Talijanski brend mineralne vode i bezalkoholnih pića Sanpellegrino Group završio je prošlu godinu s prihodom od 893 milijuna eura što je 8,1 posto manje u odnosu na godinu ranije. Pad prihoda uzrokovan je ponajprije smanjenom konzumacijom izvan doma i zatvaranjima zbog pandemije koronavirusa. Istovremeno, tvrtka je u prošloj godini proizvela više od 3,5 milijardi boca mineralne vode i bezalkoholnih napitaka

Brendovi San Pellegrino i Acqua Panna dobro su se držali na stranim tržištima koja čine 64 posto ukupnih prihoda. Prodaja je porasla 2 posto u Japanu, 8,5 posto u SAD-u, 27,7 posto u Rusiji i 28 posto u Kini. Novi brend voda s okusom Essenza osobito je bio popularan u SAD-u gdje je prodano 80 posto ukupnih svjetskih količina.

Izvoz je dosegao 573 milijuna eura što je 2,8 posto manje nego godinu ranije.

Unatoč negativnim učincima pandemije koronavirusa, Sanpellegrino je ostvario bolje rezultate na međunarodnim tržištima od ostatka sektora koji je, prema podacima Nomisma Mineral Water Monitora, zabilježio pad od 11 posto vrijednosti na tržištima izvan matičnih zemalja.

Na domaćem tržištu Sanpellegrino je izvijestio o padu prihoda od 16 posto na 320 milijuna eura. Prodaja za konzumaciju izvan doma pala je 38 posto, a djelomice je bila nadoknađena kanalima maloprodaje i e-commerca koji su rasli 36 posto.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!