podravka-tvornica-povrca-umagJedini pogon za preradu i proizvodnju industrijske rajčice u Hrvatskoj, onaj Podravkine tvornice povrća iz Umaga, ovih dana radi punim intenzitetom. U jeku sezone 90 radnika radi u četiri smjene 24 sata kako bi se stotine kilograma svježe rajčice uspjele preraditi u koncentrat koji Podravka koristi uglavnom za vlastite potrebe.

Ove godine, uočivši potrebu tržišta, Podravka u umaškoj tvornici koja svu rajčicu otkupljuje od domaćih kooperanata pokreće novu liniju za proizvodnju pasirane rajčice tetra brik od 500 grama.

Također je u modernizaciju proizvodnje samo ove godine uloženo 6,3 milijuna kuna. Iako su očekivanja umaške tvornice koja ove godine slavi stotu godišnjicu početka prerade industrijske rajčice bila rekordna, zbog vremenskih nepogoda to se ipak neće ostvariti.

Ipak, kvaliteta sirovine ove godine izuzetno je dobra s visokim postotkom suhe tvari, što je preduvjet za preradu i proizvodnju visokokvalitetnoga koncentrata i pasirane rajčice, ističe Marina Visintin Diminić, direktorica tvornice povrća.

Od planiranih 11.000 tona od početka berbe, koja je započela krajem srpnja, prerađeno je 5700 tona, a procjenjuje se da će do kraja otkupa, koji traje još tjedan dana, prikupiti 9500 tona, što je i prosječna godišnja prerada tvornice povrća.

Ta brojka svakako nije zanemariva uzme li se u obzir to što je prije deset godina tvornica prerađivala 4000 tona. Sva količina rajčica prikupljena je od ukupno 69 domaćih kooperanata koji su na 220 hektara posadili 4,3 milijuna sadnica.

Od 2008. godine, koja se smatra presudnom za tvornicu i u kojoj se odlučivalo hoće li tvornica nastaviti s radom, površine na kojima se uzgajaju sadnice utrostručile su se, s 84 na 220 hektara.

Na pitanje za koliko su tijekom godina povećali broj kooperanata, direktorica odgovara da cilj tvornice nije povećati broj kooperanata, već postojeće osnažiti i okrupniti. Kako objašnjava, uzgoj rajčica ne isplati se na površinama manjim od deset hektara bez sustava navodnjavanja i bez moderne mehanizacije.

Upravo u tome istarski poljoprivrednici prednjače. Osim moderne mehanizacije na gotovo 95 posto površina na kojoj se rajčica uzgaja koristi se sustav navodnjavanja.

Najveći dio potrebnih sirovina dolazi iz neposredne blizine tvornice, odnosno tri četvrtine (170 hektara) sa širega umaškog područja, a ostatak (50 hektara) s područja južne Istre u okolici Pule i Ližnjana.

Blizina sirovine tvornici, kako napominje Visintin Diminić, nije zanemariv faktor za kvalitetu koncentrata. Ona objašnjava da je prošlih godina tvornica surađivala i s kooperantima iz Slavonije, najčešće iz Virovitičko-podravske županije, no zbog problema u prijevozu u kojem se velik dio rajčice ošteti odlučili su se koncentrirati na resurse u okolici tvornice.

Podravka također čini maksimum kako bi proizvođače zainteresirala za uzgoj rajčica, ističe Visintin Diminić. Sklopljeni su kooperantski ugovori koji jamče prihvat svih količina po cijeni od 0,80 kuna po kilogramu, stoga Podravka već godinama stoji uz poljoprivrednike pružajući im stručnu pomoć u sadnji i uzgoju.

Nakon što se kombajnima ubere rajčica, ona se izravno dostavlja u tvornicu povrća koja se nalazi na samoj umaškoj obali. Odmah zatim započinje prerada u pasiranu rajčicu, sok i koncentrat. Pogon u jeku sezone radi u četiri smjene te zapošljava 60 stalnih i 30 sezonskih radnika.

Iako se prošlih godina sirovina uglavnom koristila za dobivanje koncentrata rajčice za vlastite potrebe, ali i za potrebe ostalih Podravkinih tvornica, ove se godine pokreće nova proizvodna linija.

Riječ je o pasiranoj rajčici tetra brik od 500 grama, koja bi se finalizirala, odnosno punila na liniji. Shvatili smo da je takav proizvod vrlo tražen na tržištu pa nam je ove godine namjera pokrenuti proizvodnju pasirane rajčice iz domaće sirovine, ističe direktorica tvornice povrća.

Na ovaj način pokušat će se smanjiti uvoz pasirane rajčice iz Italije, napominje Visintin Diminić. Prošlih su godina uložena znatna sredstva u modernizaciju tvornice. Samo je ove godine uloženo 6,3 milijuna kuna. Investicija se najvećim dijelom odnosila upravo na novu liniju pasirane rajčice tetra brik, no uloženo je i u tehnološku opremu kako bi se omogućio što bolji prihvat, pranje i prerada ubrane rajčice.

Prošle je godine, od ukupno 5,5 milijuna kuna, 2,5 milijuna uloženo u rekonstrukciju kotlovnice kako bi se s mazuta prešlo na ekološki prihvatljiviji plin, što je znatno olakšalo rad u kotlovnici.

Ostatak je uložen u automatiziranje proizvodnih procesa. Što se budućih planova tiče, direktorica tvornice povrća u Umagu ističe da će prije svega raditi na preduvjetima da razviju poljoprivredu u smislu povećanja proizvodnje iz domaće sirovine te povećanje obradivih površina za uzgoj rajčice u Istri.

Cilj je i da se u tvornici godišnje prerađuje maksimalna količina rajčice koju može primiti, što je između 11 i 12.000 tona, ističe direktorica Marina Visintin Diminić. (Poslovni dnevnik)