protic,perusic,valenticPredstavljen program 3. izdanja Hrvatskog festivala hrane i vina sa čak 32 kuharske radionice, 11 vinskih radionica i brojnim drugim programskim aktivnostima

U popularnoj zagrebačkoj gourmet slastičarnici Mak na konac, predstavljen je raznolik program 3. izdanja Hrvatskog festivala hrane i vina koje će se održat od 13. do 15. studenoga u Areni Zagreb. Upravo po bogatom programu kao i po brojnim izlagačima, ovaj je festival od publike i struke prepoznat kao vrhunski eno-gastro događaj.

Direktorica festivala, Đurđa Protić najavila je kako će tijekom tri festivalska dana, posjetitelji imati priliku pratiti čak 32 kuharske radionice i besplatno degustirati jela vrhunskih kuhara. Osim originalnih recepata, posebno osmišljenih za festival, kuhari će kroz show cooking predstaviti najnovije gastro trendove i otkriti brojne kulinarske savjete.

Na dvije pozornice s profesionalno opremljenim kuhinjama prezentirat će se različite kuhinje, od suvremene gastronomije, zaboravljenih autohtonih jela do zdrave i tzv. raw food kuhinje.

festival hrane i vina 2014Ljubitelji vrhunskih vina na Hrvatskom festivalu hrane i vina imat će priliku besplatno sudjelovati na čak 11 vinskih radionica, uključujući primjerice vinsku školu, radionicu velikih tajni i savjeta sommeliera, radionice izvornih sorti vina Hrvatske i tečaja o muškatnim vinima.

Program vinskih radionica predstavila je autorica vinskih radionica, sommelier i vinska savjetnica Jelena Šimić Valentić. Istaknula je kako je program vinskih radionica kreiran tako da zadovolji sve zainteresirane za vinske teme, od zainteresiranih posjetitelja koji žele naučiti osnove o kulturi vina do radionica koje će zadovoljiti i zahtjevnije poznavatelje vina.

Osim uživanja u bogatom popratnom programu, posjetitelji će imati priliku obići bogatu i raznoliku ponudu izlagača festivala. Tako će primjerice županije predstaviti svoje vodeće proizvođače hrane i vina i time promovirati Hrvatsku kao izuzetno uzbudljivu eno-gastronomsku destinaciju.

Upravo je to jedna od glavnih misija ovog festivala uz isticanje domaće poljoprivrede i podrške malih i srednjih proizvođača čiji lokalni i autentični proizvodi doprinose promociji domaćeg turizma. Festivalu su se ove godine priključile i nove županije koje predstavljaju svoje vrhunske lokalne proizvođače hrane i vina.

Tako će se predstaviti šest novih destinacija – Šibensko-kninska, Istarska, Zadarska, Splitsko-dalmatinska, Karlovačka i Koprivničko-križevačka županija koje su dio projekta Hrvatska 365 Hrvatske turističke zajednice, koja s festivalom dijeli misiju razvoja i promocije cjelogodišnje turističke ponude. Ponudi od preko 250 domaćih i stranih izlagača priključila se i Hrvatska gospodarska komora koja će na grupnom izložbenom prostoru predstaviti različite udruge zaštićenih domaćih proizvoda – pršuta, kulena, domaćeg zelja, krumpira i maslinova ulja.

Uz predstavljanje programa festivala predstavljeno je i dvoje izlagača tj. sudionika programa – vinarka Ana Peršurić iz poznate istarske vinarije Misal Peršurić predstavila je novi vrhunski desertni pjenušac Misal dok je cijenjeni chef Ante Udovičić iz prestižnog splitskog restorana Paradigma, koji ove zime gostuju u Zagrebu, najavio atraktivan show cooking program koji očekuje brojne posjetitelje Hrvatskog festivala hrane i vina.