Prihodi Vindije lani pali za 200 milijuna kuna

dragutin drkVaraždinska Vindija, kao i ostale veće kompanije okupljene oko grupe u većinskom vlasništvu Dragutina Drka, prošlu godinu završile su s nešto slabijim rezultatima nego 2013. godine.

Pad Vindije može se pripisati izlasku Hrvatske iz CEFTA-e (Srednjoeuropski dogovor o slobodnoj trgovini), manjoj proizvodnji mlijeka i njegovom povećanom uvozu.

Prihodi Vindije u 2014., prema podacima Poslovne Hrvatske, spušteni su 7,1 posto te su iznosili 2,58 milijardi kuna. U 2013. iznosili su 2,77 milijardi kuna ili gotovo 200 milijuna kuna više nego 2014.

Istovremeno, dobit je porasla čak 42 posto, na 16,5 milijuna kuna, dok je broj zaposlenih smanjen za 4,1 posto, na 1014 radnika.

Po kriterijima prihoda i zaposlenosti pala je i Koka, druga najveća tvrtka u grupi Vindija koja se bavi proizvodnjom pilećeg mesa. Prihod Koke lani je bio manji šest posto te je iznosio 1,2 milijarde kuna dok je dobit porasla 9,3 posto, na 3,4 milijuna kuna. Broj zaposlenih smanjen je 3,2 posto, na 1547.

Ništa bolje nije prošao ni slavonskobrodski Vindon, tvrtka za proizvodnju i preradu purećeg mesa. Prihodi su mu pali 168 milijuna kuna ili 3,8 posto, dobit je prepolovljena na 3,9 milijuna kuna, a broj zaposlenih je smanjen 12,6 posto, na 242.

Rast zapošljavanja vidljiv je jedino u Vindija Trgovini, u kojoj je krajem prošle godine radilo 257 ljudi. Prihodi ove tvrtke pali su 1,7 posto, na 145 milijuna kuna, uz dobit koja je iznosila 40.200 kuna.

Vlasnik Vindije Dragutin Drk u autorskom tekstu za poslovni tjednik Lider početkom ove godine upozorio je kako se mljekarstvo u Hrvatskoj još uvijek suočava s promjenama koje je donio ulazak zemlje u Europsku uniju.

‘U odnosu na srpanj 2013, kada je Hrvatska postala članica, uvoz je povećan za 19 posto, a u isto vrijeme zamjetan je nastavak pada domaće proizvodnje mlijeka. Stručnjaci ističu da se mljekarskom sektoru može pomoći samo zajedničkim djelovanjem na nacionalnoj razini’, napisao je Drk.

Inače, četiri navedene tvrtke iz grupe Vindija zajedno imaju prihod veći od četiri milijarde kuna, što ih stavlja u sam vrh vodećih domaćih prehrambenih kompanija. (tportal.hr)

Prethodni članakNoviteti iz Franck Café obitelji
Sljedeći članakDuhovni menadžment: Ključ uspjeha