Najviše plaće u listopadu u Zagrebu bile su u promidžbi i istraživanju tržišta, zatim računalnom programiranju, savjetovanju i djelatnosti povezane s njima, te u vađenju sirove nafte i prirodnog plina

Prosječna zagrebačka neto plaća za listopad prošle godine iznosila je 6.357 kuna, što je 43 kune ili nominalno 0,7 posto više od prosjeka za rujan, podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada.

Na godišnjoj razini, zagrebačka je neto plaća za prošlogodišnji listopad bila veća za sedam kuna, ili za 0,1 posto. Podaci zagrebačke statistike pokazuju da je prosječna neto plaća u gospodarstvu za listopad iznosila 6.382 kune, a u izvan gospodarskim djelatnostima 6.303 kune. Prosječna neto plaća u Zagrebu u razdoblju od siječnja do listopada prošle godine iznosila je 6.408 kuna, što je nominalno 0,9 posto više nego u istom razdoblju godine prije.

Zagrebačka statistika prosječnu neto plaću veću od deset tisuća kuna za listopad prošle godine registrirala je u dvije djelatnosti – u upravljačkim djelatnostima; savjetovanju u vezi s upravljanjem u iznosu od 12.045 kuna te u zračnom prijevozu, od 10.009 kuna.

Tri su djelatnosti u kojima je prosječan neto u Zagrebu za prošlogodišnji listopad bio iznad devet tisuća kuna – u promidžbi (reklama i propaganda) i istraživanju tržišta 9.967 kuna, računalnom programiranju, savjetovanju i djelatnosti povezane s njima 9.809 kuna, te u vađenju sirove nafte i prirodnog plina 9.479 kuna.

Nasuprot tomu, nekoliko je djelatnosti iz zagrebačke prerađivačke industrije i administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti u kojima je neto plaća za listopad bila tek nešto veća od tri tisuće kuna – zaštitnim i istražnim djelatnostima 3.102 kune, proizvodnji odjeće 3.181 kunu, uslugama u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te djelatnosti uređenja i održavanja krajolika 3.184 kune, proizvodnji kože i srodnih proizvoda 3.388 kuna.

Između 3.500 i 4.000 kuna bila je prosječna listopadska neto plaća u tri djelatnosti – zapošljavanja 3.650 kuna, preradi drva i proizvoda od drva, osim namještaja 3.788 kuna te u proizvodnji tekstila 3.833 kune. (Banka.hr / Hina)