qudal-promocijaMedalja QUDAL dodjeljivat će se proizvodima i uslugama koji potrošaču nude najveću razinu kvalitete

Jedinstveni projekt prepoznavanja, certificiranja i nagrađivanja proizvoda i usluga vrhunske kvalitete, QUDAL, predstavljen je danas u Zagrebu.

Riječ je o zaštićenom imenu koje predstavlja skraćenicu riječi QUality meDAL, budući je u pitanju certifikat koji se oslanja isključivo na parametar kvalitete, rečeno je na prezentaciji u predsjedničkom apartmanu hotela The Regent Esplanade.

QUDAL je nastavak uspješnog certifikacijskog programa “Best Buy Award” kojim se nagrađuje najbolji omjer cijene i kvalitete, a obje nagrade razvila je hrvatska tvrtka Axios uz pomoć renomirane međunarodne organizacije PWC (PricewaterhouseCoopers). Važnu ulogu odigrali su i stručnjaci iz zagrebačkog odvjetničkog društva Vukmir & Associates kada je riječ o pitanjima zaštite intelektualnog vlasništva vezanog uz projekte Best Buy Award i sada QUDAL.

Dok u Hrvatskoj “Best Buy Award” nagrađuje omjer cijene i kvalitete, novi certifikat QUDAL u potpunosti eliminira faktor cijene, ali i nekih drugih sekundarnih elemenata (snagu brenda i sl.), oslanjajući se isključivo na kvalitetu proizvoda odnosno usluge.

“Sa željom da kupcima ponude proizvode što niže cijene, proizvođači danas vrlo često žrtvuju kvalitetu. Programom QUDAL želimo skrenuti pažnju potrošača na važnost kvalitete i pravo svakog kupca da zahtijeva vrhunsku kvalitetu na tržištu – upravo sada u vrijeme recesije”, naglasio je Robert Slavečki, jedan od idejnih tvoraca programa QUDAL i vlasnik hrvatskih i međunarodnih intelektualnih prava vezanih uz projekt QUDAL.

U Axiosu ističu i da se na ovaj način proizvođačima šalje jasna poruka kako jedino kvalitetom mogu zadržati postojeće kupce i prigrliti nove, jer niska cijena i ulaganje u njezinu promociju mogu samo kratkoročno mogu privući kupce.

Medalja QUDAL dodjeljivat će se onim proizvodima i uslugama koji potrošaču nude najveću razinu kvalitete, na osnovi znanstvenih tržišnih istraživanja prema provjerenoj metodi DEEPMA.

DEEPMA (Deep Mind Awareness) je metoda kojom se kod ispitivanja izbjegava navođenje najpopularnijih (tzv. Top of Mind) brendova, s ciljem da se u što većoj mjeri eliminira snaga i popularnost brenda te ispitaju stvarne kvalitete samog proizvoda ili usluge.

Prvo istraživanje na nacionalno reprezentativnom uzorku potrošača metodom “QUDAL – Quality – DEEPMA” provela je u Hrvatskoj tijekom mjeseca rujna 2011. međunarodna istraživačka kuća GfK na više od 200 različitih komercijalnih i nekomercijalnih kategorija, a rezultati će javnosti biti uskoro i dostupni.

Ujedno, na prezentaciji je rečeno kako se planira širenje programa certificiranja Best Buy Award na zemlje srednje i istočne Europe te Bliskog Istoka.

Riječ je o izvorno hrvatskom programu certificiranja, a iskorak u druge zemlje logičan je korak nakon iznimno uspješnog pilot programa certifikata u Hrvatskoj tijekom 2010. i 2011. godine.

U proteklih 20 mjeseci, otkad je program predstavljen, Best Buy Award certifikat dodijeljen je proizvodima i uslugama nekoliko desetaka domaćih i međunarodnih kompanija.

robert-slavecki-autor-qudalaU tom periodu u sklopu projekta provedeno je tržišno istraživanje u više od 300 kategorija i potkategorija iz raznih gospodarskih grana. Kako je najavila tvrtka Axios, nakon osvajanja domaćeg tržišta, novi cilj je projekt “Best Buy Award” do 2015. godine proširiti na još 20 zemalja.

Prema riječima Roberta Slavečkog, jednog od idejnih kreatora projekta “Best Buy Award”, upiti za pokretanje Best Buy Award certifikata već duže vrijeme dolaze iz inozemstva.

“Istina je da nas često kontaktiraju iz susjednih zemalja, koliko tvrtke koje bi željele Best Buy Award certifikaciju, toliko i nezavisne certifikacijske kuće koje bi voljele Best Buy Award program dovesti u njihove zemlje. Bila bi šteta ne iskoristiti sada takvu priliku,” zaključio je Slavečki.