Predstavnica uprave Mercatora Cvetka Selšek u srijedu je u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA dodatno pojasnila razloge rezerviranosti Mercatorove uprave prema pregovorima s Agrokorom.

cvetka-selsek-midi“Mercator među budućim vlasnicima želi imati EBRD i IFC zbog vlasničke stabilnosti, neutralnosti i sigurnosti”, izjavila je Selšek, nakon što je Mercator objavio da neće dopustiti dubinski pregled s uvidom u stanje svog kreditnog portfelja i nekretnina ako se u pregovore ne uključe i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), te Međunarodna financijska korporacija (IFC), kako se ranije najavljivalo.

Zbog toga, kako je dodala, Mercator nema rezervi da stanje svog kreditnog i nekretninskog portfelja u potpunosti otvori tim međunarodnim financijskim institucijama ako bi one bile zainteresirane za ulazak u vlasničku strukturu Mercatora, ali ne i Agrokoru kao svom regionalnom konkurentu.

Uvid u Mercatorovo poslovanje Agrokoru bi mogao biti dopušten samo u ograničenom opsegu, jer je riječ o Mercatorovu neposrednom konkurentu, a to bi osim toga bilo u suprotnosti sa zakonom, ustvrdila je Selšek.

Dodala je da je za Mercator za sada važno da su s druge strane pregovaračkom stola EBRD i IFC.

S tim ustanovama trebalo bi, kako je dodala, postići dogovor o budućem načinu funkcioniranja Mercatora.

Što s tiče načina povezivanja s Agrokorom, uprava Mercatora ističe da nije predviđena konstrukcija po kojoj bi Agrokor preuzeo cijeli Mercator, nego bi se Agrokorov trgovački dio, odnosno Konzum u okviru konzorcija s EBRD-om i IFC-om povezao s Mercatorom u posebnu “poslovnu jedinicu”.

“To je logika naše potpore tome poslu”, pojasnila je Selšek.

Takvu bi formu po njezinim riječima u pregovorima trebalo definirati i dovesti do kraja, pri čemu treba vidjeti jesu li EBRD i IFC doista spremne uložiti svoj kapital u taj posao.

“Ako to izostane, javlja se problem financijske stabilnosti našeg budućeg poslovanja”, rekla je Selšek.

“Mislim i da je konzorcij većinskih vlasnika Mercatora svjestan da je uspjeh prodaje upitan ako u poslu ne bude uglednih međunarodnih institucija kao što su EBRD i IFC”, dodala je.

Pregovori vlasnika većinskog paketa dionica Mercatora s koncernom Agrokor nastavit će se, objavila je u srijedu u priopćenju za javnost Nova Ljubljanska banka (NLB), u ime konzorcija vlasnika više od polovice dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, nakon što je uprava Mercatora objavila da prekida pregovore s Agrokorom. (H)