trajnih i polutrajnih salama (20,7%).

Majda Babić, Junior Client Executive
majda.babic@nielsen.com
nielsen logo