Vijeće ministara BiH izražava zadovoljstvo da su pozitivni trendovi oporavka i rasta ekonomije BiH, zabilježeni u 2015. i 2016. godini, nastavljeni i u sedam mjeseci 2017. godine.

U navedenom periodu ostvaren je izvoz u vrijednosti od šest milijardi i 181 milijun KM, što je za 16,9 posto više nego u istom periodu lani.

Izvoz u zemlje CEFTA-e je iznosio 980 milijuna KM, što je za 32,9 posto više nego u istom periodu 2016. godine, pri čemu je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 77,8 posto.

Na tržište zemalja Europske unije izvezeno je četiri milijarde i 470 milijuna KM, što je za 14,4 posto više nego u istom periodu prošle godine, pri čemu pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama Europske unije iznosi 72,1 posto.

Ukupna pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 61 posto, što predstavlja povećanje od 2,7 posto u odnosu na 2016. godinu.

Nastavljen je i trend rasta industrijske proizvodnje u odnosu na prethodnu godinu, a rast obujma proizvodnje bio je praćen i povećanjem broja zaposlenih u realnom sektoru.

Isto tako, u sedam mjeseci 2017. godine nastavljen je trend rasta turizma u Bosni i Hercegovini, što je potaknulo i značajan rast prihoda od turizma.

“Naš najvažniji cilj je da BiH čvrsto i trajno ostane na trasi dinamičnog pristupa euroatlantskim integracijama te da kroz stručnu i plansku upotrebu domaćih resursa nastavimo ekonomski rast i razvoj, kontinuirano povećanje broja zaposlenih i unaprijedimo i ojačamo ambijent socijalne stabilnosti i ukupne sigurnosti Bosne i Hercegovine”, poručio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. (klix.ba)