Radnicima Lera ponuđena otpremnina od 4.000 kuna po godini staža

Radnicima riječkog pogona za punjenje bezalkoholnih pića “Lero”, kojeg očekuje preseljenje u Lipik, ponuđena je otpremnina od četiri tisuće kuna po godini staža, a sastanak s Upravom Podravke uslijedit će za tjedan dana, izjavio je danas sindikalni povjerenik PPDIV-a u “Leru” Joso Ivanović.

Zaposlenici riječkog pogona za punjenje bezalkoholnih pića “Lero”, njih 68, bit će, nakon što proizvodnja preseli u Lipik, zbrinuto s četiri tisuće kuna otpremnine po godini radnog staža, potvrdio je u Ivanović telefonskom razgovoru za Hinu.

Voditelj riječke podružnice Podravke Đorđe Bjedov jučer se u Koprivnici sastao s članovima Uprave “Podravke” koji su najavili posjet pogonu “Lero” idućeg utorka.

Članovi Uprave “Podravke” tom će se prigodom, najavljuje Ivanović, najprije sastati s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, pa s predstavnicima sindikata i Radničkog vijeća “Lera”.

“Trudit ćemo se maksimalno zaštititi radnike i očekujemo ozbiljnu raspravu o stimulativnim otpremninama ili zadržavanju posla, ali na drugoj poziciji unutar tvrtke“, kazao je Ivanović.

Radnicima “Lera” je odluka čelništva koprivničke “Podravke” o preseljenju čitavog pogona na slavonsku lokaciju objavljena 6. listopada i otad strepe od otkaza ili minimalnih otpremnina, ponukani iskustvom iz 2007. kad je “Podravka” od “Istravina” kupila zemljište na Gornjoj Vežici i pogon “Lero”, a tada je 19 radnika zaposlenih na određeno otpušteno do kraja te godine.

Uprava “Podravke” je krajem prošlog tjedna putem Zagrebačke burze potvrdila da se radi na projektu sjedinjenja proizvodnje asortimana pića na jednoj lokaciji te da će se zaposlenike “Lera” nastojati zbrinuti na maksimalno prihvatljiv način.

Zaposlenike Lera nastojat će se na maksimalno prihvatljiv način zbrinuti, odnosno dijelu zaposlenika ponuditi drugo radno mjesto u sustavu Podravke, a dio zaposlenika zbrinut će se putem stimulativnih otpremnina koje će u svakom slučaju biti veće od zakonom propisanih, priopćeno je krajem prošlog tjedna iz Podravke. (H)